Ar J. Cummins turėjo teisę parašyti knygą „Amerikos purvas“? | KaunoDiena.lt

AR J. CUMMINS TURĖJO TEISĘ PARAŠYTI KNYGĄ „AMERIKOS PURVAS“?

  • 0

2020 metais literatūros pasaulį sudrebino Jeanine Cummins romanas „Amerikos purvas“ (angl. American dirt), tapęs tikra sensacija tiek tarp skaitytojų, tiek tarp kritikų. Amerikiečių rašytojos J. Cummins romanas „Amerikos purvas“, pasirodęs JAV šių metų pradžioje, sulaukė gausybės komplimentų: „mūsų laikų „Rūstybės kekės“, „naujoji Amerikos klasika“, „literatūros žygdarbis“, kiekvienas jo puslapis kupinas dramatizmo ir humaniškumo. Knygą išliaupsino Stephenas Kingas, Ann Patchett, Kristin Hannah, Johnas Grishamas ir kiti žymūs rašytojai.

Tačiau kūrinys sulaukė ne vien pagyrų. Būrys rašytojų ir kritikų jį nuožmiai užsipuolė kaltindami autorę, esą ji rašanti apie tai, ko neišmano. Šį rudenį begalę kontroversijų sukėlęs romanas pasirodo ir lietuviškai! Romaną iš anglų kalbos vertė Marija Bogušytė, išleido Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla.

Šis romanas, žaibiškai tapęs tarptautiniu bestseleriu, – ryškus pavyzdys, kaip sunku literatūrai, kai ji siekia parodyti išvirkščiąją šiuolaikinio pasaulio pusę, nagrinėti opias visuomenės problemas ir, kita vertus, išlikti pašėlusios konkurencijos ir interesų konfliktų sąlygomis.

Dedu galvą, kad bet kas, perskaitęs pirmus septynis knygos puslapius, ją baigs skaityti iki galo.

„Amerikos purvas“ – ketvirtoji J. Cummins knyga. Joje pasakojama istorija apie motiną ir jos aštuonmetį sūnų, kurie bėga iš Meksikos į JAV nuo narkotikų kartelio persekiojimo. Ramus ir patogus šeimos gyvenimas Akapulke akimirksniu virsta košmaru, kai Lidijos vyras, žurnalistas, pradeda spaudai rengti tiriamąjį straipsnį apie narkotikų kartelio vadeivą.

Garsioji televizijos laidų vedėja Oprah Winfrey, pasirinkdama „Amerikos purvą“ savo knygų klubui, sakė: „Jeanine Cummins atliko žygdarbį, priversdama mus pasijusti migrantais, patirti jų kančias ir neviltį, jų siekį ištrūkti ir gyventi laisvėje.“

„Neeilinė knyga, tobulos pusiausvyros kūrinys – vienoje pusėje siaubas, kitoje – meilė. Dedu galvą, kad bet kas, perskaitęs pirmus septynis knygos puslapius, ją baigs skaityti iki galo“, – apie J. Cummins romaną atsiliepė rašytojas S. Kingas.

Su tokiu vertinimu sutiko toli gražu ne visi. Romaną užsipuolė daugiausia Pietų Amerikos rašytojai. Jie apkaltino Ispanijoje gimusią amerikietę J. Cummins tuo, kad ji netiksliai – ir neteisėtai – pavaizdavo Meksiką bei jos gyventojus, pavadindami kūrinį ne tik savo pačių, bet ir visos jų civilizacijos įžeidimu. Tačiau Pietų Amerikos literatūrinė bendruomenė pabrėžė anaiptol neketinanti J. Cummins drausti rašyti apie jų pasaulio problemas. Tiesiog ši knyga – ne tiesa ir ne menas, pareiškė jie.

Vien kritika nebuvo apsiribota. Grupė Pietų Amerikos rašytojų įkūrė judėjimą #DignidadLiteraria („Literatūrinis orumas“) ir 2020-ųjų pradžioje susisiekė su amerikiečių leidyklos „Flatiron Books“, išleidusios „Amerikos purvą“, savininkais. Judėjimas pareikalavo didesnio jų atstovavimo šioje leidykloje. Leidėjai neprieštaravo. Tačiau tai dar ne viskas: #DignidadLiteraria pareikalavo „ištirti diskriminacinę praktiką visame leidybos versle“.

Mes labai nuliūdome, kad kūrinys, parašytas turint tokį humanistinį tikslą, sukėlė tiek nuožmaus pykčio.

Beje, leidykla buvo priversta atšaukti J. Cummins knygos reklaminį turą, nes rašytojai imta grasinti mirtimi.

„Jeanine Cummins penkerius metus rašė knygą, norėdama atkreipti visuotinį dėmesį į tragedijas, su kuriomis susiduria imigrantai, – pareiškė leidėjas Bobas Milleris, „Flatiron Books“ prezidentas. – Mes labai nuliūdome, kad kūrinys, parašytas turint tokį humanistinį tikslą, sukėlė tiek nuožmaus pykčio.“

JAV irgi netilo ginčai, reikštos nuomonės apie tai, koks išties kūrinys yra „Amerikos purvas“. Pasigirdo balsų, kad, nors ši knyga pristatoma kaip didis sociopolitinis mūsų laikų romanas, iš tikrųjų ji – oportunistinė, o personažai – tik įkūnytos traumos. Apie pusantro šimto rašytojų atviru laišku reikalavo, kad Oprah Winfrey peržiūrėtų savo vertinimą. Ji surengė keletą televizinių susitikimų su romano autore, mėgindama išsiaiškinti šios netikėtos kontroversijos priežastis.

Kad ir kaip būtų, „Amerikos purvas“ nesitraukia iš skaitomiausiųjų knygų sąrašų, žavėdamas, įtraukdamas ir vis dar keldamas aistras.

Talentingos, aktualios, stiprios, neeilinės knygos autorė J. Cummins gimė Ispanijoje, gyvena Niujorke. Dešimt metų ji dirbo leidybos srityje. Kalėjimuose rašytoja skaito paskaitas apie viktimologiją. Ji aktyviai pasisako prieš mirties bausmę. J. Cummins vyras, kilęs iš Airijos, dešimtmetį pragyveno JAV kaip imigrantas be dokumentų.


Ann Patchett: „Niekada nepaliausiu galvojusi apie šią knygą“.

Johnas Grishamas: „Jau seniai verčiau knygos puslapius taip paskubomis, kaip skaitydamas „Amerikos purvą““.

Sandra Cisneros: „Ši knyga – ne vien puikus amerikietiškas romanas, tai puikus Los Americas romanas. Tai puikus pasaulinis romanas! Tai tarptautinio lygio mūsų laikų istorija. Meistriška“.

GALERIJA

  • Ar J. Cummins turėjo teisę parašyti knygą „Amerikos purvas“?
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS