Sukčiai siautėja: apsimeta turtingais princais, o paaiškėja, kad sėdi kur nors kukurūzų lauke | KaunoDiena.lt

SUKČIAI SIAUTĖJA: APSIMETA TURTINGAIS PRINCAIS, O PAAIŠKĖJA, KAD SĖDI KUR NORS KUKURŪZŲ LAUKE

  • 7

Lietuvoje pernai sukčiai išviliojo daugiau nei 20,5 mln. eurų. Dalis pinigų atiduodama patikėjus, kad kitoje ekrano pusėje laukia tikra meilė. Kaip sukčiai išvilioja iš žmonių pinigus, LNK žurnalistė klausė Policijos departamento atstovo Ramūno Matonio.

– Ar sukčiai labiau suaktyvėja pavasarį, vasarą, ar vienodai aktyvūs ir darbuojasi visais metų laikais?

– Tokių sukčiavimo atvejų fiksuojama ir žiemą, ir rudenį. Pavasaris ar vasara – nėra išskirtinis metų laikas.

– Gal buvo išskirtinių, įsimintinų atvejų. Tarkim, gal yra tokių profesionalių romantinių sukčių-suvedžiotojų, vertų kazanovos titulo?

– Įprastai tie sukčiai rašo iš Afrikos ar Azijos žemynų. Aišku, apsimeta kuo tik nori: karininkais, diplomatais ar kitais turtingais atstovais. Dažnas scenarijus, kad esą jau baigia, tarkim, karinę tarnybą ir ieško tikros gyvenimo meilės. Vėliau paaiškėja, kad tai – sukčius, sėdintis arba įkalinimo įstaigoje, arba kokiame nors kukurūzų lauke ir  siuntinėjantis moterims panašaus pobūdžio žinutes. 

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Veikia tarptautinis tinklas – turbūt nelengva tuos sukčius susekti?

– Turbūt matėte specialiai sukurtame filme, kad visas pasaulis susiduria su šia problema. Pakankamai sudėtinga nustatyti tokių žmonių tapatybes, juos susekti. Ir net sučiupus tokį, kartais būna sudėtinga įrodyti, kad tai buvo sukčiavimas. Jeigu yra tik vienas nukentėjęs žmogus, sukčius ginasi, kad jis irgi įsimylėjo, jam tik pervedė pinigus, bet nepadarė jokio nusikaltimo. Žinoma, kai yra daugiau aukų, ne viena ir ne dešimt, tuomet sukčiavimo atvejį įrodyti gerokai lengviau. Bet, kaip minėjau, dažniausiai tie žmonės būna tose šalyse, su kuriomis Lietuvos teisėsauga pakankamai sunkiai bendradarbiauja. Tai yra ne Lietuva, ne Europos Sąjungos šalys, o Afrikos ar Azijos.

Su moterimis sukčiai dažniausiai užmezga ilgalaikius romantinius ryšius, tad iš jų pinigai yra viliojami gana ilgą laiką.

 

– Kaip dažnai šios istorijos turi laimingą pabaigą?

– Deja, labai retai šios istorijos baigiasi laimingai, nes išaiškinti tokius sukčius labai sudėtinga. Tad labai norėčiau patarti tiek moterims, tiek vyrams būti budresniems. Gavus žinutę su siūlymu susipažinti iš žavaus jaunikaičio ar merginos, tai reikėtų vertinti atsargiai.

– Ir vyrai tampa meilės įkaitais ir sukčių aukomis?

– Taip. Galbūt tas sukčiavimas šiuo atveju nevyksta taip ilgai. Vyrai dažniausiai vieną kartą perveda pinigus kokia nors žaviai moteriai, sėdinčiai anapus ekrano, ir viskas tuo baigiasi. Su moterimis sukčiai dažniausiai užmezga ilgalaikius romantinius ryšius, tad iš jų pinigai yra viliojami gana ilgą laiką. 

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Anonimas

PATIKRINTI GALIMA PER VMI...

siaip

vyrai tai pat gauna moterų el. pasiūlymus is Anglijos, Prancūzijos ar tos pačios Afrikos apie rimtą norą surasti sau draugą šeimos sukūrimui ir tt, pristatydamos save, kokia ji ideali, turtinga ir tt. ko pasėkoje veiksmas greičiausia eitu i pinigu išviliojimą tačiau vyrai Lietuvoje i pinigu išviliojimo aferas nepakliūna ar nepasirašo. Klausimas kodėl Lietuvos moterys užkliūva ant aferistu kabliu o vyrai ne? Turbūt pagrindinis atsakymas – prigimtinis žioplumas ar kad Lietuvos moteriai užjūrio pasakos yra kaip dievo išganymas todėl už tai jos gali padaryti bet ką. Tad nėra ko čia skustis kad esi......

Nesvarbu

Gėda man už visa moterų gimine, kad tokiu kvailiu yra
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS