G. Kanovičiaus literatūrinė premija – K. Navakui | KaunoDiena.lt

G. KANOVIČIAUS LITERATŪRINĖ PREMIJA – K. NAVAKUI

Jonavoje įteikta Grigorijaus Kanovičiaus literatūrinė premija. Pirmoji premija atiteko poetui ir rašytojui Kęstučiui Navakui už romaną „Vyno kopija“. Laureatas sako, kad ši premija itin džiugina, nes Grigorijus Kanovičius – vienas mėgstamiausių rašytojų.

Pernai pasirodžiusi Kęstučio Navako knyga „Vyno kopija“ – pirmasis jo romanas, šiemet jau pelnęs įvertinimą – Metų knygos rinkimuose romanas išrinktas geriausia metų knyga suaugusiems. Šiandien Jonavos rajono savivaldybės viešojoje bibliotekoje K. Navakui už šį romaną įteikta pirmoji respublikinė rašytojo Grigorijaus Kanovičiaus literatūrinė premija. Navakas savo, kaip poeto, bandymą rašyti pirmąjį romaną prilygino jausmui dilgėlių lysvėj.

„Pasijunti kaip dilgėlių lysvėje, nes poetas, leidžiantis pirmą romaną, atsiduria nebūtoje vietoje. Nes jo pasakojimas visiškai kitoks. Tuo įdomiau sužinoti, kad ji tapo metų knyga ir gauti G. Kanovičiaus premiją, nes jis vienas mėgstamiausių rašytojų“, – kalbėjo poetas, rašytojas K. Navakas.

Premijai pateiktų kūrinių vertinimo komisijos pirmininkas profesorius Egidijus Aleksandravičius sako, kad laureate išrinko K. Navako knygą už jos bohemiškumą, laisvę bei siurrealistinį pasakojimą.

„Šiais laikais, kai kažkas įsivaizduoja drausmingą surikiuotą mūsų lietuvių gyvenimą su specialiu santykiu vyno atžvilgiu, ši linksma bohemiška vyno kopija yra pačiu laiku, dėl to už ją balsavom. Pasirinkimas tokio tikrovės vaizdo, kuris per vyno keistenybių stichiją, ko mums trūksta, per vyną kartais ateina ir didelė išmintis“, – teigė vertinimo komisijos pirmininkas prof. Egidijus Aleksandravičius.

„Premijos nedaro įtakos kūrybai, bet jos yra įvertinimas, o žmogus nėra bekūnis intelektas, kuris sklandytų, kuris sklandytų stiliaus paviršiuose. Jis – gyvas žmogus, premijos padeda išgyventi, yra tiesiog malonu“, – sakė K. Navakas.

Rašytojas G. Kanovičius gimė ir augo Jonavoje, prieš keletą metų jo sūnų iniciatyva čia įsteigta ir įteikta jo vardo rašinių premija. Šiandien įteikta pirmoji literatūrinė premija, planuojama, bus kasmetė.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

jo

Vodkos kopija.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS