Kalbos egzaminų rezultatus klastojusiai komisijos pirmininkei skirta 50 tūkst. eurų bauda | KaunoDiena.lt

KALBOS EGZAMINŲ REZULTATUS KLASTOJUSIAI KOMISIJOS PIRMININKEI SKIRTA 50 TŪKST. EURŲ BAUDA

  • 4

Vilniaus apygardos teismas antradienį kaltais dėl kyšininkavimo klastojant lietuvių kalbos egzaminų rezultatus, norint gauti Lietuvos pilietybę, pripažino buvusią Konstitucijos pagrindų egzaminų kvalifikavimo komisijos pirmininkę Aušrą Mažonienę ir kyšius jai davusius asmenis.

Kaip pranešė Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT), Vilniaus rajono Pagirių gimnazijos direktorei A. Mažonienei teismas skyrė 50 tūkst. eurų baudą ir iš jos konfiskavo kaip kyšį gautus 900 eurų.

Kyšius komisijos pirmininkei davusi J. P. teismo buvo pripažinta kalta dėl papirkimo, jai skirta 40 tūkst. eurų bauda.

Anksčiau ne kartą teistas Alfredas Grigutis A. Mažonienei žadėjo paveikti teisėsaugos pareigūnus, kad šie nutrauktų ikiteisminį tyrimą dėl jos veiksmų. Vilniaus apygardos teismas jam skyrė trejų metų laisvės atėmimo bausmę.

Ši bausmė buvo subendrinta su anksčiau skirtu nuosprendžiu, tad A. Grigučiui skirta galutinė pusaštuntų metų laisvės atėmimo bausmė. Iš jo taip pat konfiskuoti 3,5 tūkst. eurų.

Trys užsienio šalių piliečiai, siekę fiktyviai gauti išlaikytų egzaminų pažymėjimus, kurių jiems reikėjo teikiant prašymus dėl leidimų nuolat gyventi Lietuvoje, teisme sulaukė baudų nuo 5 tūkst. iki 12,5 tūkst. eurų.

Ikiteisminio tyrimo, kurį vykdė STT pareigūnai, metu nustatyta, kad A. Mažonienė 2017 metais per tarpininkus sudarė galimybę užsieniečiams neteisėtai išlaikyti lietuvių kalbos mokėjimo ir Konstitucijos pagrindų egzaminus.

Bylos nagrinėjimo metu nustatyta, kad už atlygį išlaikytų egzaminų pažymėjimus užsieniečiai galėjo gauti faktiškai egzaminų nelaikę.

Teisme A. Mažonienė savo kaltę visiškai pripažino ir teigė besigailinti dėl padaryto nusikaltimo.

Ikiteisminiam tyrimui vadovavo Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorė Jūratė Karčinskienė. Šis tyrimas buvo atliekamas bendradarbiaujant su Valstybės saugumo departamentu.

Vilniaus apygardos teismo nuosprendis gali būti skundžiamas Lietuvos apeliaciniam teismui.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Jonas

Čia ta pati Mažonienė,kuri švietimo ministerijos vardu tikrindavo mokyklas - atlikdavo savaitinį išorės auditą.Geri kadrai lemdavo mokytojų likimą.

Algis

Tai Tėvynės išdavimas ir Baudžiamoji atsakomybė turi būti atitinkama.

žmogus

Pinigai, pinigai...ir dievas ir velnias. Nieko, turbūt, už juos brangesnio nebeliko.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS