Pravieniškių nusikalstamos grupuotės dalyviams – kalėjimas: penki asmenys išteisinti | KaunoDiena.lt

PRAVIENIŠKIŲ NUSIKALSTAMOS GRUPUOTĖS DALYVIAMS – KALĖJIMAS: PENKI ASMENYS IŠTEISINTI

Pravieniškių pataisos namuose kalėjusius ir į nusikalstamą grupę narkotikų platinimui, turto prievartavimui, kitiems nusikaltimams vykdyti susibūrusius 10 vyrų Vilniaus apygardos teismas ketvirtadienį nuteisė 6-12 metų laisvės atėmimu, penki asmenys buvo išteisinti.

Baudžiamąją bylą dėl 2011–2017 metais Pravieniškių pataisos namuose veikusios nusikalstamos grupuotės išnagrinėjo trijų teisėjų kolegija – pirmininkė Virginija Pakalnytė-Tamošiūnaitė, Arūnas Bartkus ir Paulius Veršekys.

Dalis nuteistųjų pastaruoju metu buvo laisvėje, dalis jų dar atlieka įkalinimo bausmes.

Kaip nurodė nuosprendį paskelbęs teisėjas P. Veršekys, griežčiausiai nubausti Aidas Kupčiūnas ir Artūras Račkelis – galutinai subendrinus bausmes, jiems skirta po 12 metų laisvės atėmimo.

Rimvydui Purmaliui, Andriui Obelieniui, Artūrui Zykovui ir Erlandui Palukaičiui skirtos galutinės nuo dešimties iki 11 metų ir dešimties mėnesių laisvės atėmimo bausmės.

Šiems asmenims skirtos bausmės ketvirčiu sušvelnintos dėl pernelyg ilgos baudžiamojo proceso trukmės. Taip pat užstatų mokėtojams bus grąžinti 20-100 tūkst. eurų vertės už nuteistuosius palikti užstatai.

Arnui Karmazinui skirta galutinė devynerių metų laisvės atėmimo bausmė, Dariui Razučiui, Gintarui Žagarnauskui ir Algimantui Gibui – po šešerius metus aštuonis mėnesius laisvės atėmimo, tačiau subendrinus A. Gibo bausmę su kitu nuosprendžiu, jis turės praleisti kalėjime 14 metų ir aštuonis mėnesius.

Pastariesiems trims nuteistiesiems dėl pernelyg ilgo baudžiamojo proceso bausmė sušvelninta trečdaliu.

Svajūnas Darbutas, Artūras Lekavičius, Rytis Gudynas, Tomas Mimonskas ir Deividas Vonžodas buvo išteisinti.

Teismas iš A. Račkelio, A. Zykovo, E. Palukaičio ir A. Kupčiūno Kauno teritorinės ligonių kasos naudai solidariai priteisė 19,3 tūkst. eurų žalos dėl dviejų nukentėjusiųjų gydymo.

Byloje nenustatyta, kad Pravieniškių pataisos namuose veikė nusikalstamas susivienijimas, tačiau konstatuota, jog asmenys veikė organizuotoje grupėje, kai du ar daugiau asmenų susitaria daryti nusikaltimus ir kiekvienas grupės narys atlieka tam tikrą užduotį.

Nusikaltimui nagrinėti reikšmingus daiktus – vokus su augalinės kilmės narkotinėmis-psichotropinėmis medžiagomis teismas nusprendė sunaikinti, pistoletą „Walter“ su dėtuve ir šoviniais perduoti realizuoti, o A. Račkelio leidimą laikyti ginklus taip pat sunaikinti. A. Daukšo užrašai, taip pat „Kalėjimo, kriminalinio ir narkomanų žargono žodynas“ palikti saugoti prie bylos.

Vilniaus apygardos teismo nuosprendis per 20 dienų gali būti skundžiamas apeliacine tvarka.

Valstybinį kaltinimą palaikė Generalinės prokuratūros prokurorai Redas Savickas ir Gintaras Plioplys.

Siūlė iki 19 metų laisvės atėmimo

Generalinė prokuratūra 2022 metų pabaigoje siūlė teismui kaltinamiesiems skirti 10-19 metų laisvės atėmimo bausmes.

19-ai metų siūlyta įkalinti A. Kupčiūną, A. Obelienių, A. Račkelį, A. Zykovą, R. Purmalį ir Erlandą Palukaitį.

17 metų laisvės atėmimo siūlyta nuteisti S. Darbutą, A. Lekavičių ir R. Gudyną.

A. Karmazinui prokurorai siūlė 15 metų kalėjimo, bausmę atliekant pataisos namuose, o D. Razučiui ir G. Žagarnauskui – po 14 metų taip pat pataisos namuose.

13 metų laisvės atėmimo bausmė siūlyta A. Gibui, 10 metų – T. Mimonskui ir D. Vonžodui.

A. Račkelis, A. Zykovas, E. Palukaitis, D. Darbutas, A. Lekavičius ir R. Gudynas be dalyvavimo nusikalstamame susivienijime kaltinti ir nuteistojo M. J. tyčiniu nužudymu, dar dviejų kalinių nužudymu ir pasikėsinimu nužudyti dar vieną nuteistąjį.

Byla teismui perduota 2018 metais

Pravieniškių pataisos namų organizuoto nusikalstamumo byloje 2018 metais kaltinamaisiais buvo įvardyti 16 asmenų. Vykstant procesui, mirė vienas iš jų – buvęs Pravieniškių pataisos namų kriminalinės žvalgybos pareigūnas, kaltintas slaptos informacijos kaliniams teikimu.

Jo atžvilgiu byla nutraukta, artimieji nepageidavo tęsti proceso.

Manoma, kad pataisos namuose veikusiai grupuotei vadovavo A. Kupčiūnas, A. Obelienius ir A. Račkelis. Kai A. Kupčiūnas buvo paleistas iš pataisos namų, vadovavimą perėmė kiti nuteistieji.

Bylos duomenimis, grupuotės vadeivos sprendė dėl fizinių bausmių taikymo ir taikė jas nuteistiesiems, baudimui naudotos metalinės lazdos, elektros laidai, kiti įrankiai.

Byloje taip pat esama duomenų, kad grupuotės nariai, užsitikrinę neformalų vadovavimą bei įtaką pataisos namuose, organizavo labai didelio kiekio narkotinių ir psichotropinių medžiagų pristatymą į pataisos namus.

Perduodant į teismą šią bylą, pareigūnai sakė, kad pataisos namuose veikęs susivienijimas susijęs su subkultūros – neformalių taisyklių puoselėjimu – įkalinimo įstaigose.

Kaip nurodė Vilniaus apygardos teismas, byla savo apimtimi ir kaltinamųjų skaičiumi yra viena didžiausių baudžiamųjų bylų, išnagrinėtų šalies teismuose. Ją sudaro 100 tomų, kaltinamąjį aktą – daugiau kaip 400 puslapių. Apklausta per 150 liudytojų, per beveik šešerius metus surengta daugiau kaip 350 teismo posėdžių.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

TEMIDE

REIK KALEIMO VISA ADMINISTRACIJA MUTEISTI,KAD NEVYKTU TOKIE DALYKAI,NES PER JUOS TAI IR VYKSTA

V

Taigi pagal istatyma kalejimo administracija turi uztikrint kaliniu sauguma. Neblogai uztikrino, kad net nusikalstama grupuote ten susikure. Kazkokiu daunu salis. Dar negirdejau kad danijoj ar vokietijoj kam duotu 12 metu uz tai, kad nusikalstama grupuote kalejime sukure. Ten jie ir taip nusikalteliai, tai ka ten dar kurt. Cia grynai puikiesiem pareigunam galima aciu pasakyt uz tai kad tam salygas sudare

Koks istorinis ivykis

Kad idomiausias pasaulio teismas,banditu nepaleido??bet kiek galedamas sumazino bausmes.ir kazin koks faktoriu,leme ta sumazinima?????????
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS