Septyni kariai kaltinami pavogę 14 tūkst. vienetų maisto davinių | KaunoDiena.lt

SEPTYNI KARIAI KALTINAMI PAVOGĘ 14 TŪKST. VIENETŲ MAISTO DAVINIŲ

  • 10

Septyni Lietuvos kariai bei dar du asmenys bus teisiami už 14 tūkst. vienetų maisto JAV kariams davinių vagystę.

Skaičiuojama, kad padaryta turtinė žala siekia daugiau nei 121 tūkst. eurų, penktadienį pranešė prokuratūra. 

Vilniaus apylinkės prokuroras surašė kaltinamąjį aktą ir teismui perdavė baudžiamąją bylą, kurioje kaltinimai dėl nusikalstamų veikų pareikšti septyniems Lietuvos kariuomenės profesinės karo tarnybos kariams bei dviem poligono teritorijoje pagal darbo sutartį dirbusiems asmenims.

Tyrimo duomenimis, du Švenčionių rajono poligono kariai, A. S., K. L., ir kuopos vadas V. K. kaltinami vagyste, piktnaudžiavimu, kyšininkavimu bei papirkimu. Kaltinimai dėl vagystės ir piktnaudžiavimo taip pat pareikšti kariams E. J., A. D., E. B ir G. V. Vagyste kaltinami ir du pagal darbo sutartį poligono teritorijoje dirbę asmenys.

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, 2020 metų pavasarį iš Lietuvos kariuomenės poligono, esančio Švenčionių rajone, pagrobtas didelis kiekis – ne mažiau kaip 1 176 dėžės su daugiau nei 14 tūkst. vienetų sauso maisto davinių, skirtų JAV Sausumos pajėgų bataliono karių, dislokuotų Lietuvoje, maitinimui.

Kaip skelbia prokuratūra, įtariama, kad kariai, galbūt veikdami bendrininkų grupėse, pasinaudojo savo tarnybine padėtimi ir iš minėtame poligone esančio angaro, tarnybiniais automobiliais galbūt išgabeno ten saugomus JAV karių maisto davinius. Įtariama, kad kaltinamieji, siekdami pasipelnyti, pagrobtą turtą pardavė kitiems asmenims.

Remiantis surinktų duomenų visuma, apie tokią nusikalstamą veiką sužinojęs poligone tarnaujantis kuopos vadas V. K., galimai reikalavo kyšio už jo neteisėtą neveikimą vykdant įgaliojimus, t. y. už tai, jog jis nepraneš vadovybei apie vykdomą nusikaltimą.

„Įtariama, kad V. K. prie nusikalstamos veikos galėjo prisidėti sudarydamas tam tikras sąlygas, jog jam pavaldūs kariai tarnybos metu galėtų tęsti, įtariama, nusikalstamą veiką. Tyrimo duomenimis, mainais į tai, V. K. galėjo gauti atitinkamą dalį pinigų už pagrobtą ir realizuotą turtą“, – rašoma prokuratūros pranešime.

Kaip informavo Lietuvos kariuomenė, Karo policija įvykį tirti pradėjo gavusi pranešimą, jog sąjungininkų padalinyje galimai užfiksuotas sausų maisto davinių trūkumas. Patikslinus aplinkybes buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas, vėliau jo medžiaga perduota prokuratūrai.

Pasak kariuomenės, atliekant ikiteisminį tyrimą kariai, galimai vykdę nusikalstamas veikas, buvo nušalinti nuo tarnybos.

„Šiai dienai dalis karių jau nebetarnauja Lietuvos kariuomenėje, dalis dar yra nušalinti nuo tarnybos“, – informavo kariuomenė.

Apie šį tyrimą kariuomenė pranešė 2020 metų spalį, prieš tai kelis mėnesius vykdžius procesinius veiksmus.

Baudžiamoji byla prokuroro sprendimu perduota nagrinėti Vilniaus apygardos teismui.

Rašyti komentarą
Komentarai (10)

Protingai bobule

Parašė,kodėl turi maitintis skirtingai,tegu žino,kaip valgo mūsų vyrukai,kas per ponai čia tie kariškiai...

Ramass

Pilnas skelbimų portalas apie parduodamus davinius. Vagia visi kas netingi ir kas tik turi priėjimą prie kariuomenės sandėlių. O čia tik nepasidalino pelnu su kokiu vadu ir tiek.

Anonimas

Išalkę buvo...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS