Laiptinėje paliktam mažyliui tarnybos išrinko vardą, gimdyvei – kardomoji priemonė | KaunoDiena.lt

LAIPTINĖJE PALIKTAM MAŽYLIUI TARNYBOS IŠRINKO VARDĄ, GIMDYVEI – KARDOMOJI PRIEMONĖ

Birželio 15-osios rytą pareigūnai gavo pranešimą apie tai, kad Panevėžyje, daugiabučio namo laiptinėje, rastas paliktas vyriškos lyties naujagimis. Kūdikio kūnas buvo pavojingai atšalęs, mažylis nedelsiant perduotas į medikų rankas. Trečiadienį policija pranešė nustačiusi kūdikį laiptinėje palikusios motinos tapatybę, o vėliau paaiškėjo, kad naujagimiui tarnybos jau išrinko ir vardą.

Portalo žurnalistams penktadienį Panevėžio Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos Viešųjų ryšių ir komunikacijos vyriausioji specialistė Rūta Karčiauskienė patvirtino, kad skyriaus darbuotojai naujagimiui išrinko lietuvišką vardą. Berniuką nuspręsta pavadinti Vyčiu. „Pakeisti kūdikio vardą motina noro neišreiškė“, – pridūrė specialistė.

„Skyriaus specialistai šiandien kreipėsi į teismą dėl leidimo nustatyti vaikui laikinąją globą. Jeigu teismas šį leidimą duos, tarnyba kreipsis į Panevėžio miesto savivaldybę dėl laikinosios globos nustatymo. Laikinoji globa reikalinga, kad vaikui būtų užtikrinta saugi aplinka ir tinkama priežiūra“, – tvirtino R. Karčiauskienė.

Pakeisti kūdikio vardą motina noro neišreiškė.

Pasak specialistė, Vaiko teisių apsaugos skyriaus darbuotojai bendrauja ir su vaiko motina. „Pastaroji išreiškė norą auginti vaiką, todėl motinai pradėtos teikti intensyvios mobiliosios komandos (MK) paslaugos. MK specialistai – socialinis darbuotojas, psichologas ir specialistas dirbantis su priklausomybę turinčiais asmenimis – po mėnesį truksiančio bendravimo ir bendradarbiavimo su vaiko motina, teiks rekomendacijas savivaldybės paskirtam atvejo vadybininkui. Taip pat bus sprendžiamas klausimas dėl savivaldybės specialistų įsitraukimo į darbo su motina procesą bei kitų socialinių paslaugų jai teikimo“, – detalizavo R. Karčiauskienė.

Pasidomėjus apie mažylio sveikatos būklę, Respublikinės Panevėžio ligoninės komunikacijos specialistas Vytautas Riaubiškis portalo žurnalistams teigė, kad kūdikį vis dar prižiūri ir stebi medikai. „Kūdikio būklė stabili, medikai priskiria ją prie sunkesnių“, – informavo ligoninės atstovas.

Savaitės pradžioje skelbta apie medikų svarstymus atlikti mažyliui ir tyrimus dėl blaivumo. Tačiau penktadienį V. Riaubiškis tvirtino, kad tokio tyrimo, visgi, neprireikė.

Pasak Panevėžio policijos Komunikacijos poskyrio vyriausiojo specialisto Tado Martinaičio, surasta gimdyvė buvo pristatyta į gydymo įstaigą ir tiriama jos sveikatos būklė. Šiuo metu moteriai skirta kardomoji priemonė – rašytinis pasižadėjimas neišvykti.

Kūdikio būklė stabili, medikai priskiria ją prie sunkesnių.

„Tyrimas pradėtas pagal 158 straipsnį – tėvas, motina ar globėjas arba kitas teisėtas vaiko atstovas, palikęs negalintį savimi pasirūpinti mažametį vaiką be būtinos priežiūros norėdamas juo atsikratyti, baudžiamas viešaisiais darbais arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų“, – komentavo T. Martinaitis.

Komunikacijos specialisto teigimu, moteris į policijos akiratį anksčiau patekusi nebuvo. Paklaustas apie gimdyvės šeiminę padėtį, T. Martinaitis šios informacijos patikslinti negalėjo.

Primename, kad apie paliktą mažylį birželio 15 dienos rytą apie paliktą kūdikį bendruoju pagalbos telefonu specialistus informavo daugiabučio namo gyventojas – mažylis rastas susuktas į audeklą.

„Ką tik gimęs vaikutis buvo visas atšalęs. Gydytojams reikia atstatyti jo kūno temperatūrą. Nežinome, kaip sureaguos organizmas“, – antradienį sakė ligoninės atstovas.

Kitą dieną, trečiadienį, buvo nustatyta ir gimdyvės tapatybė – 1988 gimusi moteris buvo perduota medikų apžiūrai.

Rašyti komentarą
Komentarai (15)

Nesvarbu

Maziau drapstykites purvais komentatoriai jei nezinote tiesos.lengva kimentuot kai jums taip nebuvo.

ANGELE KERSIENE

Aš manau kad mama kuri pagimdė ir paliko mažyli laiptinėje neverta būti visu pirma mama o ir nesvarstyciau vaiko palikt augint tokiai nužmogėjusiai moteriai iš kur jus žinot ir esat 100% kad ji ir vėl to mazucio nepames kad mažylis turės saugią vaikyste.Ji turbut neturi mamos instinktu mamos nepameta savo išnešiotų vaiku bele kur .Siulyciau gerai apgalvot savo sprendimą ar verta tokiai suteikt galimybe rūpintis vaiku

mociute

buciau sio mazylio mociute, pasiimciau ji auginti ir niekam neatiduociau. Jokiu isivaikinimu
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS