Prabilo apie nusikalstamą Alytaus praeitį: veikė net paaugliai, buvo sprogimų, vis dingdavo žmonės | KaunoDiena.lt

PRABILO APIE NUSIKALSTAMĄ ALYTAUS PRAEITĮ: VEIKĖ NET PAAUGLIAI, BUVO SPROGIMŲ, VIS DINGDAVO ŽMONĖS

  • 0

„Vilniaus brigada“, Kauno „Daktarai“, Panevėžio „Šmikiniai“, „Gaidjurginiai“ Klaipėdoje – apie daugelio didesnių Lietuvos miestų banditų gaujas žinoma išties nemažai. O štai Alytus – tamsioji zona. Būtent su ja susipažinti pakvies trečioji kriminalinių knygų ir videoprojektų autoriaus Dailiaus Dargio dokumentinio mini serialo „Kriminalinė Lietuvos zona“ dalis.

Apie nusikalstamą Alytaus praeitį pasakoja ilgai Dzūkijos sostinėje dirbęs buvęs Lietuvos policijos generalinis komisaras Vytautas Grigaravičius. Pastarasis pirmąkart viešai prabils po netrumpos pertraukos.

O papasakoti tikrai yra ką. Kaip sako D. Dargis, Alytus – unikalus miestas. „Anais laikais ten aktyviai veikė net paaugliai. Vietos pareigūnams sunkiai pavykdavo su jais tvarkytis – buvo daug sprogimų, susišaudymų, dingdavo žmonės“, – pasakoja Lietuvos banditų istorijos žinovas.

D. Dargis pabrėžia, esą Alytus labai įdomus ir todėl, kad dar 1980 metais Nemune „išplaukė“ vienas garsiausių ir efektyviausiai dirbusių to meto milicijos darbuotojų, Jurgis Grudzinskas. Pastarasis yra bene pirmasis, kuriam pavyko apčiuopti Lietuvos gangsterių nusikaltimus.

J. Grudzinskas dirbo Varėnoje ir buvo pirmasis kriminalistas Lietuvoje, oficialiai prabilęs apie Kauno „Daktarų“ gaują bei itin intensyviai rinkęs duomenis apie šią Vilijampolės grupuotę.

Jo mirtis – itin mistinė. Praėjus net 42 metams, nėra aišku, kas nužudė kriminalistą.

„Jo mirtis – itin mistinė. Praėjus net 42 metams, nėra aišku, kas nužudė kriminalistą, kuris buvo be galo profesionalus ir turėjo sukaupęs gausybę informacijos, šaltinių. Sakoma, kad jį galėjo nužudyti ir patys pareigūnai – bet gali būti, kad tiems laikams pakankamai efektyviai ir paslaptingai pasidarbavo banditai“, – tvirtina rašytojas, manantis, kad vien šio nusikaltimo ir jų aplinkybių istorija verta filmo.

D. Dargio teigimu, išsiaiškinti šį nužudymą Alytaus pareigūnams buvo „garbės reikalas“, bet nusikaltimo organizatoriai ir vykdytojai neatskleisti iki šiol.

Būtent sovietmečiu, anot žurnalisto, ir „subujojo“ banditizmas Alytuje.

„Viskas prasidėjo nuo automobilių ir paprastesnių vagysčių, o tada sekė reketas, turto prievartavimas, žmonių grobimai. Laikai buvo drastiški“, – sakė jis.

Teigiama, kad Alytaus banditai, lyginant su kitomis Lietuvos gaujomis, pasižymėjo kaip itin agresyvūs ir aktyvūs kriminalinio pasaulio veikėjai.

„Buvo taip pavojinga, kad dėl savo vaikų gyvybės baiminęsis Vytautas bute pastatė metalines lovas – sprogdinimo atveju, jos atlaikytų smūgio bangą. Jis prie savo namų buvo radęs sprogmenų“, – pasakoja D. Dargis.

Visa istorija apie Alytaus banditų gaujas – šį vakarą, „Kriminalinėje Lietuvos zonoje su Dailiumi Dargiu“, 19.30 val. per TV3.

GALERIJA

  • Prabilo apie nusikalstamą Alytaus praeitį: veikė net paaugliai, buvo sprogimų, vis dingdavo žmonės
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS