Susidomėjimas – didžiulis | KaunoDiena.lt

SUSIDOMĖJIMAS – DIDŽIULIS

Po "Kokteilyje" paskelbtos informacijos apie Baltijos jūros pakrantėje, netoli Juodkrantės, gulintį vandens išmestą įtartiną daiktą, sukruto beveik visi: karininkai iš Karinių jūrų pajėgų, Antruoju pasauliniu karu besidomintys istorikai, kelionių mėgėjai, žvejai  profesionalai ir mėgėjai, buriuotojai, gamtininkai, kontrabandininkai. Nesulaukta skambučių tik iš policininkų (nejaugi jiems neįdomu?) ir medikų (jie turi ir taip daug reikalų).

"Kokteilis" primena, baltais dažais kažkada dažytas daiktas, daugelyje vietų pakąstas rūdžių, labai panašus į mūsų laikų vandens šildytuvą (boilerį). Didelė tikimybė, kad Karinių jūrų pajėgų atstovai jį išsivežė, o "Kokteilis" pasiekė tikslą – prisidėjo, kad pajūris taptų švaresnis.

Vis dar kelia pavojų

Apskritai su jūros išmestomis "dovanomis" juokauti negalima. Remiantis Lietuvos kariuomenės Strateginės komunikacijos departamento Karinių viešųjų ryšių skyriaus pateikta informacija, per Pirmąjį pasaulinį karą jūroje padėta apie 55 tūkst. jūrinių minų ir 7,5 tūkst. įvairių kliūčių, per Antrąjį – beveik 95 tūkst. jūrinių minų ir beveik 16 tūkst. įvairių kliūčių. Spėjama, kad daugiau nei 80 tūkst. minų vis dar yra vandenyje. Jos vis dar kelia didelį pavojų: 2005 m. Šiaurės jūroje Belgijos žvejai tinklais atsitiktinai ištraukė miną, jai sprogus žuvo keturi žmonės. Tokių nelaimingų atsitikimų yra buvę ir daugiau.

Ir upėje yra minų

Anot Karinių jūrų pajėgų Povandeninės veiksmų komandos kapitono leitenanto Irmanto Medučio, linksmiau naršyti upių, pavyzdžiui, Danės, dugnus. Treniruotės metu, kai reikėjo traukti iš vandens viską, kas upei nepriklauso, buvo rasta keletas prieštankinių minų, taip pat moteriškas rankinukas su viduje esančiu akmeniu, "Go Pro" filmavimo kamera ir net bepilotis orlaivis.

Česka (397 719; radę įtartiną daiktą, galite skambinti ir šiuo numeriu)

Gairės: kokteilis
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS