Aukcione Paryžiuje už 372 500 eurų parduota W. A. Mozarto partitūra | KaunoDiena.lt

AUKCIONE PARYŽIUJE UŽ 372 500 EURŲ PARDUOTA W. A. MOZARTO PARTITŪRA

Dviejų Wolfgango Amadeus‘o Mozarto menuetų, kuriuos kompozitorius sukūrė būdamas 16-os, originali partitūra „Sotheby‘s“ aukcione Paryžiuje parduota už 372 500 eurų. Ji priklausė rašytojo Stefano Zweigo kolekcijai ir buvo parduota už dvigubai didesnę nei pradinė kaina.

Vienas menuetų, kuriuos W. A. Mozartas 1772-aisiais sukūrė Zalcburge, pažymėtas ranka rašyta pastaba „Finis“ („Pabaiga“). Rankraščiai buvo vertinami 150-200 000 eurų.

„Tai vienintelė šios partitūros versija“, - patvirtino „Sotheby‘s“ muzikinių rankraščių ekspertas Simonas Maguire‘as. W. A. Mozartas, anot jo, visad rašė tik vieną variantą, jo vėliau netobulindamas. Priešingai nei, pavyzdžiui, Beethovenas, kuris nuolat savo partitūras taisė.

Rankraštis, kuris dar niekuomet nebuvo skelbtas, yra su minimaliomis korektūromis ir modifikacijomis, kurių viena arba dvi galėjo būti kompozitoriaus tėvo Leopoldo. Lapus išsaugojo W. A. Mozarto sesuo Maria Anna, o vėliau jie atsidūrė S. Zweigo kolekcijoje. Rankraštis yra dalis šveicaro Jeano Francois‘o Chaponniere‘o bibliotekos, kuri dabar buvo parduodama aukcione.

Lapkričio 27 ir 29 dienomis „Christie‘s“ aukcione Paryžiuje bus parduodamas 13-mečio W. A. Mozarto portretas. Jis vertinamas nuo 800 000 iki 1,2 mln. eurų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS