Bibliotekose knygos bus išduodamos išsinešti, skaityklų veikla – neatnaujinama | KaunoDiena.lt

BIBLIOTEKOSE KNYGOS BUS IŠDUODAMOS IŠSINEŠTI, SKAITYKLŲ VEIKLA – NEATNAUJINAMA

Vyriausybei švelninant karantino sąlygas, nuo pirmadienio vėl pradėsiančiose veikti bibliotekose knygas bus galima tik atsiimti ir grąžinti – atvirų skaityklų veikla nėra atnaujinama, sako Kultūros ministerija.

„Karantinas nėra atšauktas, tai yra tik jo sąlygų palengvinimo etapas. Skatinami skaitytojai knygas užsisakyti iš anksto arba atėjus į biblioteką, tačiau jos palaukiant galbūt lauke, kol bibliotekininkas ją paliks sutartoje vietoje, kad to fizinio kontakto būtų kuo mažiau“, – BNS sakė ministerijos atstovė Jana Mikulevič.

„Šituo etapu suteikiama galimybė grąžinti knygas ir pasiimti knygas“, – pridūrė ji.

Kaip teigia J. Mikulevič, knygų iš lentynų patiems lankytojams pasiimti nebus galima.

„Šitame etape bibliotekos atidaro tik savo taip vadinamus abonementus, o ne skaityklų erdves. (...) Kalbant apie naudojimąsi kompiuteriais, internetu, periodinius leidinius, tai taip pat šios paslaugos nebus teikiamos, nes jos suponuoja skaityklų atidarymą“, – teigė ministerijos atstovė.

Švelninant karantiną, nuo pirmadienio be bibliotekų galės pradėti veikti ir muziejai bei archyvai.

Anot Sveikatos apsaugos ministerijos, lankantis šiose įstaigose turės būti užtikrinama, kad žmonės eilėse prie kasų ar kitų bilietų pardavimo vietų laikytųsi bent dviejų metrų atstumo arba juos įsigytų internetu.

Už bilietus ar kitas prekes ir paslaugas skatinama atsiskaityti ne grynaisiais pinigais.

Be kita ko, į muziejus, bibliotekas ir archyvus galės būti įleidžiami tik apsaugines veido kaukes dėvintys lankytojai, atvykę ne didesnėmis nei dviejų asmenų grupėmis, išskyrus artimuosius giminaičius, įtėvius, įvaikius, globėjus ir rūpintojus.

Įstaigos privalės sudaryti tinkamas sąlygas rankų higienai ir dezinfekcijai, taip pat turės užtikrinti, kad tarp lankytojų būtų ne mažesnis nei dviejų metrų atstumas, o vienam lankytojui skirtas ne mažesnis nei 10 kvadratinių metrų plotas.

Perduodant daiktus, pavyzdžiui, knygas ar dokumentus, nurodoma vengti tiesioginio kontakto – jie turėtų būti paliekami ant stalo ar specialiai tam numatytoje vietoje.

Kaip teigia ministerija, audiogidams turėtų būti naudojamos vienkartinės arba asmeninės lankytojo ausinės, o dažnai liečiami įrenginiai ir priemonės, pavyzdžiui, 3D akiniai, planšetės, audiogidai, turėtų būti nuvalomi ir dezinfekuojami po kiekvieno lankytojo panaudojimo.

Nedezinfekuojamus įrenginius ir priemones naudoti draudžiama.

Nuo pirmadienio Lietuvoje su tam tikrais ribojimais taip pat dirbti leidžiama lauko kavinėms, grožio salonams, laisvalaikio įstaigoms, galima bus sportuoti lauke, tikintiesiems duris atvers bažnyčios.

Karantinas šalyje įvestas kovo 16-ąją, jis šiuo metu pratęstas iki gegužės 11 dienos.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Ei

O kaip bus su knygynais?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS