Prieš neįgalų vaiką smurtavęs socialinio darbuotojo padėjėjas patyrė fiasko: nuteistas pagrįstai | KaunoDiena.lt

PRIEŠ NEĮGALŲ VAIKĄ SMURTAVĘS SOCIALINIO DARBUOTOJO PADĖJĖJAS PATYRĖ FIASKO: NUTEISTAS PAGRĮSTAI

  • 1

Lietuvos aukščiausiasis teismas (LAT) atmetė prieš neįgalų vaiką smurtavusio socialinio darbuotojo padėjėjo skundą, šis lieka nuteistas 6000 eurų bauda bei trejus metus negalės dirbti socialinės globos ir priežiūros įstaigose.

Kaip pranešė teismas, nuteistajam palikti nepakeisti pirmosios ir apeliacinės instancijos teismų sprendimai.

Nuteistasis kasaciniu skundu prašė panaikinti apeliacinės instancijos teismo sprendimą ir perduoti bylą nagrinėti iš naujo apeliacine tvarka arba perkvalifikuoti jo veiką iš piktnaudžiavimo į nežymų sveikatos sutrikdymą.

Savo prašymą jis argumentavo tuo, kad negali būti laikomas valstybės tarnautojui prilyginamu asmeniu, taigi ir atsakyti baudžiamąja tvarka už piktnaudžiavimą, nes kompleksinių paslaugų centre neturėjo administracinių įgaliojimų, susijusių su viešojo administravimo veikla, neveikė įstaigos vardu, dėl jo veikos nebuvo padaryta didelės žalos nei nukentėjusiajam, nei kompleksinių paslaugų centrui ar valstybei.

LAT pirmadienį išnagrinėtoje baudžiamojoje byloje, turinčioje neviešų duomenų, socialinio darbuotojo padėjėjas pripažintas valstybės tarnautojui prilygintu asmeniu ir nuteistas už piktnaudžiavimą. Bylos duomenimis, asmuo, dirbdamas kompleksinių paslaugų centre, panaudojo fizinį smurtą prieš neįgalų vaiką ir padarė nežymų sveikatos sutrikdymą.

Pasak teismo, savo veika jis sukėlė didelę žalą ne tik nukentėjusiajam neįgaliam vaikui, bet ir kompleksinių paslaugų centrui bei valstybei.

Išnagrinėjęs bylą LAT pažymėjo, kad tiek šio centro, tiek jame dirbančių darbuotojų funkcijos neatsiejamai susijusios su viešojo intereso įgyvendinimu. Nuteistasis teikė viešąją paslaugą, tad pagrįstai pripažintas valstybės tarnautojui prilygintu asmeniu ir nuteistas už piktnaudžiavimą.

Anot LAT, grubus smurtas prieš nepilnametį neįgalų asmenį  iškreipia tarnybinės veiklos esmę, sumenkina valstybės institucijos įvaizdį bei autoritetą.

Ši Lietuvos Aukščiausiojo Teismo nutartis yra galutinė ir neskundžiama.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

elena

kaip toks zmogus gali dirbti toki darba

SUSIJUSIOS NAUJIENOS