Dviem medikams sustabdytos licencijos, dar keliolika – eilėje | KaunoDiena.lt

DVIEM MEDIKAMS SUSTABDYTOS LICENCIJOS, DAR KELIOLIKA – EILĖJE

  • 7

Sustabdytos kaunietei gydytojai Juvitai Auksakytei bei jos kolegai iš Šiaulių Algirdui Šukiui išduotas medicinos praktikos licencijos. Teismai juos pripažino padarius nusikaltimus. Pastarasis susijęs su rezonansine korupcijos byla, kurioje įtarimai pareikšti ir Kauno farmacijos bendrovės "Valentis Pharma" vadovams. Joje planuojama pareikšti įtarimus ir keliolikai Kauno medikų.

Bendrininkas - advokatas

Valstybinė akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnyba konstatavo, kad kaunietė šeimos gydytoja J.Auksakytė šiurkščiai pažeidė profesinę pareigą sąžiningai tvarkyti medicinos praktikos dokumentus, vadovaujantis teisės aktų nustatyta tvarka.

Kaip jau rašyta, Aukščiausiasis Teismas spalio 18 d. nutartimi patvirtino dviejų teismų nuosprendžius ir pripažino ją kalta dėl nedarbingumo pažymėjimo suklastojimo. Šis buvo atbuline data išduotas vienam Rokiškio advokatui, dėl aplaidumo praleidusiam posėdžius Rokiškio rajono apylinkės teisme. Už tai J.Auksakytei, kuri pažinojo šio advokato sūnų, skirta 1 tūkst. 506 eurų bauda. Nubaustas dėl piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi ir minėtas advokatas. Jam buvo skirta 2 259,6 eurų bauda.

Pelnėsi iš ligonių

Šiaulių ligoninės Moters ir vaiko klinikos gydytojas, dirbantis ir vienoje Panevėžio gydymo įstaigoje, A.Šukys, anot minėtos leidimus verstis medicinos praktika išduodančios tarnybos, šiurkščiai pažeidė paciento teises ir pasinaudojo pareigomis, norėdamas pasipelnyti – iš pacientų ėmė kyšius už vaistų suleidimą į sąnarius, nemokant už šią paslaugą į ligoninės kasą.

Birželio 10 d. Šiaulių apygardos teismas pripažino A.Šukį kaltu dėl kyšininkavimo ir skyrė jam 6 tūkst. 402 eurų baudą. Lapkričio 7 d. Lietuvos apeliacinis teismas nuteistojo apeliacinį skundą atmetė ir paliko galioti ankstesnį nuosprendį.

Medicinos praktikos įstatyme numatyta, kad gydytojui panaikinamas licencijos galiojimas, kai jis šiurkščiai pažeidžia paciento teises, pavyzdžiui, pasinaudoja pareigomis norėdamas sau gauti neteisėtų pajamų arba dėl kitokių asmeninių paskatų.

Ikiteisminius tyrimus dėl neteisėtos J.Auksakytės ir A.Šukio veiklos atliko Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Panevėžio bei Šiaulių valdybų pareigūnai.

Skandalingi įtarimai

A. Šukio nusikalstama veikla atskleista, tiriant Kauno farmacijos bendrovės "Valentis Pharma" ir įvairių šalies gydymo įstaigų gydytojų naudotą nusikalstamą korupcinę schemą.

Kaip jau rašyta, STT įtaria, kad minėtos bendrovės atstovai buvo sutarę su daugiau kaip 30-ies įvairių Lietuvos miestų bei rajonų medicinos įstaigų darbuotojais, kurių - per 100, kad šie už neteisėtą atlygį rekomenduotų pacientams brangius jų įmonės produktus ir nesiūlytų konkurentų platinamos panašios produkcijos. Oficialiai nepatvirtintais duomenimis, primygtinai siūlyti "Versan Fluid" ir "Versan Fluid Uno" papildai sąnariams gydyti. 

Preliminariais duomenimis, vien per 2014-uosius "Valentis Pharma" kyšiams, skirtiems pamaloninti jų produkciją proteguojantiems medikams, galėjo skirti daugiau kaip pusę milijono litų (apie 145 tūkst. eurų). Pernai vasarį trumpam už grotų buvo atsidūręs kas trečias šios farmacijos įmonės darbuotojas. Įtarimai dėl galimo stambaus masto gydytojų papirkimo bei apgaulingo buhalterinės apskaitos tvarkymo buvo pareikšti ir "Valentis Pharma" direktoriui Vaidotui Deveikiui bei plėtros vadovui Linui Kamarauskui, kurie yra ir šios bendrovės akcininkai. Pastarieji tada pareiškė priversti neribotam laikui sustabdyti savo regionų atstovų Lietuvoje veiklą.

Ėmė ir grynais, ir kelionėmis

Skandalingai nusikalstamai korupcinei schemai tirti Generalinė prokuratūra sudarė specialią tyrimo grupę iš visų šalies apygardų prokuratūrų.

Per jau beveik dvejus metus trunkantį šios didelės apimties bylos tyrimą įtarimai jau yra pareikšti 51 asmeniui. Iš jų - 37 gydytojams, kurie įtariami kyšininkavimu.

Tačiau Kauno apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorų, įtrauktų į minėtą grupę, teigimu, tarp įtariamųjų Kauno medikų kol kas nėra. Kol kas nespėta niekam iš jų pareikšti įtarimų dėl didelio darbo krūvio, tiriant ir kitas rezonansines bylas. Tačiau teisėsaugininkų akiratyje yra atsidūrę keliolika Kauno medikų - tiek valstybinių poliklinikų, tiek privačių gydymo įstaigų atstovai. Kai kurie iš jų dirba ir ten, ir ten.

STT turimais duomenimis, netrukus įtariamaisiais tapsiantys Kauno medikai, kaip ir jų kolegos šalyje, būdavo pamaloninami grynaisiais arba kelionėmis, prisidengiant dalyvavimu seminare ar konferencijoje. 

GALERIJA

  • Dviem medikams sustabdytos licencijos, dar keliolika – eilėje
  • Dviem medikams sustabdytos licencijos, dar keliolika – eilėje
  • Dviem medikams sustabdytos licencijos, dar keliolika – eilėje
Rašyti komentarą
Komentarai (7)

valentis

pastebėjau, kad perkant vaistą ant kurio yra užrašas "Valentis" permokėsi bent 10 kartų už tikrą kainą.. Valentis žodžio brangu sinonimas

Idomu

Galetu parašyt ir kitų gydytojų-keliauninkų "na haliava" pavardes. Ar ten yra kas iš VšĮ Klaipėdos sveikatos priežiūros centro/

morta

silainiu pol chirurgas dirba panasiai daug metu. ir nieko. tai viesa paslaptis.a. didziulis. kraunasi pinigeliu. ir nieko. kodel nieks neuzdaro jo kromelio.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS