Reikia informacijos grybautojams

Reikia informacijos grybautojams

Noras: Antanas pageidauja baravykus rėžti devynis mėnesius per metus.
Noras: Antanas pageidauja baravykus rėžti devynis mėnesius per metus. / "Kokteilio" archyvo nuotr.

Lietuvą apskriejo baisi žinia apie Vilniaus ligoninėje mirusią moterį, kuri anapilin iškeliavo dėl to, kad apsinuodijo grybais. Tūkstančiai šalies gyventojų, tarp jų ir klaipėdiečiai, rudenį neria į miškus ieškodami šių gėrybių. Savo gyvybe nerizikuoja tik tie, kurie renka gerai žinomus grybus, tačiau daug grybautojų, kai nėra vertingų, į krepšius deda ir paprastesnes ar mažiau žinomas gamtos gėrybes. Sureagavusi į šią nelaimę Marytė pasiūlė, kad prie miškų, į kuriuos gausiau plūsta žmonės, būtų įrengti informaciniai stendai.

"Juose mažiau patyrę grybautojai galėtų susipažinti su vertingais ir nuodingais grybais, būtų jų nuotraukos ir trumpi aprašymai", – siūlė "Kokteilio" skaitytoja.

Norėtų grybų visus metus

Antanas "Kokteiliui" uždavė gana sunkų klausimą: "Kodėl grybai neauga visus metus"?

Pateikdamas šį klausimą, vyriškis sakė, kad grybai galėtų augti it žolė – iš karto po to, kai tik ištirpsta sniegas. Nuo ankstyvo pavasario iki vėlyvo rudens.

"Žmonės, bet kada užsukę į mišką, galėtų parsinešti namo miško gėrybių, nereikėtų laukti rudens ir per mėnesį arba per du skubėti sukaupti grybų atsargų metams", – samprotavo vyriškis.

Kepti baravykai

Šią savaitę pabandykite išsikepti baravykų galvučių. Nuvalytas galvutes nuplaukite, stambiai supjaustykite (mažas palikite nepjaustytas) ir pavirinkite pasūdytame vandenyje 5 min. Išgriebtas galvutes palikite, kad nuvarvėtų vanduo. Po to pavoliokite miltuose ir kepkite svieste arba taukuose, kol gražiai paraus. Vėliau pridėkite svieste kepintų svogūnų, užpilkite grietine ir pakaitinkite, kad užvirtų. Apvirtas baravykų galvutes galite suvilgyti išplaktame kiaušinyje, pavolioti džiūvėsėliuose ir apkepti svieste, paskui sudėti į orkaitę, kad baigtų kepti. Prieš tiekiant į stalą, užpilkite tirpytu sviestu. Prie keptų baravykų tinka bulvių košė arba keptos bulvės.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra