Tarp sužeistųjų per išpuolį Norvegijoje – ir lietuvė | KaunoDiena.lt

TARP SUŽEISTŲJŲ PER IŠPUOLĮ NORVEGIJOJE – IR LIETUVĖ

  • 3

Kaip įtariama, per teroro išpuolį Norvegijoje sužeista ir lietuvė Elena – jai strėlė pataikė į ranką, ketvirtadienį pranešė LNK Žinios.

LNK pakalbintas moters vyras papasakojo šiek tiek detalių. 

„Ji pati su seserimi sėdo važiuoti į ligoninę, viskas šiuo metu tvarkoje, stabiliai viskas“, – pasakojo vyras.

Pasak jo, žmona buvo sužeista maisto prekių parduotuvėje.

„Ji ėjo į maisto parduotuvę, tik praėjus pro duris iš karto gavo šūvį iš lanko“,  – sakė pašnekovas.

Išpuolis Norvegijoje – veikiausiai teroro ataka

Norvegijos žvalgybos tarnyba PST ketvirtadienį nurodė, kad ankstesnę dieną surengta lanku ir strėlėmis ginkluoto vyro ataka, per kurią žuvo penki žmonės, atrodo esanti „teroro aktas“.

„Įvykiai Kongsberge šiuo metu atrodo esantis teroro aktas, bet tyrimas... pateiks išsamesnių detalių, kuo buvo motyvuoti šie veiksmai“, – sakoma PST pranešime.

„Neabejotina, kad šis konkretus aktas atrodo kaip galimas teroro aktas, bet svarbu, kad tyrimas būtų tęsiamas ir kad nustatytume įtariamojo motyvą“, – vėliau per spaudos konfrenciją sakė PST vadovas Hansas Sverre Sjovoldas (Hansas Sverė Šiovoldas).

Po išpuolio sulaikytas 37-erių danas buvo atsivertęs į islamą ir buvo žinomas policijai dėl su radikalizacija susijusių būgštavimų, anksčiau ketvirtadienį pranešė policija.

Kongsberge, esančiame 66 km į pietvakarius nuo sostinės Oslo, trečiadienį vakare strėlėmis buvo nušauti penki žmonės nuo 50 iki 70 metų amžiaus – keturios moterys ir vyras, o dar du žmonės buvo sužeisti. Tai daugiausiai aukų pareikalavęs išpuolis Norvegijoje per pastaruosius 10 metų.

„Kalbame apie atsivertėlį į islamą“, – ketvirtadienį žurnalistams sakė norvegų policijos pareigūnas Ole Bredrupas Saeverudas (Olė Bredrupas Severudas).

„Anksčiau būta būgštavimų, susijusių su radikalizacija“, – nurodė jis.

Policija nurodė, kad įtariamasis yra 37 metų Danijos pilietis Espenas Andersenas Brathenas (Espenas Andersenas Bratenas), gyvenęs tose apylinkėse.

Pasak O. B. Saeverudo, įtariamasis per apklausą prisipažino.

„Be kitų dalykų, aiškinamės, ar tai buvo teroristinė ataka“, – pridūrė jis.

Pranešimai, susieję įtariamąjį su radikalizacija, buvo gauti ne šiais metais, bet anksčiau, policija tuo metu vykdė tyrimą, nurodė O. B. Saeverudas.

„Mes gana tvirtai įsitikinę, kad jis veikė vienas“, – sakė jis.

PST patvirtino, kad įtariamasis buvo pakliuvęs į tarnybų akiratį, bet daugiau detalių neatskleidė.

Penktadienį ryte teismas spręs dėl kardomosios priemonės paskyrimo. Ketvirtadienį pradėta įtariamojo psichiatrinė ekspertizė.

Policijos prokurorė Ann Iren Svane Mathiassen (An Iren Svanė Matiasen) sakė, kad psichikos būklės vertinimas gali trukti „galbūt porą mėnesių“.

„Šis asmuo kurį laiką būdavo sveikatos priežiūros sistemoje ir iš jos išeidavo“, – aiškino H. S. Sjovoldas. Jis patvirtino, kad įtariamojo sprendimus galėjo paveikti jo psichikos būklė.

Anot norvegų žiniasklaidos, E. A. Brathenas anksčiau buvo dukart teistas. Teismas jam buvo nurodęs nesiartinti prie dviejų artimų šeimos narių, kai vieną iš jų vyras pagrasino nužudyti. 2012 metais jis buvo nuteistas už įsilaužiamąją vagystę ir narkotikų įsigijimą.

Grėsmės lygis nekeičiamas

Tinklalapis „Nettavisen“ paskelbė vaizdo įrašą, kurį esą 2017 metais socialiniuose tinkluose paskelbė E. A. Brathenas. Jame vyras pateikė „perspėjimą“ ir paskelbė išpažįstąs islamą.

PST nurodė, kad dėl trečiadienio išpuolio bendras teroro atakų grėsmės lygis šalyje nebuvo didinamas ir išlieka „vidutinis“.

„Mūsų nuomone, tai, kas vakar įvyko Kongsberge, nėra pagrindas keisti dabartinį PST grėsmių vertinimą“, – žurnalistams sakė PST departamento vadovas Arne Christianas Haugstoeylis (Arnė Kristianas Haugsteilis).

Išpuolis Kongsberge pagal aukų skaičių buvo didžiausia ataka nuo 2011 metų, kai ultradešiniųjų pažiūrų ekstremistas Andersas Behringas Breivikas (Andersas Bėhringas Breivikas) nužudė 77 žmones.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Spaliukas

Butu Norvege gautu oho ho koki draudima O lietuve gaus kelis simtus ir eik na......

Ar negalėtumėm

tokio šaulio pasisamdyti,kad pašaudytų valdžiažmogių savartyne

Lietuvos marionečių režimas

Ačių Landsbergiui ir jo partijoms -konervsosalliberastams,kad Norvegijoj su 5 milijonais gyventojų,per teroristinį aktą,iš penkių paleistų strėlių,viena būtinai pataiko į lietuvį.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS