Policija: bundantis pavasaris „pažadino“ ir ilgapirščius | KaunoDiena.lt

POLICIJA: BUNDANTIS PAVASARIS „PAŽADINO“ IR ILGAPIRŠČIUS

  • 0

Alytaus pareigūnų prižiūrimoje teritorijoje nuo šių metų pradžios užregistruoti 148 pranešimai dėl vagysčių. Šio pobūdžio nusikalstamos veikos skaičiaus augimas pastebimas ir atšilus orams, kadangi žmonės dažniau išvyksta iš namų, kurie be tinkamos apsaugos gali tapti lengvu taikiniu.

Alytaus pareigūnai pradėjo 114 ikiteisminių tyrimų dėl vagysčių iš butų, nuosavų namų ir sodybų, esančių Alytaus mieste ir rajone. Sprendimai priimti 75 ikiteisminiuose tyrimuose, o vienas ikiteisminis tyrimas, kuriame figūruoja asmenų grupė, įvykdė net 18 vagysčių Alovės, Pivašiūnų bei Punios seniūnijose.

Atėjus šiltajam metų sezonui, stebimas tokių vagysčių daugėjimas. Pastaruoju metu yra išaugęs butų ir nuosavų namų vagysčių skaičius, kai sugadinant durų spyną ilgapirščiai patenka į vidų ir pasisavina juvelyrinius dirbinius, kitus brangius daiktus ir grynuosius pinigus. Jų ištyrimą apsunkina tai, kad neradus svarių įrodymų, identifikuoti nusikaltėlį tampa labai sudėtinga. Todėl pastebėjus vagystės požymius, policija prašo piliečių iškart kviesti pareigūnus, neliesti įkalčių ir nevalyti paviršių, siekiant apsaugoti nusikaltimo vietoje esančius įrodymus.

Ištyrus vagystes, įvykdytas įsibraunant į gyvenamąsias (negyvenamąsias) patalpas, ir analizuojant jų padarymo pobūdį, galima konstatuoti, kad dažniausiai įsibraunama į patalpas išlaužus durų spyną arba išdaužus namo lango stiklą, ar sugadinus lango rėmą. Be to, vagys dažnai, prieš apvogdami butą, sodybą ar namą, jį stebi ir renka informaciją. Nederėtų nuosavuose namuose ar sodybose palikti vertingos technikos ar kitų daiktų (dviračių, žoliapjovės ir t. t.) gerai matomoje vietoje, atidarytų garažo vartų ar ūkinių pastatų durų. Labai svarbu patiems pasirūpinti savo nuosavybe ir imtis prevencinių atsargumo priemonių.


Siekdami informuoti Alytaus miesto ir rajono bendruomenę ir norėdami atkreipti dėmesį į nusikalstamumo tendencijas, pateikiame keletą paprastų, bet naudingų patarimų, kaip apsaugoti savo turtą ir nuosavybę:

* Apdrauskite savo turtą ir pasirūpinkite gyvenamojo būsto apsauga:

- įrenkite ir visada įjunkite signalizaciją;

- pasirūpinkite kokybiškais langais ir durų užraktais;

- įmontuokite apšvietimą su judesio davikliais;

- esant galimybei, panaudokite naujoviškas vaizdo kamerų sistemas.

* Neviešinkite informacijos apie savo išvykimą ar turimus vertingus daiktus. Prireikus įsigykite seifą ar įrenkite savo namuose tinkamą slaptavietę.

* Reguliariai lankykitės negyvenamosiose sodybose ar sodininkų bendrijose esančiuose sodo namuose.

* Prisijunkite prie saugios kaimynystės grupių. Informacija teikiama Alytaus apskr. VPK Veiklos skyriuje, telefonu +370 700 65 726 arba atvykus pas bendruomenės pareigūnus.

* Bendraukite su šalia gyvenančiais kaimynais, prašykite jų stebėti aplinką, o kilus įtarimams, nedelsdami informuokite policiją

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS