Medžiai su atšvaitais | KaunoDiena.lt

MEDŽIAI SU ATŠVAITAIS

Šiomis dienomis Estijoje medžiai, besidriekiantys prie kelio iš Talino, apkarstyti atšvaitais.

Akcija "100 atšvaitų medžių" surengta ne šiaip sau, o valstybės atkūrimo 100-mečio proga.

Nusiimti atšvaitą gali bet kuris žmogus. Toks ir yra rengėjų tikslas. Mat atsispindintys pėstieji tamsiu metu yra daug geriau matomi vairuotojų.

Pagal Estijos įstatymus pėstieji be atšvaitų gali sulaukti baudų.

Aktualu ir mums

Kasmet Lietuvoje užregistruojama per 2 000 eismo įvykių, į kuriuos patenka pėstieji. Per metus vidutiniškai jų žūsta apie 240, daugiau nei pusė jų – tamsiuoju paros metu.

Beveik visi pėstieji, eidami keliu tamsiu paros metu, neturi prie drabužių prisisegę atšvaito, nesineša žibinto ar kito šviesą atspindinčio daikto.

Tamsoje, esant blogam matomumui, neapšviestu keliu einančius žmones vairuotojai dažniausiai pastebi tik transporto priemonei visiškai prie jų priartėjus. Tai pavojinga situacija, galinti sukelti skaudžių pasekmių sveikatai.

Dar pavojingesnė situacija, kai kelyje prasilenkiančius vairuotojus trumpam apakina žibintų šviesos ir jie gali nepastebėti priekyje esančių kliūčių, taip pat einančių pėsčiųjų ar važiuojančių dviratininkų.

Su atšvaitu ar žibintu einantį arba dviračiu važiuojantį žmogų vairuotojas gali pastebėti iš maždaug penkis kartus didesnio atstumo nei be atšvaito. To pakanka, kad vairuotojas galėtų sulėtinti važiavimo greitį ir saugiai prasilenkti su pėsčiuoju (dviratininku, vadeliotoju), o esant būtinybei ir sustabdyti automobilį.

Nugirstas pokalbis

– Padavėjau, manau, kad praėjusią savaitę alus pas jus buvo šviežesnis.

– Galiu jus patikinti, kad tai tas pats alus.

Linksmieji tirščiai

Teisme:

– Kur įvyko avarija?

– Netoli 51-ojo kilometro stulpelio.

– Ir kur tas stulpelis yra?

– Na, tikriausiai tarp 50-ojo ir 52-ojo stulpelių...

Gairės: kokteilis
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS