Ansamblis „Suliko“ grįžta į Lietuvą: geriausios lauktuvės iš jūsų šalies – juoda duona | KaunoDiena.lt

ANSAMBLIS „SULIKO“ GRĮŽTA Į LIETUVĄ: GERIAUSIOS LAUKTUVĖS IŠ JŪSŲ ŠALIES – JUODA DUONA

Į ansamblį „Suliko“ susibūrę Tbilisio operos ir baleto teatro solistai mūsų kraštui puoselėja nepaprastą meilę. Kaip kitaip galima paaiškinti jų norą sugrįžti pas Lietuvos klausytojus? „Mūsų tautų temperamentas skirtingas, tačiau svarbiausia juk – santykiai tarp žmonių. Prieš gastroles Lietuvoje su vyrais kalbėjome, kad vykstame į savo šalį, iš kurios kiekvienas būtinai parsivešime ir po juodos duonos kepalėlį“, – sakė ansamblio „Suliko“ vadovas Vano Galuašvili.

Savo kelionę po Lietuvą Sakartvelo vokalinis vyrų ansamblis „Suliko“ pradės liepos 23 dieną koncertu Palangos kurhauze.

Profesionalus vyrų kolektyvas „Suliko“ susibūrė 2007 metais Tbilisio valstybiniame Zacharijaus Paliašvilio operos ir baleto teatre. Ansamblyje dainuoja pagrindiniai teatro solistai, kartu atliekantys operinę, chorinę, kartvelų liaudies muziką, sakralinę polifoniją ir miesto folklorą.

„Suliko“ programos atspindi kartvelų muzikos istoriją nuo archajinių V amžiaus šedevrų šiuolaikinių kūrinių. Daug dėmesio ansamblis skiria polifoninei vokalinei muzikai, kurią UNESCO yra pripažinęs nematerialaus kultūros paveldo šedevru.

Daug dėmesio „Suliko“ ansamblis skiria polifoninei vokalinei muzikai, kurią UNESCO yra pripažinęs nematerialaus kultūros paveldo šedevru. Organizatorių nuotr.

„Šiais metais mūsų, Tbilisio operos ir baleto, teatre buvo labai daug premjerų, dainavome beveik visose, taigi ir darbo, ir muzikos netrūko. Pradėjome įrašinėti ir naują muzikos rinkinį, kurį sudarys net 7 plokštelės: vienoje skambės kartvelų liaudies dainos, antroje – miesto romansai, trečioje – bažnytinės giesmės, ketvirtoje – chorinės dainos, kitose – operos klasika bei arijos iš kartvelų kompozitorių operų. Solidus rinkinys reikalauja daug laiko, energijos ir išteklių. Pirmą kartą „Suliko“ gyvavimo istorijoje teko atsisakyti užsienio gastrolių, tačiau šiais metais 15 metų gimtadienį švenčiančių bičiulių „Bardai LT“ kvietimui koncertuoti Lietuvoje atsispirti negalėjome. Be to, liepos mėnesį teatras išeina atostogų, galėjome atvykti ilgesniam laikui“, – į Lietuvą atvykęs pasakoja ansamblio vadovas V. Galuašvili ir išduoda, kad koncertuose Lietuvoje ansamblis atliks ne tik įprastus daugiabalsius kūrinius, folkloro dainas, bet ir muzikinį eksperimentą – keliais balsais atliekamą Kalafo ariją iš G. Puccini operos „Turandot“ bei žinomą kūrinį „O sole mio“.

„Suliko“ gastrolės. Organizatorių nuotr.

Paklaustas, kodėl lietuviams yra toks artimas kartvelų muzikos skambesys, V. Galuašvili neabejoja, kad iš pažiūros skirtingo temperamento tautas vienija šilti žmonių santykiai. „Lietuva iš tiesų mums – labai artima šalis. Be abejo, Sakartvelas yra mūsų tėvynė, vieta, kur gimėme, gyvename, mylime, bet labai vertiname Lietuvą – galima sakyti, tai antra mūsų tėvynė. Iš klausytojų, žmonių, kuriuos sutinkame, gauname nepaprastos energijos, daugybę meilės, todėl norisi nuo scenos dalytis viskuo, ką turime. Kai matai žmonių akyse meilę ir pagarbą mums, mūsų šaliai, kultūrai ir muzikai, tai, kaip lietuviai jautriai reaguoja į daugiabalsį skambėjimą, negali likti abejingas. Glosto širdį, kad mus jau pažįsta Lietuvoje, žmonės sveikinasi gatvėse, tokį santykį mes labai vertiname. Jau daug metų draugaujame su „Bardai LT“, nuostabu jausti, kad mus supa nepaprastai darbščių, savo veikla tikinčių profesionalų būrys. Ansamblio „Suliko“ vardu sveikinsime juos ir visus jų draugus bei pakeleivius per šventinį koncertą liepos 28 dieną Vilniuje, Vasaros terasoje“, – kalbėjo ansamblio vadovas V. Galuašvili.


Ansamblio „Suliko“ koncertai Lietuvoje: liepos 23 d. 18 val. – Palangos kurhauze, liepos 25 d. 19 val. – Šv. Kotrynos bažnyčioje, Vilniuje, liepos 26 d. 19 val. – Kauno valstybinėje filharmonijoje, liepos 29 d. 18 val. – Dusetų kultūros centre-galerijoje, liepos 30 d. 16 val. – Bistrampolio dvare. Bilietus platina kakava.lt. Jų galima įsigyti ir vietoje, likus 1 val. iki koncerto pradžios.

GALERIJA

  • Ansamblis „Suliko“ grįžta į Lietuvą: geriausios lauktuvės iš jūsų šalies – juoda duona
  • Ansamblis „Suliko“ grįžta į Lietuvą: geriausios lauktuvės iš jūsų šalies – juoda duona
  • Ansamblis „Suliko“ grįžta į Lietuvą: geriausios lauktuvės iš jūsų šalies – juoda duona
  • Ansamblis „Suliko“ grįžta į Lietuvą: geriausios lauktuvės iš jūsų šalies – juoda duona
Organizatorių nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

skiep

is kur zurnaliste istrauke,kad lietuviams toks artimas kartvelu muzikos skambesys???

SUSIJUSIOS NAUJIENOS