LAT nuo COVID-19 mirusios moters dukrai padidino priteistą turtinę žalą | KaunoDiena.lt

LAT NUO COVID-19 MIRUSIOS MOTERS DUKRAI PADIDINO PRITEISTĄ TURTINĘ ŽALĄ

  • 2

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) padidino valstybės turimą atlyginti turtinę žalą nuo COVID-19 mirusios moters dukrai, o ieškinį dėl neturtinės žalos perdavė žemesnės instancijos teismui nagrinėti iš naujo.

Kaip ketvirtadienį pranešė teismas, mirusios moters dukra nurodė, jog ji buvo gydoma sveikatos priežiūros įstaigoje, tačiau šiai nesilaikant esminių sveikatos saugą reglamentuojančių teisės aktų reikalavimų pacientė buvo užkrėsta COVID-19 liga ir mirė. Mirties liudijime nurodyta, kad pagrindinė liga, sukėlusi mirtį, yra COVID-19 liga.

Mirusiosios dukra prašė priteisti turtinės žalos – motinos laidojimo išlaidų – atlyginimą. Reikalavimą dėl neturtinės žalos atlyginimo ji grindė buvusiu artimu ir glaudžiu ryšiu su motina.

Pirmosios instancijos teismas ieškinį tenkino iš dalies. Tada teismas dukrai priteisė 1 tūkst. eurų turtinės žalos ir 5 tūkst. eurų neturtinės žalos.

Savo ruožtu apeliacinės instancijos teismas ieškinį atmetė. Jis konstatavo, kad pacientės užsikrėtimo koronavirusu sveikatos priežiūros įstaigoje nebuvo galima išvengti net ir taikant visas prevencines priemones, be to, pacientė sirgo gretutinėmis ligomis, kurios ir buvo pagrindinė mirties priežastis užsikrėtus šiuo virusu, todėl žala – neatlygintina.

Aukščiausiasis Teismas minėtą sprendimą panaikino ir pakeitė pirmosios instancijos teismo sprendimą – padidino moteriai iš valstybės priteistą turtinės žalos atlyginimą iki 3223 eurų, o bylos dalį dėl neturtinės žalos atlyginimo perdavė apeliacinės instancijos teismui nagrinėti iš naujo.

LAT konstatavo, kad pacientės sveikatai buvo padaryta žala, ji nebuvo neišvengiama ir buvo padaryta teikiant sveikatos priežiūros paslaugas.

Konstatuota, jog apeliacinės instancijos teismas nepagrįstai nesivadovavo medicininio mirties liudijimo pildymo taisyklėmis, netinkamai taikė įrodymų vertinimo taisykles ir padarė nepagrįstą išvadą dėl pacientės mirties priežasčių.

Kasacinis teismas nurodė, kad pirmosios instancijos teismas tinkamai taikė įrodymų vertinimo taisykles ir padarė pagrįstą išvadą, jog teikiant sveikatos priežiūros paslaugas pacientės sveikatai padaryta žala nekvalifikuotina kaip neišvengiama, todėl turi būti atlyginta.

Savo ruožtu dėl neturtinės žalos atlyginimo dydžio LAT nurodė, jog žemesnės instancijos teismas turi atsižvelgti į paciento sveikatai padarytos žalos atlyginimo teisinio reguliavimo ypatumus – kad paciento sveikatai padaryta žala atlyginama nevertinant sveikatos priežiūros paslaugas teikusios įstaigos kaltės.

Kasacinis teismas pripažino, kad pirmosios instancijos teismas nevertino kiekvieno iš kriterijų, nuo kurių priklauso neturtinės žalos dydis, reikšmės, o tik formaliai nurodė keletą aplinkybių, kurių pagrindu sumažino ieškovo prašomą neturtinės žalos atlyginimą.

Žala atlyginama iš Vyriausybės įgaliotos institucijos administruojamos sąskaitos.

Aukščiausiojo Teismo nutartis yra galutinė ir neskundžiama.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Garlic

Valstybinėje Šiaulių slaugos centre gydoma(slaugoma) mano mama buvo užkrėsta COVID-19, nors mane neprileido nė per patrankos šūvio atstumą, idant lankytojai neužkrėstu, ko pasekoje, kaip komplikacijos išdavoje, buvo paraližuota visa kairė kūno pusė. Kadangi už paslaugas mokėjau apie 1000 eurų grynais, tai įstaigos direktorės paprašiau bent sumažinti sumą, kad būtų bent kažkokia tai ala satisfakcija, tačiau direktorė tik kreivai šypsojosi ir net nemanė kalbėtis ta tema, suprask, mano bėdos, tai ir kuopk jas toliau. Dabar vis galvoju- ar būčiau turėjęs kažkokį tai šansą laimėti teisminę bylą prieš šią įstaigą, kad ir teisminiame maratone sugadinęs savo nervus, ar jau Lietuvoje iš vis nebėra teisybės, o vien tik ištisi išsityčiojimai.

teisingai

kai žmonės gauna teisėtas kompensacijas, nors skausmo iš širdies ,mirus artimam žmogui neatpirks jokie pinigai .

SUSIJUSIOS NAUJIENOS