„Dizaino savaitė’23“ jau aštuonioliktą kartą džiugina dizaino mylėtojus ir profesionalus | KaunoDiena.lt

„DIZAINO SAVAITĖ’23“ JAU AŠTUONIOLIKTĄ KARTĄ DŽIUGINA DIZAINO MYLĖTOJUS IR PROFESIONALUS

  • 0

Šešiuose miestuose – Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Alytuje, Telšiuose ir Anykščiuose – vykstantis festivalis pristato gausią programą, kurioje rasite ir pramogų, ir profesinių veiklų. Pagrindinės diskusijos apie antrinį dizainą virs Kaune.

Kauniečiai ir Kauno svečiai viso festivalio metu Laisvės alėjoje gali išvysti net šešias dizainerių vitrinas: projekto „Atliekų kultūra“ dizainerės iš Sakartvelo Sophia Lapiashvili ekspoziciją „Užklosiu tave drabužiais“, dizainerės Gintarės Černiauskaitės „Exo Oro“ pirštų įtvarą, interjero namų „Holas“ ekspoziją, VDA studentų šviestuvų bei baldų dizainus ir Kauno kolegijos, Menų akademijos Dizaino studijos studentų darbų ekspoziciją. Vilniaus gatvėje praeivius taip pat džiugina jaukios vitrinos – tai Jūratės Sutkutės-Ambrazienės ekspozicija „Dvyniai“ ir Kauno taikomosios dailės mokyklos fotografijų paroda „Spalvos zona“. Kauno taikomosios dailės mokykloje, V. Krėvės g. 112 galima aplankyti instaliaciją „Lapės efektas“, o Vilniaus dailės akademijos Kauno fakultete, Muitinės g. 2 iki pat birželio 16 d. – išvysti baigiamųjų darbų parodas.

Kelios įdomios pramogos jau šį savaitgalį laukia Kauno miesto kino teatruose. Birželio 9 d., penktadienį Kino teatre „Romuva“ galėsite išvysti formaliosios scenografijos meistro, režisieriaus profesionalo Wes Anderson filmo „Asteroidų miestas“ premjerą. Birželio 10 d., šeštadienį Kine „Panemunė“ nuo 11 val. bus organizuojamos kūrybinės antrinio dizaino dirbtuves „Kūrybos kampas 360°“, vyks ekskursijos po beveik 100 metų istoriją saugantį pastatą, o vakare 18 val. įvyks restauruoto lietuviško kino klasikos 1974 m. filmo „Sadūto Tūto“ peržiūra.

Festivalio proga „Dizaino savaitės“ Kauno miesto kuratorė Rimantė Adomaitytė susitiko pasikalbėti su Kino „Panemunės“ vadovu Giedriumi Buču:

G. Bučas. R. Tenio nuotr.

– Kada ir kaip perėmėte dabartinio kino „Panemunė“ pastato priežiūrą?

– Prieš penkerius metus, 2019 m. „Kauno Europos kultūros sostinės 2022 Fluxus“ susitikime susipažinau su jau 20 metų Panemunėje gyvenančiu Kęstučiu. Jis užsiminė, jog yra pastatas Panemunės priklausiantis parapijai, paklausė ar turiu kokių idėjų. O man – niekados netrūksta minčių ir idėjų. Neužilgo nuvykome apžiūrėti pastato ir Kęstutis pakvietė mane prisijungti drauge vykdyti visuomenines veiklas. Taip, po truputį pradėjome įsikurti kino „Panemunės“ pastate. Po to išvykau į švaros žygį aplink Lietuvą. Ir jau 2020-tųjų metų rudenį intensyviai ėmėmės pastato atnaujimo ir įveiklinimo darbų. Mes esame pastato operatoriai- rūpinamės ūkiu, remontu ir priežiūra. Pastatui jau 100 metų, tad siekiame jį atgaivinti.

– Kokius užsėmimus organizuojate Panemunėje?

 – Pagrindinis mūsų tikslas – įveiklinti pastatą, pritaikyti jį žmonių poreikiams. Mes orientuojamės ne tik į vietos bendruomenę, bet daug plačiau. Mano iniciatyva įkurtos antrinio dizaino dirbtuvės „Kūrybos kampas 360°“. Šios dirbtuvės skirtos žmonėms, kurie nori prikelti daiktus antram gyvenimui, juos paremontuoti ar sukurti. Dažniausiai į šias veiklas ateina tėvai su vaikais. Taip pat rodome lietuviškos klasikos filmus, vedame meditacijos ir Kalanetikos užsiėmimus. Veiklų spektras vis plečiasi. Mielai kviečiame visus, turinčius idėjų, norinčius kurti, daryti.

– Minėjote švaros žygį. Kiek jau laiko užsiimate tokiais projektais?

– Viskas prasidėjo nuo vaikščiojimo netoli namų, tam tikru maršrutu renkant šiukšlytes. 2019 m. kartu su komanda suorganizavome žygį aplink Kauną. Rinkome, tvarkėme, analizavome. 2020 m. iškeliavome aplink Lietuvą. Norėjosi plačiau skleisti šią švaros idėją, todėl gimė idėja apeiti aplink Baltijos jūra ir tokiu būdu garsiau pasakyti visuomenei, kad mes kiekvienas asmeniškai galim prisidėti prie Baltijos jūros užterštumo mažinimo. Ekspedicija – tai įrankis leidžiantis darbu – garsiau – išsakyti problemas visuomenei. Jeigu jiems sakai per televiziją ar per kitas komunikacijos priemones, kaip i tų sakymų yra labai daug. O kai kažkas atsitinka tokio neįprasto, tada žmonės suklusta.

Visa, ką aš darau – tai orientuojuosi į visuomeninę veiklą, kuri kuria bendrystę. Kas tai bebūtų ar Dizaino savaitė, ar švaros veiklos, kiekvienas iš projektų yra skirtas žmonėms ir vykdomas su žmonėmis, kuriems rūpi, su kuriais kuriasi bendrystė. Kadangi finansavimo šie švaros projektai neturi, žmonės ateina padėti savanorystės pagrindais. Švaros veikla atsispindi ir pasirašytoje tvarumo deklaracijoje: kaip mes darysim, kaip tausosim aplinką.

– Kada prasidės naujasis jūsų projektas?

– Dabar dėliojame maršrutą aplink Baltijos jūrą. Su 30 žmonių grupe pavasarį leisimės į kelią ir tikimės nueiti jį per 9 mėnesius. Tai yra apie 6000 km. Tai žinutė visuomenei, savo pavyzdžiu tikimės įkvėpti norą gyventi švaresniame pasaulyje ir palikti jį švaresnį ateities kartoms. Siekiame pajudinti pramonę ir žemės ūkį. O kas po to liks dabar sprendžiame kartu su komanda, susitikinėjame su politikais, mokslininkų ekspertų komanda, diskutuojame. Galbūt pavyks pasiekti bendro visų mūsų maršruto šalių susitarimo dėl konkrečių veiksmų.

– Kas įkvėpė dirbti ekologijos, tvarumo temomis?

– Įkvėpimas atsirado iš pragmatiškų paskatų. Aš noriu gyventi švariame pasaulyje, noriu, jog mano vaikai gyventu švariame pasaulyje. Ne tik fiziškai švariame – t. y. kad turėtume švarų orą, vandenį, maistą – bet ir emociškai švariame. Mane skatina noras siekti tvarumo ir šviesti visuomenę apie psicho emocijas, juk mes visuomet esame išsiblaškę, daug judam, lekiam, nuolatos skubam, vartojam...

– Kokią žinutę norėtumėte perduoti jaunosioms kūrėjų kartoms?

– Kalbėdamas su jaunais žmonėmis, moksleiviais, kurie dar tik pradės ieškoti savo kelio, sakau, jog jei būsite konstruktoriais, dizaineriais, architektais ar mokslininkais, visada galvokite apie tvarumą. Reikia mąstyti apie tai, kaip sukurti ilgaamžius daiktus, kurie tarnautų ilgai ir nepriklausytų nuo madų. Žiūrėkime į praktiškumą, funkcionalumą, nes tik tokiu būdu dizainas gali kurti ekologišką bendruomenę ir pačią bendryste. Dizainas yra visur – rūbuose, daiktuose, interjeruose... Dizainas koreliuoja su mada, o mados keičiasi dažniau nei sezonai.


Dalykinių Kauno miesto renginių interjero dizaineriams bei architektams programa:

Organizatorių nuotr.

Birželio 7 d.

16 val. virtualus Grafinio Dizaino Centro „Antalis“ seminaras – „Spausdinti negalima skaitmenizuoti“

Birželio 8 d.

16 val. virtualus Grafinio Dizaino Centro „Antalis“ seminaras – „Antalis“ ir interjeras. Kas tarp jų bendro?”

18 val. Jonavos g. 254, Kaunas (Gitoma) – apšvietimo rinkos naujienų pristatymas Light up the darkness | Light & Acoustics

Birželio 9 d.

10-17 val. K. Baršausko g. 59, Kaunas - Circuloop finalinis renginys. Apdovanojimai, sėkmingai veikiančių žiedinių prekės ženklų istorijas, tendencijos iš Politecnico di Milano dizaino ekspertų.

Birželio 5-11 d. ekspozicijos interjero salonuose:

1. Specialūs pasiūlymai Mazgas interjero erdvėje (Uosio g. 8B).

2. Studio Casa + Punk Gallery – baldų, šviestuvų ir interjero aksesuarų ekspozicija (S. Daukanto g. 13).

3. Veneks Boutique „Kai dizainas sutinka komfortą“ (Savanorių pr. 168).

4. „Lėtesnis ir tvaresnis gyvenimo būdas. Kokius sprendimus rinktis interjere?“. Namai interjerui „Holas“ (Savanorių pr. 168).

5. Baldai Namams – nauja erdvė interjero dizaino mylėtojams (Savanorių pr. 170).

6. Finų medis „Atrask baldinių medžiagų naujienas“ (Savanorių pr. 175).

7. 19 a. Persijos kilimų paroda.  Lauros namai. (M. Valančiaus gatvė 10).

8. Interio Kaunas: svajok plačiau. Laikui nepavaldus interjeras. (Savanorių pr. 267).

Daugiau apie dizaino savaitę: https://dizainosavaite.lt/apie/

GALERIJA

  • „Dizaino savaitė’23“ jau aštuonioliktą kartą džiugina dizaino mylėtojus ir profesionalus
  • „Dizaino savaitė’23“ jau aštuonioliktą kartą džiugina dizaino mylėtojus ir profesionalus
  • „Dizaino savaitė’23“ jau aštuonioliktą kartą džiugina dizaino mylėtojus ir profesionalus
  • „Dizaino savaitė’23“ jau aštuonioliktą kartą džiugina dizaino mylėtojus ir profesionalus
  • „Dizaino savaitė’23“ jau aštuonioliktą kartą džiugina dizaino mylėtojus ir profesionalus
D. Petrulio, R. Tenio ir organizatorių nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS