Gelgaudiškio dvaro rūmuose – tapybos paroda: kūrybos ir būties laisvės ieškojimai | KaunoDiena.lt

GELGAUDIŠKIO DVARO RŪMUOSE – TAPYBOS PARODA: KŪRYBOS IR BŪTIES LAISVĖS IEŠKOJIMAI

  • 2

Galerija "Aukso pjūvis" Gelgaudiškio dvaro rūmuose pristato Dainos Vanagaitės-Belžakienės tapybos parodą "Ieškojimai".

"Laisvo žmogaus aistra kurti. Padauginta iš veiksmo ir atradimų poreikio", – taip menotyrininkė Violeta Krištopaitytė-Jocienė trumpai apibūdina D.Vanagaitės-Belžakienės tapybos darbų parodą.

Žinoma Lietuvos keramikė pirmą kartą pristato savo tapybos bandymus. Kaip pasakoja autorė – energinga ir nuolat atvira ieškojimams kūrėja, išbandžiusi ir juvelyrikos meno technikas – paveikslai neseniai pradėjo rastis iš noro kone taktiliškai pajausti dažo terlionę: jo faktūras, spalvų skonį ir svorį... Dailės studijų metais ragauta tapybos technika sugrįžo vitališka spalvų, motyvų, stilistikų įvairove. Nors D.Vanagaitė-Belžakienė yra gera piešėja, anot menotyrininkės, dažname tapybos darbe ji sąmoningai nedisciplinuoja kompozicijų, formų, spalvinių derinių tradicinės traktuotės rėmuose.

"Vaizdų plastika ir kadruotės neretai atrodo atsitiktinės, negrabios ar primityvios – tačiau etiudiškas jų charakteris tai leidžia. O neretai pasitelkiamos parafrazės iš dailės istorijos tarsi papildomai pateisina fovistinės, postimpresionistinės ar simbolistinės stilistikos akivaizdumą, žaismingą aliuziją į Pablo Picasso ar Vincento van Gogho paveikslus.

Vytė. / D. Vanagaitės-Belžakienės pav.

Vasaros pievomis bėgančios laumės skrydis leidžiant sau viską – toks vaizdinys gali iškilti, stebint šios parodos paveikslus.

D.Vanagaitės-Belžakienės keramikai nesvetimos socialinės temos, materialistinių visuomenės nuostatų ar virtualiojo bendravimo klišių kvestionavimas. Tačiau drobės, anot menotyrininkės V.Krištopaitytės-Jocienės, alsuoja asmeninių patirčių, sapnų įspūdžiais, kitų menų reminiscencijomis.

"Drobės stačiakampis jai – ne postamentas prakilnių kūrybinių tiesų konstatacijoms, o vidinio pasaulio erdvė, kuriame karaliauja poilsio laikas, fantazijų ir vizijų žaismė, įvairiausių jausmų atodangos. Tapyboje Daina lengvesnė, tarsi paleidusi kasas – ir bėga iš paveikslo į paveikslą, skelbdama kasdien įtvirtinamą laisvę kurti ir gyventi savaip. Vasaros pievomis bėgančios laumės skrydis leidžiant sau viską – toks vaizdinys gali iškilti, stebint šios parodos paveikslus, kurie atveria vis kitokius emocinio ir kultūrinio peizažo reljefus. Paraginti ir žiūrovą atrasti savo ieškojimus bei laisvę – tokia užduotis, regis, visai įmanoma šiai gyvastingos sielos kūrėjai", – apie parodą sako menotyrininkė V.Krištopaitytė-Jocienė.


Kas? D.VANAGAITĖS-BELŽAKIENĖS TAPYBOS PARODA "IEŠKOJIMAI".

Kur? GELGAUDIŠKIO DVARO RŪMUOSE.

Kada? VEIKIA IKI RUGSĖJO 30 d.

GALERIJA

  • Pelėda
  • Sapnas
  • Vytė
D. Vanagaitės-Belžakienės pav.
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Man

irgi nepatinka toks stilius. Neįsivaizduoju kas tokie pas mus Lietuvoje yra meno vertintojai kad praleidžia tokius niekam nereikalingus estetinio kanibalizmo darbus

Tepliorius \\\\\.../////

Aė antroje klasėje gražiau tepliojau.Gaila meno neliko,nes tualetinis popierius buvo deficitas.Susinaudojo.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS