LAT atmetė Sausio 13-osios byloje nuteisto A. Radkevičiaus skundą | KaunoDiena.lt

LAT ATMETĖ SAUSIO 13-OSIOS BYLOJE NUTEISTO A. RADKEVIČIAUS SKUNDĄ

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) antradienį atmetė 1991 metų Sausio 13-osios byloje kalėti už akių nuteisto Ukrainos piliečio Aleksandro Radkevičiaus kasacinį skundą.

Šis LAT verdiktas yra galutinis ir neskundžiamas.

LAT paskelbė, kad paskiriant bausmę nuteistajam, įstatymų nuostatos taikytos tinkamai.

„Dar švelninti bausmę nuteistajam nėra teisinio pagrindo,“ – per posėdį sakė teisėjas Artūras Pažarskis.

Generalinė prokuratūra prašė palikti galioti nuteistajam skirtą pusantrų metų laisvės atėmimo bausmę, tuo metu nuteistasis ir jo advokatas prašė atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės.

Anksčiau Sovietų Sąjungos kariuomenėje tarnavęs A. Radkevičius šiuo metu Ukrainos pusėje kovoja su jo šalį užpuolusia Rusija, vyras nurodo, kad dėl tarnybos kariuomenėje jis negalėjo atvykti į savo bylos nagrinėjimą Lietuvoje.

A. Radkevičius prašė panaikinti anksčiau jam paskelbtus nuosprendžius ir atleisti jį nuo baudžiamosios atsakomybės, nes pasikeitus aplinkybėms tapo nepavojingas, o galutinė bausmė, jo nuomone, neatitinka teisingumo principo. A. Radkevičius mano, kad turi būti paskirta bausmė, nesusijusi su laisvės atėmimu, jis taip pat turi būti atleistas nuo pareigos atlyginti žalą.

Jo advokato Arvydo Verpečinsko teigimu, dėl stiprios sovietų propagandos jo ginamasis negalėjo suprasti tikrovės apie įvykius, jis nemoka lietuvių kalbos, o Sovietų Sąjungoje grėsė atsakomybė už įsakymo nevykdymą, ji buvo aiški.

Tuo metu prokuroras Gintautas Paškevičius per posėdį rugsėjį teigė, kad A. Radkevičius, kaip kariškis, turėjo žinoti tuomet savo atstovautos šalies sprendimus, turėjo laikytis tarptautinių teisinių sutarčių, kurias buvo ratifikavusi Sovietų Sąjunga.

Apeliacinis teismas pernai sušvelnino bausmę A. Radkevičiui, vietoje anksčiau skirtų ketverių metų laisvės atėmimo skyręs pusantrų metų nelaisvės. Po Apeliacinio teismo verdikto šis nuosprendis įsiteisėjo.

Teismas į bausmės laiką įskaitė Graikijoje suėmime praleistus daugiau nei penkis mėnesius – nuo 2021 metų rugsėjo iki 2022 metų vasario – todėl realiai A. Radkevičiaus turėtų kalėti šiek tiek daugiau nei metus.

Per 1991 metų sausio įvykius A. Radkevičius buvo 23-eji.

Šiuo metu 53-ejų A. Radkevičius Sausio 13-osios byloje už akių pirmos instancijos teismo buvo nuteistas ketverių metų laisvės atėmimo bausme už tai, kad vairavo tanką, dalyvavusį įvykiuose prie Spaudos rūmų.

Apeliacinio teismo teisėjų kolegija vertino argumentų visumą – buvo pateikta nemažai nuteistojo asmenybę charakterizuojančių dokumentų, įskaitant amžių, sveikatos duomenis, užsiėmimus, veiklą, teistumų nebuvimą.

Teismui pateikti duomenys, jog nuteistasis buvo sužeistas per kovas su Rusijos remiamais separatistais Ukrainoje 2015–2016 metais, dėl to tapo neįgalus.

Sausio 13-osios byloje A. Radkevičius buvo pripažintas kaltu ir nuteistas pagal penkis Baudžiamojo kodekso straipsnius, numatančius atsakomybę už tarptautinės teisės draudžiamą elgesį su žmonėmis, tarptautinės humanitarinės teisės saugomų asmenų žudymą, žalojimą, kankinimą ar kitokį nežmonišką elgesį su jais, jų turto apsaugos pažeidimą, taip pat pripažintas kaltu dėl draudžiamos karo atakos ir uždraustų karo priemonių naudojimo.

Bylos duomenimis, 1991 metų sausio 11-ąją automatais, kulkosvaidžiais ginkluoti sovietų kariai, smūgiuodami kumščiais, baugino prie Spaudos rūmų aktyviai besipriešinančius civilius gyventojus. Tankais atvykusios papildomos sovietų karių pajėgos, tarp kurių buvo ir tanko mechanikas vairuotojas A. Radkevičius, išsirikiavo priešais Spaudos rūmus ir pradėjo pakartotinę Spaudos rūmų ataką, šaudyta tuščiais šoviniais, apie 50 civilinių patyrė akustines ir kitokias traumas.

Pagal Lietuvos arešto orderį Ukrainos pilietis buvo sulaikytas Graikijoje 2021-ųjų rudenį, tačiau šios šalies Aukščiausiasis Teismas nusprendė neišduoti jo Lietuvai.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Faktas

Advokatas galėtų tiesiai šviesiai pasakyti, kad jo ginamasis tiesiog mėgsta pašaudyti į žmones, o apie jokias teisines normas supratimo neturi - valdžia pasakė, tai jis ir šaudo, iki dabar.

Pilietis

Kazkoki kareiveli dar tampo po teismus jau 30, nors jis tik vykde valdzios nurodymus, nors realiai tai pati pagrindine figura situose ivykiuose buvo VL. Kodel jo nieks neteisia?

bausme uz tai kad atliko tarnyba kad priesaika nesulauze...

a tai kodel riausininkus prie seimo isvaiket ? teismais uzdusimnot antikoronininkus antivakcerius ?? demokratija laisve antivakceriai maistavo pries GEROVES REZIMA....alio GHEROVE kuom jus skiriates nuo sovietu REZIMO ?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS