Per 300 kg kokaino gabenimą į Europą organizavęs E. Mitkus teismo nesugraudino | KaunoDiena.lt

PER 300 KG KOKAINO GABENIMĄ Į EUROPĄ ORGANIZAVĘS E. MITKUS TEISMO NESUGRAUDINO

Apeliacinis teismas atmetė daugiau kaip 300 kilogramų kokaino gabenimą jachta į Europą organizavusiam ir beveik 760 kilogramų kanapių dervos pervežimą į Rusiją koordinavusio Egidijaus Mitkaus gynėjo skundą. Teismas nutarė, kad vyras lieka kaltas dėl neteisėto disponavimo labai dideliu kiekiu narkotinių medžiagų, jis kalės 13 metų.

Pirmos instancijos Panevėžio miesto apylinkės teismas E. Mitkų buvo pripažinęs kaltu dėl kelių nusikalstamų veikų, tarp kurių – neteisėtas disponavimas labai dideliu kiekiu narkotinių medžiagų su turint tikslą jas platinti, veikiant organizuotoje grupėje. Apeliaciniu skundu buvo prašoma išteisinti E. Mitkų dėl minėtų veikų.

Nuteistojo gynėjas taip pat kvestionavo tam tikras bylos faktines aplinkybes, nurodė, kad E. Mitkui pirmos instancijos teismo paskirta bauda – 13 metų nelaisvė – galėjo būti paskirta, netinkamai pritaikius įstatymą.

Vis dėlto Apeliacinis teismas ketvirtadienį atmetė nuteistojo gynėjo skundą ir paliko galioti pirmos instancijos teismo sprendimą.

„Įvertinusi aptartų aplinkybių visumą, apibūdinančių padarytų nusikalstamų veikų bei kaltininko asmenybės pavojingumą, teisėjų kolegija daro išvadą, kad nėra pagrindo konstatuoti, jog pirmosios instancijos teismo paskirta galutinė subendrinta laisvės atėmimo bausmė yra aiškiai per griežta“, – nurodoma Apeliacinio teismo priimtoje nutartyje. 

Praėjusių metų sausį Panevėžio apygardos apylinkės teismas nuo teisėsaugos besislapsčiusį E. Mitkų pripažino kaltu dėl to, kad jis, veikdamas organizuotoje grupėje, neteisėtai disponavo labai dideliu kiekiu narkotinių medžiagų, turėdamas tikslą jas platinti. Taip pat vyras pripažintas kaltu ir dėl to, kad naudojosi suklastotu dokumentu bei su savimi turėjo psichotropinių medžiagų.

Teismas tąkart nustatė, kad 2010 m. panevėžietis su dar dviem organizuotos grupės nariais sutarė burlaiviu neteisėtai iš Pietų Amerikos į Ispanijos Karalystę atgabenti labai didelį kiekį kokaino. Tų pačių metų birželį du organizuotos grupės nariai jachta iš Karibų jūroje esančios Sent Lusijos salos atplaukė į sutartą vietą atviruose vandenyse. Bylos duomenimis, ten motorine valtimi priplaukęs E. Mitkus į burlaivį perkrovė 385 kg miltelių, kuriuose buvo ne mažiau kaip 306 kg kokaino.

Anot teisėsaugos, narkotikai buvo paslėpti jachtos gėlo vandens cisternoje. Šiuo laivu plaukusius ir neteisėtai kokainą gabenusius bendrininkus tarptautiniuose vandenyse sulaikė Prancūzijos muitinės pakrančių apsaugos pareigūnai. Sulaikyti organizuotos grupės nariai už šį nusikaltimą buvo nuteisti 2012 m. Prancūzijos Respublikos teismo, o E. Mitkaus tada pasislėpė.

Kaip anksčiau skelbė prokuratūra, 2014 m. Ispanijos civilinės gvardijos pareigūnai vienoje šios šalies provincijoje patikrino pramoniniame sandėlyje stovėjusį mikroautobusą. Tarp dėžių su vaisiais bei daržovėmis pareigūnai aptiko labai didelį kiekį narkotinės medžiagos – beveik 760 kg kanapių dervos. Paaiškėjo, kad šios narkotinės medžiagos įgijimą bei gabenimą iš Ispanijos į Rusijos Federaciją organizavo tas pats E. Mitkus su bendrininkais. Jis, anot teisėsaugos, organizavo ir koordinavo organizuotos grupės narių veiksmus, skyrė pinigų kanapių dervai neteisėtai įgyti ir gabenti, rūpinosi grupės narių gyvenimu Ispanijoje. Šeši organizuotos grupės nariai 2015 m. už šį nusikaltimą buvo nuteisti Ispanijos Karalystėje.

Nuo teisėsaugos slapstęsis E. Mitkus buvo sulaikytas 2021 m. sausį vienoje Lietuvos sanatorijoje. Atliekant kratą jo kambaryje, pareigūnai rado du švirkštus su psichotropine medžiaga. Vėliau Panevėžyje pareigūnai rado suklastota Bolivaro piliečio asmens tapatybės kortelę bei kitus dokumentus, kurie buvo išduoti remiantis šios tapatybės kortelės duomenimis.

Panevėžio miesto apylinkės teismas E. Mitkui skyrė subendrintą bausmę – 13 metų laisvės atėmimą. Apeliacinis teismas, kaip jau minėta, bausmės dydžio nepakeitė.

Apeliacinio teismo sprendimas įsigalioja iš karto. Jis kasacine tvarka gali būti skundžiamas Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

x|RAY

O dar neplanuojama įteisinti kokaino vartojimą rekreaciniais tikslais? :) Platinimas atskira tema.

As

Mazei

SUSIJUSIOS NAUJIENOS