G. Žickytės filme nusifilmavo žymus JAV diplomatas H. Kissingeris | KaunoDiena.lt

G. ŽICKYTĖS FILME NUSIFILMAVO ŽYMUS JAV DIPLOMATAS H. KISSINGERIS

  • 0

Keturių „Sidabrinių gervių“ laureatė ir Europos kino akademijos apdovanojimo nominantė režisierė Giedrė Žickytė grįžta iš Niujorko su interviu, kurį davė vienas įtakingiausių pastarųjų 50 metų tarptautinės politikos veikėjų, Nobelio taikos premijos laureatas ir buvęs JAV valstybės sekretorius bei patarėjas Nacionalinio saugumo klausimas dr. Henry J. Kissingeris. Jis sutiko nusifilmuoti šiuo metu kuriamame G. Žickytės dokumentiniame kino filme „Šuolis“.

„Pirmą kartą duodu interviu Lietuvai“, – vos pasisveikinęs savo kabinete Manhatane režisierei ištarė JAV diplomatijos milžinas. Garbaus amžiaus 94 metų H. Kissingeris apskritai beveik nebedaljna interviu, tačiau iki šiol išlieka viena svarbiausių amerikiečių valdžios įžymybių.

Naujausias G. Žickytės filmas „Šuolis“ pasakoja laisvės simboliu 1970 m. tapusio lietuvio Simo Kudirkos istoriją, kai šis bandė pabėgti iš Sovietų Sąjungos į Jungtines Amerikos Valstijas. Peršokęs iš sovietinio laivo ant JAV pakrančių apsaugos katerio denio, vyras pasiprašė politinio prieglobsčio, bet amerikiečiai iš savo vadovybės gavo įsakymą bėglį grąžinti atgal. Sovietams buvo leista persikelti pas amerikiečius ir patiems pasiimti prieglobsčio ieškojusį savo įgulos narį, kurį brutaliai sumušę ant JAV laivo denio parsigabeno atgal.

S. Kudirka buvo nuteistas už tėvynės išdavimą ir uždarytas į sovietinį lagerį. Incidentas sulaukė milžiniškos tarptautinės reakcijos, visoje Amerikoje kilo demonstracijos už Simą bei Baltijos šalių nepriklausomybę. Po ketverių metų S. Kudirkos likimas buvo sprendžiamas valstybiniu lygmeniu: tuometis JAV prezidentas Geraldas Fordas dėl pabėgėlio derėjosi su Sovietų Sąjungos atstovais. Šalia jo buvo ir tuometis prezidento G. Fordo patarėjas nacionalinio saugumo klausimais H. Kissingeris.

Mūsų susitikimą derinome tris mėnesius, jam buvo skirta ketvirtis valandos, kurios vėliau pavirto šiltu pokalbiu, trukusiu 40 minučių.

„Šią vasarą prezidento G. Fordo bibliotekoje radau dokumentus, kuriuose stenografuotas prezidento pokalbis Baltuosiuose rūmuose su tuometiniu valstybės sekretoriumi Henriu Kissingeriu apie Simą Kudirką. Pakalbinti H. Kissingerį man buvo tarsi pakalbinti prezidentą Geraldą Fordą. Juk jis buvo tiesioginis įvykių liudininkas, – sako G. Žickytė. – Neturėjau daug vilties, kad pavyks gauti šį interviu, bet vis viena bandžiau. Mūsų susitikimą derinome tris mėnesius, jam buvo skirta ketvirtis valandos, kurios vėliau pavirto šiltu pokalbiu, trukusiu 40 minučių. Buvau nustebinta diplomato atmintimi, su kokiomis detalėmis jis prisiminė apie prieš daugiau nei 40 metų nutikusius ivykius“.

„Simo Kudirkos istorija man artima, nes aš pats esu imigrantas“, – interviu metu prisipažino H. Kissingeris. 1938 m. jo šeima pabėgo nuo Adolfo Hitlerio pradėtų žydų persekiojimų į Niujorką. Diplomatas patvirtino, kad išlaisvinant lietuvių pabėgėlį iš sovietinio lagerio buvo itin svarbus asmeninis prezidento G. Fordo indėlis: „Jis buvo kitus nuoširdžiai užjaučiantis žmogus.“

„Man tai pasirodė reikšminga detalė filmo dėlionėje, – teigė G. Žickytė. – Norėtųsi, kad ir šiais laikais pasaulio lyderiai dažniau skirtų savo asmeninį dėmesį žmonių istorijoms, ne tik žodžiais, bet ir veiksmais prisidėtų prie pokyčių. Pati kaip kūrėja išgyvenu dėl įkalinto ukrainiečio režisieriaus Olego Sencovo situacijos ir galvoju, kad turime kuo daugiau apie tokius atvejus kalbėti. Simą Kudirką nuo pražūties tuomet išgelbėjo Amerikos visuomenės neabejingumas“.

Filmas „Šuolis“ šiuo metu yra baigiamas montuoti ir kino teatruose ketinamas pradėti rodyti 2018-aisiais. Filmą kuria lietuvių kino kūrėjų studija „Moonmakers“ kartu su Latvijos kino gamybos kompanija „VFS Films“. Prie filmo prisideda Prancūzijos įmonė „Faites un Voeu“ bei „Oskarą“ ir „Emmy“ apdovanojimų turinčia amerikiečių prodiuserinė kompanija „Naked Edge Films“, taip pat bendradarbiaujama su Lietuvos kino centru, LRT, Latvijos kino institutu, Prancūzijos nacionaliniu kino centru, Europos Sąjungos MEDIA paramos programa „Kūrybiška Europa“, JAV ambasada Lietuvoje, JAV pakrančių apsauga, Krašto apsaugos ministerija, Kazickų šeimos fondu ir JAV Lietuvių fondu Čikagoje.

Filmas įtrauktas į Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo 100-mečio renginius ir kino teatruose pasirodys 2018-aisiais.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS