E. Nekrošiui atminti skirti renginiai prasidės Neapolyje | KaunoDiena.lt

E. NEKROŠIUI ATMINTI SKIRTI RENGINIAI PRASIDĖS NEAPOLYJE

  • 0

Vienas didžiausių Italijoje Neapolio tarptautinis teatro festivalis birželio 8 d. prasidės nuo režisieriaus Eimunto Nekrošiaus atminimo pagerbimo.

Festivalį atidarys vienas paskutiniųjų režisieriaus spektaklių „Cinkas“, sukurtas Jaunimo teatre pagal Svetlanos Aleksijevič kūrybą. Svarbiu festivalio pradžios akcentu taps ir parodos „Eimunto Nekrošiaus meno fortas“ atidarymas.

E. Nekrošius dirbo įvairiuose pasaulio ir Lietuvos teatruose, bet didžiausią dėmesį skyrė savo įkurtam teatrui „Meno fortas“. Čia jis per pastaruosius du dešimtmečius repetavo daugumą savo spektaklių. Kai kurie iš jų ir buvo rodomi „Meno forto“ salėje.

„Meno fortas“ E. Nekrošiui reiškė ne tik vietą, į kurią jis nuolat sugrįždavo, bet taip pat išreiškė jo kūrybinę poziciją. Per teatro pavadinimą jo vadovas apibrėžė vertybines savo kūrybos koordinates. Režisieriaus kūrybiniai bendražygiai dailininkai Marius Nekrošius ir Nadežda Gultiajeva iš asmeninių nuotraukų, dekoracijų ir kostiumų eskizų bei nebeegzistuoajančių spektaklių objektų sukūrė parodą „Eimunto Nekrošiaus meno fortas“. Per šią parodą siekiama prisiliesti prie E. Nekrošiaus kūrybinės asmenybės, parodyti jo poziciją ir žmogišką laikyseną.

Jaunimo teatras, kuriame 1980-aisias E. Nekrošius pradėjo savo kūrybinį kelią, ir teatras „Meno fortas“ organizuoja režisieriaus atminimui skirtą renginių ciklą. Renginiai prasidės Neapolyje ir rudenį tęsis tarptautiniuose teatro festivaliuose „Konfrontacijos“ Liubline, „Baltiskij Dom“ Sankt Peterburge, „Teritorija“ Maskvoje. Šių festivalių organizatorių iniciatyva bus ne tik pristatomi režisieriaus paskutinieji spektakliai, bet ir eksponuojama paroda, vyks dokumentinio filmo „Eimuntas Nekrošius: nutolinti horizontą“ rodymai, diskusijos.

Baigiamasis ciklo renginys „Eimuntas Nekrošius. Paskutinieji“ įvyks lapkričio 21- 30 d. Vilniuje. Jo programą sudarys paskutiniai Lietuvoje dar rodomi E. Nekrošiaus spektakliai „Jobo knyga“, „Inferno-Paradiso“, „Borisas Godunovas“, „Bado meistras“, „Kalės vaikai“, „Cinkas“, sukurti teatre „Meno fortas“, Lietuvos nacionaliniame dramos teatre, Klaipėdos dramos teatre ir Valstybiniame jaunimo teatre.

Paroda „Eimunto Nekrošiaus meno fortas“ Nacionalinėje dailės galerijoje bus atidaryta lapkričio 21 d. ir veiks iki 2020 m. sausio 12 d. Renginį vainikuos tarptautinė konferencija „Eimuntas Nekrošius DABAR“, kurią rengia Jaunimo teatras. Konferencijoje dalyvaus žymūs skirtingų šalių šiuolaikinio teatro tyrėjai, kritikai, tarptautinį pripažinimą pelnę režisieriai. Bus siekiama ne tik permąstyti praeitį, bet ir panagrinėti E. Nekrošiaus teatro fenomeno kontekstą bei įtakas teatro dabarčiai ir galbūt ateičiai. Programą papildys susitikimai ir filmų peržiūros. „Eimuntas Nekrošius. Paskutinieji“ programa bus paskelbta rugsėjo pradžioje.

GALERIJA

  • E. Nekrošiui atminti skirti renginiai prasidės Neapolyje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS