Festivalis, nukelsiantis į Viduramžius: Kernavė kviečia išvysti, kaip kadaise gyveno lietuviai | KaunoDiena.lt

FESTIVALIS, NUKELSIANTIS Į VIDURAMŽIUS: KERNAVĖ KVIEČIA IŠVYSTI, KAIP KADAISE GYVENO LIETUVIAI

  • 0

Liepos 8–10 dienomis Kernavė visus svečius nukels į praeitį – šiomis dienomis istorinėje sostinėje vyks XXII tarptautinis eksperimentinės archeologijos festivalis „Gyvosios archeologijos dienos Kernavėje“. Apsilankę didžiausiame Lietuvos gyvosios archeologijos renginyje, nusikelsite šimtmečius, ar net tūkstantmečius į praeitį. Čia, vienoje iš unikaliausių Lietuvos vietų, galėsite sutikti akmens amžiaus žmonių, atgijusiame viduramžių miestelyje skambės dainos, žvangės ginklai ir virs gyvenimas.

Dėl COVID-19 pandemijos pastaruosius dvejus metus istorinėje sostinėje buvo ramiau, tačiau šią vasarą organizatoriai žada atsigriebti su kaupu.

Miestelis, nukelsiantis į viduramžių miestą

Festivalio ašis – archajinių ir tradicinių amatų pristatymas. Eksperimentinės archeologijos klubo „Pajauta“, kitų organizacijų nariai ir pavieniai amatininkai atsiveža geriausius, savo pačių rankomis atkurtus dirbinius, visas tris renginio dienas jie pristatinės savo puoselėjamas senąsias technologijas. Šių pristatymų metu festivalio dalyviai turės galimybę giliau suprasti ir pažinti senovėje gyvenusių žmonių darbus ar net patys juos išbandyti: nusilipdyti puodą, nusikalti geležinį dirbinį, nusivyti juostą, o pavargę – net nusiprausti viduramžiškoje pirtyje.

Lankytojai turės galimybę ne tik susipažinti su gausybe demonstruojamų amatų, bet ir paklausyti garsių istorikų, archeologų bei mitologijos tyrinėtojų paskaitų bei diskusijų. Po daugelio metų į bendrą diskusiją susitelks istorijos korifėjus prof. A. Bumblauskas ir ilgametis Kernavės tyrinėtojas, vienas garsiausių Lietuvos archeologų – dr. Aleksejus Luchtanas.

Teatralizuotos viduramžių kovos

Daugiausia žiūrovų nuostabos ir dėmesio festivalyje sulaukia viduramžių kovos, kurias teatralizuotai atkurs autentiška ekipuote apsiginklavę kariai. Šiemet Gyvosios istorijos klubas „Varingis“, „Hospitalierių Ordinas“, Senovės baltų karybos draugovė „Jotvos sūnūs“, „Drużyna Wojów Piastowskich Jantar“, „Exercitus Rigensis“ ir kiti kariai susikaus žiauriuose mūšiuose, pristatys, koks sunkus ir pavojingas buvo senovės karių gyvenimas.

Be kalavijų žvangėjimo festivalyje didelis dėmesys yra skiriamas šeimoms. Jaunųjų festivalio lankytojų lauks atskira edukacijų erdvė „Vaikų kiemas“, su gausybe archajiškų žaidimų ir pramogų. Kaip ir kiekvienais metais, vaikų laukia įvairūs konkursai: mažieji tyrinėtojai turės unikalią galimybę išbandyti šaudymą iš lankų, puodų lipdymą ir kitas netradicines pramogas. Jų taip pat lauks ir prizai.

Viduramžių muzika – iki sutemų

Muzikos scena šiais metais nustebins ne tik pirmą kartą archaiškas melodijas girdinčius lankytojus, bet ir jos mėgėjus. Pasak organizatorių, įvairių stilių ir skambesių viduramžiams būdingi kūriniai skambės iki pat vėlaus vakaro. Trijų dienų muzikinėje programoje bus garsių vardų ir nuolatiniams festivalio lankytojams gerai pažįstamų veidų.

Po penkerių metų į Lietuvą sugrįžta legendiniai dūdmaišių ir būgnų virtuozai – vokiečių grupė „Corvus Corax“. Taip pat festivalio dalyviai išgirs ir visiškai naują skambesį – pirmą kartą Lietuvoje pasirodys lenkų grupė „Krive“, grojanti baltiškų ir skandinaviškų motyvų įkvėptą muziką, praturtintą ritualiniais elementais. Scenoje nestokos ir lietuviškų atlikėjų – tai „Ugniavijas“, „Atalyja“, „Pradžiapati“. Šias grupes vienija pagarba tradicinei muzikai, tad klausytojai išgirs naujai skambančią, tačiau gilias šaknis turinčią lietuvišką muziką. Visas tris dienas lankytojų ausis taip pat džiugins ir šokti kvies viduramžiškos muzikos puoselėtojai – „Ambera“ (Lietuva), „Bordo Sarkany“ (Vengrija), „Javaryna“ (Lenkija), „Lity Taler“ (Lenkija).

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS