Jurbarkietės skriaudėjas gali dar nesidžiaugti: teismą užgriuvo skundai | KaunoDiena.lt

JURBARKIETĖS SKRIAUDĖJAS GALI DAR NESIDŽIAUGTI: TEISMĄ UŽGRIUVO SKUNDAI

Vasario pabaigoje Tauragės apylinkės teismui paskelbus, kad nepilnametę jurbarkietę žiauriai sumušusiam bei išžaginti mėginusiam skriaudėjui skirta lygtinė, o ne reali laisvės atėmimo bausmė, teismo nuosprendį kovo mėnesį apskundė ir Klaipėdos apygardos prokuratūra, ir nukentėjusioji.

Dvigubas skundas

„Skundas, kaip ir priklauso, buvo pateiktas Klaipėdos apygardos teismui praėjusią savaitę. Tauragės apylinkės teismo sprendimas apskųstas kaip nepagrįstas prašant taikyti realią laisvės atėmimo bausmę. Gegužės mėnesį paskirta skundo nagrinėjimo posėdžio data“, – portalo žurnalistams trečiadienį sakė nukentėjusios merginos advokatas Mindaugas Vasiliauskas.

Apeliacinį skundą dėl nuosprendžio jurbarkietės skriaudėjui kovo 16 dieną Klaipėdos apygardos teismui taip pat pateikė ir Klaipėdos apygardos prokuratūros vyriausiojo prokuroro pavaduotojas Aurelijus Stanislovaitis. Jame prašoma panaikinti Tauragės apylinkės teismo sprendimą, kuriame akcentuota, kad kaltininkas nuoširdžiai gailisi ir tai lengvina jo atsakomybę, bei netaikyti laisvės atėmimo bausmės vykdymo atidėjimo.

Pasak vyriausiojo prokuroro pavaduotojo, apeliacinius skundus taip pat pateikė ne tik nukentėjusieji, bet ir nuteistojo gynėjas.

„Bylą apeliacine tvarka nagrinės Klaipėdos apygardos teismas. Tiksli posėdžio data neaiški dėl galimai užsitęsiančio karantino“, – sakė A. Stanislovaitis.

Prašoma panaikinti Tauragės apylinkės teismo sprendimą, kuriame akcentuota, kad kaltininkas nuoširdžiai gailisi ir tai lengvina jo atsakomybę, bei netaikyti laisvės atėmimo bausmės vykdymo atidėjimo.

Po nuosprendžio – jurbarkietės ašaros

Praėjus dienai po teismo paskelbto nuosprendžio portalo žurnalistai telefonu susisiekė su sumuštos ir išžaginti mėgintos jurbarkietės tėvu Dainiumi. Kalbėdamas apie akibrokštą, vyras sunkiai rinko žodžius.

„Aš nežinau nei ką pasakyti, nėra žodžių. Dukra jaučiasi nelabai gerai. Išgirdusi, ką nusprendė teismas, ji nusiminė ir pradėjo verkti. Sunku apsakyti viską ir įstatymus mūsų valstybėje“, – mintimis dalijosi jis.

Pasak Dainiaus, nors dukros fizinė būklė yra šiek tiek geresnė, merginai iki šiol pagalbą teikia psichologai. Specialistai deda visas pastangas, kad jai padėtų, tačiau, sakė tėvas, dukros būsena iki šiol – nenuspėjama – vieną dieną jos nuotaika – gera, o kitą – jau verkia. Viena baiminasi ir kur nors išeiti.

Vietoj realios bausmės – lygtinė

Primename, kad vasario 27 dieną Tauragės apylinkės teismas paskelbė nuosprendį nepilnametės jurbarkietės skriaudėjo byloje, paskirdamas vaikinui trejų metų ir keturių mėnesių bausmę, jos vykdymą atidedant trejiems metams. Nors per posėdį, vykusį sausio 23 dieną, tyrimą kuravusi prokurorė Edita Mikalainienė buvo siūliusi skirti realią penkerių metų laisvės atėmimo bausmę. Tądien jaunuolis teismo salėje verkė.

TV3 nuotr.

Kaip vasarį portalui sakė minėto teismo teisėjo padėjėjas Mindaugas Radvila, tokį sprendimą teismas priėmė esą dėl to, kad jaunuolis anksčiau nusikaltęs ir teistas nebuvo, pripažino savo kaltę bei nuoširdžiai gailėjosi dėl padarytų veiksmų. Be to, nusikaltimą padarė būdamas nepilnametis. Atsižvelgta ir į tai, kad vaikinas per metus nebuvo baustas administracine tvarka.

Aštuoniolikmečiui teismas taip pat skyrė auklėjamojo poveikio priemones – per visą bausmės atidėjimo laikotarpį jaunuolis turės mokytis arba dirbti, nekeisti gyvenamosios vietos. Kadangi vaikinas nusikaltimą padarė būdamas neblaivus, teismas jį įpareigojo dvylika mėnesių nevartoti alkoholinių gėrimų.

Skriaudėjas nukentėjusiai nepilnametei ir jos tėvui turės sumokėti iš viso dar 7 tūkst. eurų. Kaip teigta, 5 tūkstančius neturtinės žalos jis jau yra atidavęs.

Sukūrė peticiją

Paskelbtas nuosprendis žiauriai sužalotos ir mėgintos išžaginti nepilnametės byloje gerokai papiktino ir visuomenę.

Piliečiai sukūrė elektroninę peticiją, adresuotą Aukščiausiojo Teismo pirmininkui. Žmonės reikalavo ne tik skirti merginos skriaudėjui realią laisvės atėmimo bausmę, bet ir išsiaiškinti, ar niekas nedarė įtakos prokurorei bei teisėjai.

„Už blogį reikia atsakyti, o ne išsisukti. Paprastas žmogelis būtų nuteistas tikrai ne tokia bausme, o čia – pajuoka iš paprastų žmonių. Gėda! Teisėsauga, atsibuskit! – komentuodami po pasirašyta peticija plūdo jie.

Suluošintas gyvenimas

Primename, jog visuomenę sukrėtusi istorija, kai per vakarėlį Tauragės rajone, kaimo turizmo sodyboje, buvo sumušta ir mėginta išžaginti nepilnametė jurbarkietė, įvyko pernai gegužės 26 dieną. Nukentėjusioji iki birželio 12 dienos buvo gydoma Kauno klinikose.

Po to žiauriai sumušta mergina iškart buvo nuvežta gydymui į reabilitacijos kliniką. Pasak specialistų, dieną, kai įvykdytas nusikaltimas, jai buvo sukeltas ne tik fizinis skausmas – sulaužytas žandikaulis, išmušti dantys, bet ir potrauminis stresas.

Įtariamasis buvo neblaivus – po nusikaltimo jam nustatytas 1,12 promilės girtumas.

Vilmanto Raupelio nuotr.

Pasak prokuratūros, byloje merginos patirti sužalojimai kvalifikuoti kaip nesunkus sveikatos sutrikdymas, nes tokią išvadą pateikė teismo medicinos ekspertai, įvertinę patirtus sužalojimus ir dėl jų kilusias pasekmes sveikatai.

Įtariamasis savo kaltę pripažino ne iš karto, o tik baigiant tirti nusikaltimus – po maždaug 30 liudytojų ir aukos apklausų. Daugumoje apklausų dalyvavo psichologas, atlikta ne viena ekspertizė, surinkti ir išanalizuoti būtinieji duomenys.

Rašyti komentarą
Komentarai (54)

Matyt

Tevukas icikas savo busima zmona padauze gerai ir leisgyve patvarke.po kiek tai laiko atsirado icikas 2.seimos tradicijos

Rima

Visai neatmestinas dalykas ,kad ji pasodins į geležinį narvą,vežios po miestus ir demonstruos aikštėse visuomenei kaip prievartautojo-gyvulio-žagintojo eksponatą.

Algis

Jei teisėsauga vis dėlto pasodins ta monstra, tai jis šįkart rimtai padarys į kelnes. Anksčiau kai teisę, prisisiojo į, dabar jeigu pasodins tai turbūt rimtesni gamtiniai reikalai prispirs. Smirdalius. O jei pasodins, tai kas tada jam keis pampersa?pats užsidėti nemoka, tai negi sauskelnes keis kalėjimo darbuotojai?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS