Berlyno kino festivalis ragina Iraną leisti atvykti dviem režisieriams | KaunoDiena.lt

BERLYNO KINO FESTIVALIS RAGINA IRANĄ LEISTI ATVYKTI DVIEM REŽISIERIAMS

  • 0

Berlyno kino festivalis, kuris jau seniai remia valdžios engiamus Irano režisierius, ketvirtadienį paragino Teheraną leisti dviem režisieriams, kuriems, kaip pranešama, buvo uždrausta keliauti, dalyvauti šį mėnesį vyksiančiame renginyje.

Berlinalė pakvietė Maryam Moghaddam (Marjam Mogadam) ir Behtashą Sanaeehą (Behtašą Sanaihą) pristatyti savo naują filmą „Mano mėgstamiausias pyragas“ (My Favourite Cake), kuris varžysis dėl pagrindinio „Auksinio lokio“ prizo.

Tačiau pranešime teigiama, kad M. Moghaddam ir B. Sanaeehai „uždrausta keliauti, konfiskuoti jų pasai ir jiems gresia teismo procesas dėl jų, kaip menininkų ir filmų kūrėjų, veiklos“.

Festivalio organizatoriai Carlo Chatrianas (Karlas Šatrianas) ir Mariette Rissenbeek (Marjet Risenbek) sakė, kad šie pranešimai juos „sukrėtė ir pribloškė“, ir paragino Irano pareigūnus „grąžinti pasus ir panaikinti visus apribojimus, neleidžiančius abiem asmenims atvykti“.

„Berlinalė yra festivalis, kuris iš esmės pasisako už žodžio, saviraiškos ir meno laisvę visiems žmonėms visame pasaulyje“, – sakė organizatoriai.

Spalį reformistų laikraštis „Arman Melli“ rašė, kad M. Moghaddam ir B. Sanaeehai, kurie norėjo išvykti iš Irano į Prancūziją, sulaikė oro uosto policija ir konfiskavo jų pasus.

„Mano mėgstamiausias pyragas“ – drama apie senstančią moterį, kuri ištrūksta iš rutinos ir griežtų konservatyvios visuomenės reikalavimų.

Šį filmą iš dalies finansavo Berlinalė pagal programą, padedančią režisieriams visame pasaulyje.

Ankstesnio M. Moghaddam ir B. Sanaeehos filmo „Baladė apie baltą karvę“ (Ballad of a White Cow), dramos apie mirties bausmę, premjera įvyko 2021 metais Berlinalėje.

„Maryam Moghaddam ir Behtashas Sanaeeha turi ilgą ir turtingą Berlinalės istoriją, todėl jiems turi būti leista sugrįžti į Berlyną šį vasarį“, – teigė festivalis.

Berlinalė jau seniai remia režisierius disidentus iš Irano.

„Auksinį lokį“ yra gavę daugelis Irano kino žvaigždžių, tarp jų Asgharas Farhadi (Asgaras Farhadis) už filmą „Išsiskyrimas“ (A Separation), Jafaras Panahi (Džafaras Panahis) už filmą „Taksi“ (Taxi Tehran) ir Mohammadas Rasoulofas (Mohamedas Rasulofas) už filmą „Blogio nėra“ (There Is No Evil).

J. Panahi ir M. Rasoulofas yra atlikę laisvės atėmimo bausmę, bet Irano valdžia iki šiol jiems draudžia keliauti į užsienį.

Vasario 15 dieną festivalį atidarys filmas „Tokie smulkūs dalykai“ (Small Things Like This) – tai drama su Cillianu Murphy (Kilienu Merfiu) apie sistemingą „puolusių moterų“ išnaudojimą Airijos katalikų bažnyčios valdomose skalbyklose.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS