70-ojo V. Kernagio gimtadienio proga – dvi auksinės Ramiojo vandenyno salos monetos | KaunoDiena.lt

70-OJO V. KERNAGIO GIMTADIENIO PROGA – DVI AUKSINĖS RAMIOJO VANDENYNO SALOS MONETOS

  • 2

Minint prieš 13 metų mirusio dainų kūrėjo ir atlikėjo  Vytauto Kernagio 70-metį išleistos dvi proginės Ramiajame vandenyne esančios Niujė salos monetos.

Kaip rašoma pranešime, monetų kaldinimą inicijavo Vytauto Kernagio fondas ir bendrovė „Monetų namai“, jų autorius – skulptorius Algirdas Kuzma.

Iš viso nukaldinta 500 vienetų 2,5 Niujė dolerių nominalo vertės monetų ir 100 – 10 Niujė dolerių vertės monetų.

Kiekviena moneta pagaminta iš gryno 999,9 prabos aukso, jų averse pavaizduoti trys V. Kernagio kūrybos simboliai – gitara, bitė ir paukštis.

Dešimties Niujė dolerių moneta yra 22,5 mm skersmens ir sveria 7,78 gramus, šios monetos kaina – 1249 eurai. Dviejų Niujė dolerių ir 50 centų moneta yra 13,92 mm skersmens ir sveria 0,5 gramo, ji kainuoja 129 eurus.

„Kiekvienas veiksmas, kuriuo pagerbiamas tėčio atminimas, mums – labai svarbus. Moneta, kurios vienoje pusėje puikuojasi Vytautas Kernagis, o kitoje – karalienė, argi ne puikiai skamba? Manau, tėtis tuo ir pats labai džiaugtųsi. Juk ant monetų vaizduojami nusipelnę žmonės, tad tai – dar vienas jo darbo ir atsidavimo įvertinimas“, – cituojama kūrėjo duktė Eglė Kernagytė-Dambrauskė.

Monetų autorius A. Kuzma teigia norėjęs, kad ant pinigų būtų atspindėta V. Kernagio asmenybė, tačiau kalbėtų ir apie simbolius, lietuvišką tapatybę.

„Vytautas Kernagis buvo tas kelias, kuriuo poezija pasiekė mane vaikystėje. Klausėmės paprastų lietuviškų žodžių atrasdami mus supantį pasaulį, kuris gerokai skyrėsi nuo tarybinės valstybės kasdienybės, kurioje „neegzistavo“ vabzdžiai, paukščiai ar gitaros“, – sakė skulptorius.

Niujė (angl. Niue) – didžiausia koralų sala Žemėje, esanti Ramiajame vandenyne, Polinezijoje, trikampyje tarp Kuko, Tongos ir Samoa salų, nuo Naujosios Zelandijos nutolusi 2,4 tūkst. kilometrų. Nepriklausomai valdoma sala yra laisvoje sąjungoje su Naująja Zelandija.

Įmonės „Monetų namai“ direktorės Linos Konovalovės teigimu, ši sala pasirinkta, nes yra viena labiausiai nutolusių nuo Lietuvos ir puikiai tinka siekiant įamžinti tokią asmenybę, kaip V. Kernagis.

„Vytautas Kernagis – neeilinė asmenybė, simbolizuojanti laiką, kuris jau niekada nepasikartos. Viena vertus, tai labai lietuviškas, savas, artimas žmogus, kita vertus, kosmopolitiška ir plačiai į pasaulį žvelgusi asmenybė. Jo dainose ne tik labai daug Lietuvos, bet netrūksta ir Jamaikos, Amerikos, bitlų“, – teigė ji.

Dainuojamosios poezijos atlikėjas, autorius ir aktorius V. Kernagis po sunkios ligos mirė 2008-ųjų kovo 15 dieną.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Anonimas

kazkodel ne zodzio kad moneta su britanijos karaliene kytoje puseje, kas patvirtina fakta kad kernagis tebuvo agentas

Klpd.

Ne Kernagi reikėjo įamžinti o skandalingą jo dukros poelgį kai ji neleido naudotis tėvo dainomis per Šeimų maršą ir dar pasidarė iš to sau reklamą. Štai kokie pas mus žymūs tėvai ir kokie apgailėtini jų vaikai, kurių protus ir pasaulėžiūrą visiškai ,,sudirbo" iškreiptas lietuviškas daugiametis liberalizmas iki šiol klestintis nuo Sąjūdžio laikų..

SUSIJUSIOS NAUJIENOS