Prokurorai: gaisras Tytuvėnuose kilo dėl netinkamai įrengto dūmtraukio | KaunoDiena.lt

PROKURORAI: GAISRAS TYTUVĖNUOSE KILO DĖL NETINKAMAI ĮRENGTO DŪMTRAUKIO

  • 0

Šiaulių apygardos prokuratūros prokurorai baigė ikiteisminį tyrimą dėl praėjusiais metais Tytuvėnų Bernardinų vienuolyno palėpėje kilusio gaisro.

Pasak prokuratūros penktadienį išplatinto pranešimo, Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai ir prokurorai nustatė, kad 2012 metų sausį vienuolyno palėpėje kilusio gaisro priežastis buvo netinkamai eksploatuojamas pastato palėpėje įrengtas kieto kuro katilų dūmtraukis, kuriam įkaitus užsidegė medinės stogo konstrukcijos.

Pasak tyrimui vadovavusios prokurorės Deimantės Banaitienės, tyrimo metu buvo tiriamos įvairios įvykio versijos, tarp kurių ir galima bažnytinių vertybių vagystė, tačiau gautos ekspertų išvados šią versiją visiškai paneigė.

Kaltinimai tarnybos pareigų neatlikimu ir dėl neatsargumo didelės kultūrinės reikšmės turinčių vertybių sunaikinimu ir sugadinimu, dėl kurių didelės žalos patyrė valstybė bei Tytuvėnų Švč. Mergelės Marijos parapija, pateikti buvusiam viešosios įstaigos "Tytuvėnų piligrimų centras" vadovui Pranui Jurkaičiui.

Ikiteisminio tyrimo metu nustatyta, kad gaisro išvakarėse buvo suveikusi priešgaisrinė signalizacija, tačiau buvęs "Tytuvėnų piligrimų centro" vadovas netinkamai atliko savo pareigas ir pažeisdamas teisės aktų nustatytas specialias elgesio saugumo taisykles, nepatikrino, kodėl suveikė signalizacija, ir ją išjungė.

Gaisro metu buvo sugadinti vienuolyno ir Tytuvėnų Švenčiausios Mergelės Marijos bažnyčios pastatai, sunaikinti bei sugadinti Tytuvėnų Bernardinų vienuolyno ekspozicijos patalpoje buvę 60 eksponatų.

Ikiteisminio tyrimo metu nustatyta, kad dėl kilusio gaisro Tytuvėnų Švč. Mergelės Marijos parapijai buvo padaryta daugiau nei 6, 4 milijonų litų žala. Dėl gaisro padarytos žalos ir jos atstatymo darbams atlyginti Kultūros paveldo departamentas pareiškė 11, 6 milijonų litų civilinį ieškinį.

Baudžiamąją bylą nagrinės Kelmės rajono apylinkės teismas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS