Buvusi prokurorė ir verslininkas pripažinti kaltais dėl bandymo papirkti teisėją | KaunoDiena.lt

BUVUSI PROKURORĖ IR VERSLININKAS PRIPAŽINTI KALTAIS DĖL BANDYMO PAPIRKTI TEISĖJĄ

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) ketvirtadienį buvusią prokurorę Ritą Aliukonienę ir verslininką Arūną Cicėną pripažino kaltais dėl bandymo papirkti teisėją.

LAT nusprendė, kad Apeliacinis teismas nuteistuosius nepagrįstai nuteisė dėl prekybos poveikiu, ir pripažino juos kaltais dėl bandymo papirkti LAT teisėją Viktorą Aiduką.

Teisėjų kolegija konstatavo, kad nuteistųjų veiksmai neatitinka baigtos nusikalstamos veikos požymių, todėl veiką perkvalifikavo kaip nutrūkusią rengimosi stadijoje.

Teisėjų kolegijos vertinimu, šioje byloje vien tarpininkų pokalbio telefonu bei trumpųjų SMS žinučių turinio nepakanka, kad būtų konstatuotas baigtas prekybos poveikiu nusikaltimas.

„Nustatyta, kad A. Cicėnas ir R. Aliukonienė aptarinėjo nusikaltimo planą, (...) analizavo kurie teisėjai galėtų būti prieinami deryboms“, – per posėdį sakė teisėjas Eligijus Gladutis.

Taip pat teisėjas sakė, kad kiekvieno susitikimo metu buvusi prokurorė ir verslininkas keisdavosi surinkta informacija.

LAT paliko Apeliacinio teismo nuteistiesiems skirtas bausmes.

Praėjusiais metais Apeliacinis teismas buvusią prokurorę nuteisė už prekybą poveikiu, jai buvo paskirta trejų metų laisvės atėmimo bausmė, vykdymą atidedant dvejiems metams. Be to, jai uždrausta dvejus metus dirbti valstybės tarnyboje.

Taip pat buvo kvalifikuoti ir kito šios bylos nuteistojo kelių ženklinimo bendrovės „Kasandros grupė“ savininko Arūno Cicėno veiksmai.

Ši baudžiamoji byla susijusi su Darbo partijos neoficialios buhalterijos byla.

Bylos duomenimis, Vilniaus apygardos prokuratūroje dirbusi R. Aliukonienė 2016 metų pabaigoje, veikdama kartu su A. Cicėnu, nurodė, kad gali pasinaudoti savo pažintimi su LAT teisėju Viktoru Aiduku, ir susitarė per A. Cicėną priimti ne mažesnį nei 15 tūkst. eurų kyšį. Pinigai neva turėjo būti skirti teisėjų kolegijos pirmininkui kasacine tvarka nagrinėjamoje rezonansinėje Darbo partijos byloje.

Manoma, kad dėl kyšio galėjo būti tartasi, siekiant dabar jau buvusio „darbiečio“ Vytauto Gapšio išteisinimo.

R. Aliukonienė teismui neigė reikalavusi kyšio, esą blefavo ir žaidė, tik norėjo patikrinti A. Cicėno ir Vytauto Gapšio santykius, jų draugystę.

Teisėją pažinojusi buvusi prokurorė, siekdama neteisėtai pasipelnyti, manipuliavo šia pažintimi, o bendraudama su A. Cicėnu, deklaravo tariamą įtaką teisėjui. Pasak teismo, R. Aliukonienė sudarė klaidingą įspūdį, kad veikia jo vardu.

Pinigai iš buvusio parlamentaro nebuvo gauti.

Prokurorų teigimu, V. Gapšys vis dėlto galėjo žinoti apie susitarimą.

Teisėjas V. Aidukas byloje buvo apklaustas kaip specialusis liudytojas. Vėliau prokuratūra padarė išvadą, kad jis neatliko jokių veiksmų, leidžiančių jį įtarti šališkumu nagrinėjant bylą.

2016 metų gruodį Aukščiausiasis Teismas pripažino, kad Darbo partija vedė neoficialią buhalteriją ir paliko galioti Darbo partijos įkūrėjui Viktorui Uspaskichui anksčiau skirtą 6,8 tūkst. eurų baudą, V. Gapšys liko nubaustas 3,6 tūkst. eurų, o buvusi finansininkė Marina Liutkevičienė – 5,7 tūkst. eurų baudomis.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS