Ariogalą užlies džiazo banga: klausytojai sulauks netikėtumų | KaunoDiena.lt

ARIOGALĄ UŽLIES DŽIAZO BANGA: KLAUSYTOJAI SULAUKS NETIKĖTUMŲ

  • 0

Ariogala – ramus miestelis Lietuvos viduryje,  pro kurį šiuolaikinės kultūros įvykių tėkmė prašniokščia nesustodama tarsi begalinis automobilių srautas už kelių kilometrų esančioje automagistralėje. Tačiau ramybės būsena yra tokia pat nestabili, kaip mūsų pašėlusiu tempu besikeičiantis pasaulis, ir jau pirmosiomis birželio dienomis miestelyje netikėtai suskambės šiuolaikinio džiazo muzika.

Keturi koncertai birželio 1-2 dienomis Ariogalos kultūros centro salėje, vakarinis džiazo klubas su jam session – solidi ir įvairiaspalvė  improvizacinės muzikos programa pačiam išrankiausiam klausytojui. Festivalio kuratorius – Arnas Mikalkėnas, „Jazz Academy“ Kaune įkūrėjas, jo patirčių kraitis ypač gausus – ne tik klasikinės ir džiazo muzikos studijos, bet ir musique concrète, roko, metalo ir kitų žanrų derinys.

Festivalį birželio 1 d. (šeštadienį) 17 val. pradės duetas „esi“ – Ieva Baranauskaitė (klavišiniai, vokalas) ir Stasys Šalaševičius (saksofonas) . Šie du ilgametę scenine patirtį turintys muzikantai šiemet pristatė „In albedo“ albumą „Melquiades“, taip pat jie kartu dirba su režisieriaus Cezario Graužinio teatru bei kituose projektuose. Savo stilių atlikėjai vadina filosofiniu džiazu, nes jų muzika pradžioje užgimsta minties pavidalu. „Kai gimsta mintis ji skleidžiasi kaip pasaka, pavirsdama į nuotaiką, į vaizdą, kvapą kol pajunti net stingdantį nuo šalčio orą, arba, kol nuo tvyrančios tvankumos pasrūva prakaitu kakta. Tuomet žinai jau apie ką. Eini ir groji. Ir virsta viskas garsu arba tyla.“ – dalinasi mintimis muzikantai.


Antrasis šeštadienio koncertas – Castor Stetson (ex. D.Jurevičius Group) – perspektyvių muzikantų grupė, vadovaujama gitaristo / kompozitoriaus Deimanto Balio. Kolektyvo programoje atliekamos vien tik originalios kompozicijos, kuriose susikerta įvairūs muzikiniai stiliai, papildyti modernios džiazo kalbos elementais. Per dvejus gyvavimo metus atlikėjai jau spėjo pasirodyti įvairiuose muzikos festivaliuose – Vilnius Mama Jazz, Vilnius Jazz , Elektrėnai Jazz , Freedom Jazz Festival (Lenkija) bei kituose projektuose. Vilnius Jazz Young Power konkurse 2018 grupė laimėjo Grand Prix, o 2019 m. surengė pirmąjį koncertų turą po Baltijos šalis.


Sekmadienį koncertų maratoną pratęs „Jazz Academy“ muzikantų grupė – Lina Rovaitė (vokalas), Tomas Razmus (saksofonai), Vytis Kišūnas (fortepijonas), Silvija Leonzio (vokalas, bosinė gitara), Arnas Mikalkėnas (mušamieji).


Ir pagaliau festivalio kulminacija –  trijų Lietuvos džiazo muzikos grandų koncertas – Arnas Mikalkėnas (fortepijonas), Eugenijus Kanevičius (kontrabosas), Vladimiras Tarasovas (perkusija). Šių atlikėjų tikriausiai ir nereikia ypatingai pristatinėti, visi jie yra gerai žinomi Lietuvos džiazo padangėje. 


Eugenijus Kanevičius – vienas universaliausių Lietuvos džiazo bosistų, meistriškai atliekantis plačios stilistinės amplitudės muziką – nuo radikalaus free iki melodingo mainstream. 
Vladimiras Tarasovas – perkusininkas, kompozitorius, vizualiojo meno kūrėjas. Jis kuria muziką orkestrams, kino filmams, teatrui, meistriškai įgyvendina džiazo idėjas tiek soliniais projektais, tiek ir monumentaliomis savo įkurto (1991 m.) kolektyvo „Lithuanian Art Orchestra“ programomis. Dvejus pastaruosius metus Vladimiras Tarasovas triumfavo „Vilnius Mama Jazz“ festivalyje pristatydamas su šiuo orkestru savo etapines kompozicijas „Gobelenas I“ ir „Gobelenas II“.


Taigi, jokių abejonių – pirmą birželio savaitgalį susitinkame Ariogaloje. Tik keli kilometrai į šalį nuo gaudžiančios Lietuvos magistralės ir jūs atsidursite (ne)harmoningame šiuolaikinio džiazo triukšme.


Renginio organizatoriai – asociacija „Idėjų upė“ ir „Jazz Academy“. Projektą remia Lietuvos kultūros taryba, projekto partneriai – Ariogalos seniūnija ir Raseinių rajono kultūros centras. 
Daugiau informacijos www.menopiligrimai.lt

GALERIJA

  • Ariogalą užlies džiazo banga: klausytojai sulauks netikėtumų
Organizatorių nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS