Nutraukti ikiteisminiai tyrimai dėl įtarto nederamo seksualinio elgesio vaikų stovyklose | KaunoDiena.lt

NUTRAUKTI IKITEISMINIAI TYRIMAI DĖL ĮTARTO NEDERAMO SEKSUALINIO ELGESIO VAIKŲ STOVYKLOSE

  • 1

Panevėžio apygardos prokuratūra nusprendė nutraukti ikiteisminius tyrimus, kurių metu buvo tiriama viešojoje erdvėje išplatinta informacija apie įtartą nederamą seksualinio pobūdžio elgesį su vaikais Aukštaitijoje veikiančiose stovyklose.

Kaip antradienį pranešė prokuratūra, tyrimai nutraukti, nes surinkti duomenys nepatvirtina, kad buvo padarytos nusikalstamos veikos.

Tyrimai dėl jaunesnio negu šešiolikos metų asmens tvirkinimo buvo pradėti šių metų vasarą Panevėžio apygardos prokuratūros vyriausiojo prokuroro Donato Skrebiškio iniciatyva, reaguojant į socialiniuose tinkluose pasirodžiusią informaciją.

„Buvo paskelbti kelių tėvų pasakojimai, kad vaikų atžvilgiu dviejose Aukštaitijoje rengiamose vasaros stovyklose galėjo būti atliekami tvirkinamieji veiksmai. Į teisėsaugos pareigūnus dėl šių atvejų vaikų artimieji nesikreipė“, – nurodoma pranešime.

Teisėsaugos pareigūnai, atlikę tyrimus, apklausė internete pasisakiusius asmenis, stovyklų darbuotojus ir vadovus, tuo pačiu laikotarpiu stovyklavusių vaikų tėvus. Pareigūnai taip pat viešai kreipėsi į visuomenę, prašydami atsiliepti asmenis, turinčius šiems tyrimams reikšmingos informacijos.

Pasak prokuratūros, nepilnamečiai, kurie buvo minimi viešuose komentaruose, šiuose ikiteisminiuose tyrimuose apklausiami nebuvo, nes jų tėvai nesutiko, kad vaikai duotų parodymus.

„Surinkti ir išanalizuoti duomenys nepatvirtino viešojoje erdvėje pasirodžiusių teiginių, kad vaikų atžvilgiu būtų buvę atlikti kokie nors tvirkinimo, seksualinės prievartos ar kitokio fizinio seksualinio sąlyčio veiksmai“, – pranešime cituojama tyrimams vadovavusi Panevėžio apygardos prokuratūros Baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokurorė Vaida Baranauskienė.

Prokurorės teigimu, negauta jokių objektyvių duomenų, kad šiose stovyklose dalyvavę mažamečiai bei nepilnamečiai asmenys būtų skatinami per anksti domėtis lytiniais santykiais, tendencingai juos įsivaizduoti, kas galėtų pakenkti jų psichologiniam ir fiziniam vystymuisi.

Ikiteisminius tyrimus atliko Panevėžio ir Utenos policija, jiems vadovavo Panevėžio apygardos prokuratūra.

Primename, jog teisėsaugos dėmesys atsisuko po to, kai atlikėjas ir buvęs Seimo narys Ligitas Kernagis feisbuke pasidalino įrašu apie nemalonią jo dukros ir jos klasiokės patirtį vasaros stovykloje.

„Ilgai galvojau, ar rašyti šią istoriją, bet daugeliui papasakojus, visi buvo labai stipriai šokiruoti ir pasipiktinę, todėl dalinuosi“, – pasakojimą pradėjo L. Kernagis.

Savo 13-metę dukrą atlikėjas savaitei išleido į vasaros stovyklą šalia Anykščių, prie Mūšėjaus ežero. Ją, pasak L. Kernagio, organizavo vilniečiai, o ir atsiliepimai buvo geri – nemaža dalis jaunimo ten vyko jau ne pirmą kartą. Į stovyklą jo dukra išvyko kartu su savo bendraklase.

Po savaitės stovykla baigėsi ir vyras atvyko parsivežti merginų, tačiau vietoje džiugių įspūdžių jis išgirdo priekaištus.

„Pasiėmus mergaites pradėjome klausinėti jų įspūdžius apie stovyklą. „Į kokią homoseksualų kompaniją mus čia atvežėt?“ – drėbtelėjo dukters klasiokė. Klausimas pribloškė, sakom – pasakokit. Pasirodo, kad iš septynių vadovų keturi buvo homoseksualūs. Gėjai ar lesbietės. Paklausus mergaičių, iš kur jos tai žino, jos atsakė, jog visa stovykla tai žinojo. Vienas iš vadovų, 19-metis vaikinas, vis atslinkdavo į mergaičių palapinę ir klausė „jūs pora ar ne? Ar žinot, kad mergaitė su mergaite yra žymiai geriau, nei su berniuku?“ – situaciją nupasakojo L. Kernagis.

Susisiekus su Anglų kalbos studijos stovyklos atstove Aurelija ji patvirtino, kad L. Kernagio įrašą matė bei skaitė pasipiktinusių žmonių komentarus.

„Norėčiau pakomentuoti, kas šitą informaciją platina. Manau, kad ir patys nemažai žinote apie tą žmogų“, – sakė stovyklos atstovė.

Paklausus, ar jai žinoma, kad vienas iš stovyklos vadovų siūlė mergaitėms išbandyti homoseksualius santykius, moteris atsakė, kad to negalėjo būti.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Nu,nu.

Kaip pasakytų a.a. mano mama:"Teisybė,kaip šiknoj šviesybė".

SUSIJUSIOS NAUJIENOS