Senis iš dėžių | KaunoDiena.lt

SENIS IŠ DĖŽIŲ

"Genialumas slypi paprastume" – tai tikriausiai turėjo omenyje Tomsko gyventojai svarstydami, kokie seniai besmegeniai galėtų saugoti miesto naujametę eglę.

Tolimojo Rusijos didmiesčio aktyvistai savo kūriniams rado kelias vaisiams ir daržovėms skirtas medines dėžes, kurias nudažė baltai, o prie jų pritvirtino būtinus atributus – nosį, akis, kepurę, šaliką.

Ar seniai besmegeniai iš medinių dėžių buvo gražūs, žmonių nuomonės, be abejo, buvo skirtingos.

Iš istorijos

Europoje besmegenių statymo tradicijos buvo žinomos dar viduramžiais. Jų statybai tinkamas drėgnas ir lipnus sniegas.

Iš pradžių iš sniego sulipdoma nedidelė gniūžtė, kuri ridenama per sniegą tol, kol sulimpa į norimo dydžio sniego kamuolį. Įprastai besmegenis statomas iš trijų tokių kamuolių, kurie simbolizuoja pilvą, krūtinę ir galvą. Iš šono prilipdomos ar iš šakų sukonstruojamos rankos. Tradiciškai besmegenio nosį vaizduoja morka, o akis ir burną – anglių gabalėliai. Dažnai dekoruojamas kepure, šluota, kartais – drabužiais.

Rekordinis aukštis

Aukščiausias pasaulyje sniego senis pastatytas 2008 m. Jungtinėse Amerikos Valstijose. Jo aukštis – 37 m 20 cm. Akivaizdu, kad be technikos amerikiečiai neapsiėjo.

Būtina žinoti

"Wapusk Trail" kelias Kanadoje yra apie 752 km ilgio ir jungia Manitobos bei Ontarijos provincijas.

Ši trasa įrašyta į Gineso rekordų knygą, nes yra ilgiausias žiemos sezono kelias pasaulyje. Tokie laikini magistraliniai keliai yra svarbūs tuomet, kai norima aprūpinti gyventojų bendruomenes būtinomis prekėmis ir neturima tam nuolatinių kelių prieigų. Šilti orai, prasidedantys kovo ar balandžio mėnesiais, pradangina tokius žiemos kelius.

Linksmieji tirščiai

– Onute, tu pamaitinai žuvytes?

– Ne, mama, bet aš jas pasveikinau su Naujaisiais metais.

Gairės: kokteilis
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS