Šiurpi moters uždusinimo byla grįžta į Apeliacinį teismą | KaunoDiena.lt

ŠIURPI MOTERS UŽDUSINIMO BYLA GRĮŽTA Į APELIACINĮ TEISMĄ

  • 1

Aukščiausiasis Teismas antradienį Apeliaciniam teismui nurodė iš naujo aiškintis itin įžūlaus nusikaltimo aplinkybes – prieš kelerius metus Kalvarijos savivaldybėje seksualiai prievartautos ir nužudytos moters bylą.

2013 metų birželį Kalvarijos savivaldybėje, būdami apsvaigę nuo alkoholio, du vyrai sugriebė ant pievos sukniubusią moterį, jėga nutempė ją iki automobilio, įsodino į jo vidų ir prieš nukentėjusios valią nuvežė ją vandens telkinio link.

Važiuojančio automobilio salono gale buvęs Tautvydas Plečkaitis, kuris taip pat buvo apsvaigęs nuo alkoholio, tenkino lytinę aistrą su nukentėjusiąja prieš jos valią, grasindamas ir panaudodamas fizinį smurtą jos atžvilgiu, taip atimdamas galimybę priešintis. Tuo pat metu, užspaudė nukentėjusiajai kvėpavimo takus dėl ko pastaroji mirė. Be motinos liko trys vaikai.

Šią bylą iš pradžių nagrinėjo Kauno apygardos teismas, jis ir paskelbė nuosprendį. Vėliau bylą peržiūrėjo Apeliacinis teismas ir šiek tiek sumažino laisvės atėmimo bausmes T. Plečkaičiui ir dar vienam vyrui.

Tačiau Aukščiausiasis Teismas nusprendė, kad Apeliacinis teismas padarė esminius Baudžiamojo proceso kodekso pažeidimus, neužtikrino proceso rungtyniškumo principo, o tai sutrukdė išsamiai ir nešališkai išnagrinėti bylą.

Šaltakraujiškai uždusino

Apeliacinis teismas turės iš naujo aiškintis dėl moters mirties priežasties ir kokiomis aplinkybėmis kilo mirtini padariniai. Byloje yra duomenų, kad moteris prieš pat savo mirtį buvo grįžusi iš gydymo įstaigos, kurioje gydysi kvėpavimo takų ligą.

Pernai birželio 27 d. Apeliacinis teismas konstatavo, kad pagal byloje esančius įrodymus, 2013 metų birželį 32-ejų metų moterį seksualiai prievartavo ir nužudė T. Plečkaitis. Pasak teismo, spausdamas merginos kaklą ir girdėdamas skundus, kad jai trūksta oro, jis galėjo ir turėjo numatyti kilsiančias pasekmes, t.y. kad ji gali mirti nuo uždusimo.

Tačiau Apeliacinis teismas pakoregavo nuosprendį ir dėl neteisingai subendrintų bausmių ir paskyrė T. Plečkaičiui kitokią bausmę – 14 metų laisvės vietoj anksčiau skirtos 16 metų 6 mėnesių bausmės. Teismo teigimu, bausmės pirmosios instancijos teisme turėjo būti ne iš dalies sudėtos, o subendrintos mažesnę bausmę apimant didesne, t.y. paskiriant pataisos namuose atlikti 14 metų laisvės atėmimo bausmę.

Paleistas iš karto 

Teismas taip pat sušvelnino Rolandui Jankauskui už neteisėtą laisvės atėmimą paskirtą bausmę ir paskyrė jam 1 metus 4 mėnesius laisvės atėmimo. Šią bausmę subendrinęs su už viešosios tvarkos pažeidimą skirta bausme, paskyrė kalėti pusantrų metų.

Teismo nuomone, anksčiau už neteisėtą laisvės atėmimą jam paskirta maksimali 3 metų laisvės atėmimo bausmė yra neproporcinga ir neadekvati jo asmenybei ir padarytam nusikaltimui.

Nuosprendžiu R. Jankauskas pripažintas atlikusiu bausmę, kadangi tiek laiko, kiek jam paskirta kalėti, jis jau praleido suimtas.

Nors Žydrūnas Cibulskas nuosprendžio neskundė, teismas dėl 2015 metais pasikeitusių įstatymų patikslinto nedidelės vertės turto traktavimo jį išteisino dėl 52 eurų vertės aukos draugo dviračio sugadinimo, kadangi sugadintojo dviračio vertė nesiekia 3 MGL. Anot teismo, Ž. Cibulsko veika gali būti vertinama kaip administracinis teisės pažeidimas. Prieš pagrobimą automobiliu važiavę nusikaltėliai taranavo dviratį, kuriuo važiavo aukos draugas. Jam nukritus ir susižeidus, dviratį jie pervažiavo.

T. Plečkaitį teismas charakterizavo neigiamai – jis anksčiau daug kartų teistas, nedirba. Ž. Cibulskas ir R. Jankauskas taip pat anksčiau teisti, niekur nedirbo, gyveno amoraliai.

Nužudytosios motinai iš T. Plečkaičio priteista 23 tūkst. 169 eurų neturtinei žalai atlyginti.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

?????

"Pasak teismo, spausdamas merginos kaklą", tai ką čia rašot? 32 metų, 3 vaikai ir mergina? O ko ji toj pievoj sukniubusi buvo? Ir prieš jos valią? Jei sukniubusi, tai kaip ji išreiškė tą valią? 3 vaikų motina gulinėja pievutėje? Nieko nesuprantu.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS