Lietuviai buvo vežami iš užsienio parvaryti vogtų automobilių | KaunoDiena.lt

LIETUVIAI BUVO VEŽAMI IŠ UŽSIENIO PARVARYTI VOGTŲ AUTOMOBILIŲ

  • 0

Šiaulių policija išaiškino Raseinių ir Tauragės gyventojus, užsiėmusius prekyba žmonėmis: vežusius aukas į užsienį iš kur šie turėjo parvaryti vogtus automobilius į Lietuvą.

Kaip pranešė Šiaulių apskrities vyriausiasis policijos komisariatas, tinklas veikė Raseiniuose ir Tauragėje. Raseiniškiai gaudavo užsakymą iš Tauragės, kiek žmonių reikia surasti, tuomet vykdydavo verbavimą. Vėliau aukos būdavo perduodamos tauragiškiams nusikaltėliams, kurie vyrus išveždavo į Vakarų Europą.

Kai kuriems verbuojamiems vyrams iš karto būdavo pasakoma, ką reikės daryti nuvykus, kitiems buvo žadamas darbas, bet užsienyje paaiškėdavo, kad jokio darbo nėra, o norint grįžti į tėvynę reikia parvaryti vogtą automobilį.

Nusikaltėliai verbuodavo jaunus iki 30 metų vyrus, neturinčius tvirtų socialinių ryšių, teistus ir bedarbius. Iš viso nustatytos keturios aukos, vienas iš nukentėjusiųjų – nepilnametis.

Jie buvo vežami į Olandiją, Vokietiją ir Lenkiją, iš kur pavogtus apynaujus prabangius automobilius BMW, „Honda CRV“ turėjo parvaryti į Lietuvą. Tačiau iš keturių automobilių sėkmingai parvyko tik vienas, du buvo sulaikyti Lenkijoje, vienas - Lietuvoje.

Nusikaltėlių veikla buvo gerai organizuota ir vyrai užsienyje užtrukdavo keletą dienų. Iš Lietuvos išvykstančioms aukoms buvo draudžiama pasiimti savo mobiliuosius telefonus. Prieš kelionę į Lietuvą aukos buvo aprūpinamos navigacijos įrenginiais, gerai instruktuojamos, kaip reikėtų elgtis įvairiose situacijose.

Buvo sugalvota ir sistema, kaip suklaidinti pareigūnus šiems aiškinantis, iš kur automobilis varomas: ant skirtingų lapų buvo surašomi Europos miestų pavadinimai, per kuriuos reikės vykti, o pravažiavus tą miestą, lapas išplešiamas, kad policija nežinotų, pro kur automobilis važiavo.

Šiaulių apskrities pareigūnai kartu su Tauragės Organizuoto nusikalstamumo tyrimų skyriaus pareigūnais jau sulaikė penkis įtariamuosius: tris Raseiniuose, ir du Tauragėje. Liepos mėnesio pabaigoje vykusio sulaikymo metu Tauragėje vienas vyras sprukdamas nuo policijos šoko pro antro aukšto balkoną ir susilaužė ranką.

Iš viso byloje – aštuoni įtariamieji, kai kurie siejami su Raseinių ir Tauragės organizuotomis nusikalstamomis grupuotėmis.

Visi asmenys yra apie 30 metų amžiaus, policijai gerai žinomi dėl vagysčių ir chuliganizmo, teisti užsienyje. Du vyrai iš Tauragės ir Raseinių susipažino kartu bausmę atlikdami užsienyje.

Už prekybą žmonėmis jiems gresia 2–10 metų nelaisvės, už vaiko pirkimą/pardavimą 3–12 metų nelaisvės. Šiaulių apskrityje tai pirmas prekybos žmonėmis atvejis, kai aukos į užsienį išvežamos nusikalstamoms veikoms vykdyti.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS