Advokatūra prašo STT paviešinti informaciją, kuria tariamai buvo šantažuojami vadovai | KaunoDiena.lt

ADVOKATŪRA PRAŠO STT PAVIEŠINTI INFORMACIJĄ, KURIA TARIAMAI BUVO ŠANTAŽUOJAMI VADOVAI

Advokatų taryba pranešė prašanti Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) paviešinti informaciją, kuria, kaip teigia tarnyba, buvo šantažuojami jos pareigūnai.

„Advokatų tarybos nuomone, būtina nedelsiant viešai paskelbti visą informaciją, kuria STT pareigūnai buvo tariamai šantažuojami“, – žurnalistams pirmadienį sakė tarybos pirmininkas Ignas Vėgėlė.

„Informacijos apie galimai neteisėtus STT pareigūnų veiksmus slėpimas didina abejones dėl deklaruojamos kovos su korupcija tikrumo ir veiklos skaidrumo“, – pridūrė jis.

Advokatų taryba pirmadienį neeiliniame posėdyje išklausė praėjusią savaitę sulaikytus ir galimu neteisėtu poveikiu STT vadovams įtariamus advokatus.

Informacijos apie galimai neteisėtus STT pareigūnų veiksmus slėpimas didina abejones dėl deklaruojamos kovos su korupcija tikrumo ir veiklos skaidrumo.

I. Vėgėlės teigimu, šalies teisėsauga, pradėjusi ikiteisminį tyrimą, galėjo pažeisti tiek advokatų teises, tiek įstatymus.

„Teisėsaugos institucijos išlaikė advokatą sulaikytu ilgiau nei Lietuvos Konstitucijoje numatytas maksimalus terminas, galimai nepagrįstų įtarimų pagrindu buvo sankcionuoti neproporcingai platūs, slapti veiksmai prieš advokatus“, – kalbėjo Advokatų tarybos pirmininkas.

Tame tarpe, advokatų persekiojimas jų darbo vietose, kontorose (...) Kratos advokatų gyvenamosiose vietose ir kontorose, jų metu, peržengiant teismo suteiktas sankcijas, buvo paimtos visus elektroninių dokumentų laikmenos“, – pasakojo jis.

Anot I. Vėgėlės, teisėsauga tokiu būdu galėjo bandyti perimti advokatų turimą informaciją apie galbūt neteisėtus STT pareigūnų veiksmus, kad ji nepasklistų viešai.

Praėjusią savaitę dėl galimo neteisėto poveikio STT buvo sulaikytas advokatų profesinės bendrijos „WINT law firm“ advokatas Giedrius Danėlius bei advokatų profesinės bendrijos „Intra lex“ advokatai Valdas Rakauskas ir Dainius Baronas, taip pat bendrovės „Solis Tribus“ akcininkas Antanas Petrošius.

G. Danėlių teisėsauga įtaria neteisėtu poveikiu STT direktoriui Žydrūnui Bartkui ir tyrėjai Vilijai Kerbelienei, kuri atlieka ikiteisminį tyrimą Nacionalinio kraujo centro byloje.

BNS gauta teismo nutartis rodo, kad įtarimai G. Danėliui yra susiję su jo ketinimais panaudoti kompromituojančią informaciją apie STT kriminalinės žvalgybos pareigūną Renatą Martišių.

G. Danėlius neigia šantažavęs Ž. Bartkų ir tvirtino, kad STT savo veiksmais „pasitarnavo perpaskirstant tam tikrą rinką – iš vieno verslininko perduoti kitam“, t.y. tuo buvo suinteresuotas Latvijos verslininkas Aleksandras Cesas.

Advokatai teigia, kad STT pareigūno R. Martišiaus susirašinėjimą su kitu tarnybos pareigūnu iš paties pareigūno gavo verslininkas A. Petrošius.

„Aš turiu prielaidą, kad tai galėjo būti provokacija arba kriminalinės žvalgybos kombinacija, kai buvo siekiama pažiūrėti, kas bus ir taip toliau. Galėjo gal būt ir kitokių tikslų, gal bandė įdiegti kokią programėlę, kuri prie to pačio failo pridėta“, – pirmadienį žurnalistams sakė G. Danėlius.

„Kokie tikrieji motyvai, tikrai nežinau, negaliu papasakot“, – teigė jis.

STT laikosi pozicijos, jog prielaidomis apie neteisėtus tarnybos veiksmus siekiama nukreipti dėmesį nuo pagrindinio klausimo – šantažo, kuriuo siekta nutraukti STT vykdomą tyrimą dėl Nacionalinio kraujo centro.

Nacionalinio kraujo centro byloje padėjimu piktnaudžiauti įtariamas verslininkas A. Petrošius, o buvusi Nacionalinio kraujo centro vadovė Joana Bikulčienė įtariama piktnaudžiavimu.

J. Bikulčienė po įtarimų korupcija 2018 metų balandį pasitraukė iš Nacionalinio kraujo centro vadovės pareigų. 

Įtariama, kad ji su bendrininkais siekė užvaldyti ir monopolizuoti kraujo plazmos surinkimą Lietuvoje, taip pat kraujo preparatų tiekimą Lietuvos sveikatos priežiūros įstaigoms eliminuojant užsienio konkurentus. Pati J. Bikulčienė šiuos įtarimus neigė.  

 

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

STT -atsako advokaturai.......

o rakto,- nuo buto kur pinigai sudeti jums nereikia ???

teisininkas

Pagarba STT kovojant su galimais žulikais advokatūroje.

dvieju mafijiniu gauju kova

del ytakos sferu uzvaldymo.... ir nieko daugiau.Advokatai turi uznugary ..prokurorus ir teisejus...sunku bus STT yrodinet savo teisybes....
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS