Aukštaitijos sutartinių šventėje „Sutarjėla“ senosios giesmės susipins su „Tautiška giesme“ | KaunoDiena.lt

AUKŠTAITIJOS SUTARTINIŲ ŠVENTĖJE „SUTARJĖLA“ SENOSIOS GIESMĖS SUSIPINS SU „TAUTIŠKA GIESME“

  • 0

Liepos 6 d. Ukmergėje vyks XVII Aukštaitijos regiono sutartinių šventė „Sutarjėla“, puoselėjanti vieną svarbiausių lietuvių kultūrinės tapatybės reiškinių – sutartines, pripažintas UNESCO Žmonijos nematerialaus kultūros paveldo vertybe. Į kasmetę šventę, inicijuotą Kupiškio sutartinių entuziastų 2006 m. ir sukančią ratą po Aukštaitijos kraštus, šiemet susiburs folkloro ansambliai ir sutartinių giedotojų grupės iš Vilniaus, Kauno, Molėtų, Pasvalio, Zarasų, Biržų, Kupiškio, Panevėžio, Ignalinos, Utenos, Visagino, Vievio ir Ukmergės.

Sutartinės, paplitusios Šiaurės Rytų Aukštaitijoje, yra sudėtinė meno rūšis, kurioje darniai susilieja žodis, įvairių rūšių daugiabalsis giedojimas, šokis ir muzikavimas skudučiais, ragais, daudytėmis, kanklėmis, lamzdeliais.

Ukmergės kraštas – vienas ilgiausiai ir gausiausiai sutartinių paveldą išsaugojusių Lietuvos regionų. Tautosakininkas Zenonas Slaviūnas, 1935–1936 m. keliaudamas po Ukmergės kraštą, buvo maloniai nustebintas tokios gausos sutartinių pateikėjų. Daugelio jų atliekamos sutartinės buvo įrašytos Kauno radiofone. Tai – tikras krašto pasididžiavimas.

Panevėžio kultūros centro nuotr.

Ukmergės kultūros centro Dailės galerijoje veikianti paroda „Juostų pynimo tradicija: žmonės ir spalvos“ šventės dalyviams ir žiūrovams bus atverta liepos 6 d. nuo 13 iki 15 val. Tarp įvairiaspalvių juostų eksponuojamos archyvinės Ukmergės krašto sutartinių giedotojų nuotraukos – juk tiek giedant sutartines, tiek pinant juostas reikalingas susikaupimas, ramumas, balsų ir spalvų „susimušimas“, darna.

Popietę šventės dalyviai rinksis Ukmergės kultūros centro kiemelyje, po ąžuolais. Vėliau giedotojai išsiskirstys į kaimelius – Vingravą (dabar Liūneliai), Tatkūnus, Užulėnį. Tai tarsi sutartinių sugrįžimas į tas vietoves, kuriose ir buvo užfiksuota jų daugiausiai.

Šventupėje prie dvaro, Užulėnyje prie mokyklos-muziejaus ir Tatkūnuose prie senosios mokyklos prasidės sutartinių giedojimai, ir ne tik. Tatkūnuose archeologas, dr. prof. Vykintas Vaitkevičius papasakos, ką pavyko surinkti iš apylinkių gyventojų ir sutartinių giedotojų giminaičių apie Agotą Gricienę-Našlėnaitę, Barborą Stimburienę-Bugenavičaitę, Marijoną Gricienę-Stimburaitę.

Panevėžio kultūros centro nuotr.

Dr. kalbininkas Aurimas Markevičius papokštaudamas susirinkusiuosius supažindins su vidiškėnų šnektos ypatumais, Vingravos kaimo giedotojomis Apolonija Usoriene, Salemona Mikalauskiene ir Kastule Ališauskiene, kalbėjusiomis ir giedojusiomis sutartines šia tarme. Užulėnyje apie sutartinių giedotojas Teresę Dirsienę-Krištaponaitę, Mortą Jasikonienę-Miškinytę, Marijoną Smetonienę, Karaliną Masiulienę-Krikštaponaitę savo prisiminimais dalysis vienos iš jų vaikaitė Antanina Dirsienė. Gyva atmintis – tikras šių laikų stebuklas!

Vakare Pilies parke, prie dubenėtojo akmens, pagarbinę čia augančias liepas, iškilmingomis eitynėmis nuo Ukmergės kultūros centro dalyviai patrauks link piliakalnio, kur vyks pagrindinis šventės koncertas, o 21 val. drauge su visa Lietuva giedama „Tautiška giesmė“. Po to simbolinė šventės šimtaraštė juosta bus perduota kitų metų „Sutarjėlos“ rengėjams – Panevėžio rajonui.

GALERIJA

  • Aukštaitijos sutartinių šventėje „Sutarjėla“ senosios giesmės susipins su „Tautiška giesme“
  • Aukštaitijos sutartinių šventėje „Sutarjėla“ senosios giesmės susipins su „Tautiška giesme“
  • Aukštaitijos sutartinių šventėje „Sutarjėla“ senosios giesmės susipins su „Tautiška giesme“
Panevėžio kultūros centro nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS