H. Murakami perspėjimas – nestatyti sienų „svetimiesiems“ ir sau | KaunoDiena.lt

H. MURAKAMI PERSPĖJIMAS – NESTATYTI SIENŲ „SVETIMIESIEMS“ IR SAU

  • 0

Japonų romanistas Haruki Murakami (Harukis Murakamis), atsiimdamas Hanso Christiano Anderseno (Hanso Kristiano Anderseno) literatūros premiją, perspėjo neatmesti „svetimųjų“ ir neperrašinėti istorijos.

Per sekmadienio ceremoniją 19-ojo amžiaus pasakininko gimtojoje Odensėje Danijoje H. Murakami pasakė kalbą „Šešėlių prasmė“, kurioje citavo H. Ch. Anderseno tamsią fantaziją „Šešėlis“ (Skyggen) apie mokslininką, užvaldomą savo šešėlio ir nužudomą.

H. Murakami sakė: „Nesvarbu, kokio aukščio sieną pastatome nenorėdami įsileisti įsibrovėlių, nesvarbu, kaip griežtai atmetame svetimuosius, nesvarbu, kiek perrašinėjame istoriją, kad ji tiktų mums – galiausiai mes vis tiek pakenkiame... sau“.

Jo kalba buvo gana abstrakti, bet Japonijos žiniasklaida „sieną“ ir „įsibrovėlius“ interpretavo kaip užuominą apie Europon atvykstančius pabėgėlius ir protekcionistinę reakciją.

Pasak H. Murakami, ne tik individai, bet ir kiekviena visuomenė bei šalis turi savo tamsiąją pusę. „Ne tik individams reikia stoti prieš savo šešėlį. Toks pats aktas būtinas visuomenėms ir valstybėms“, – sakė rašytojas, kurio kalbos tekstą išspausdino laikraštis „Asahi“.

Kaip ir H. Ch. Andersono laikais „turime, kai būtina, stoti prieš savo šešėlius ir kartais net dirbti su jais“, sakė jis. „Tam reikia teisingos išminties ir drąsos. Žinoma, tai nelengva užduotis. Kartais iškyla pavojų. Bet jei jų vengs, žmonės negalės tikrai augti ir bręsti“, – pabrėžė H. Murakami.

Blogiausiu atveju, „jiems baigsis kaip mokslininkui pasakoje „Šešėlis“, ir jie bus „sunaikinti savo pačių šešėlio“.

67 metų H. Murakami paprastai vengia viešumos, bet yra kalbėjęs įvairiais klausimais, tarp jų – pasaulinės taikos, istorijos ir atominės energetikos.

Rašyti jis pradėjo, kai baigęs universitetą vadovavo džiazo barui Tokijuje. Jo 1987 metų romanas „Norvegų giria“ (Noruwei no Mori), pirmoji išpopuliarėjusi šio autoriaus knyga, pavertė jį literatūros žvaigžde. Tarp pastarojo meto bestselerių yra „1Q84“ ir „ Bespalvis Cukuru Tadzakis ir jo klajonių metai “ (Shikisai o motanai Tazaki Tsukuru to, kare no junrei no toshi).

Išrinkęs H. Murakami, premijos komitetas nurodė, kad jo vaizdinga proza išreiškia globalų požiūrį, o gebėjimas „derinti klasikinį pasakojimo meną, popkultūrą, japonų tradiciją, pasakišką realizmą ir filosofinę diskusiją daro jį tinkamą (būti) Anderseno palikimo paveldėtoju“.

Premiją sudaro 500 tūkst. Danijos kronų (67,5 tūkst. eurų), bronzinė skulptūra ir diplomas. Tarp ankstesnių šios premijos laureatų yra J. K. Rowling (Dž.K.Rouling) ir Salmanas Rushdie (Salmanas Rašdis).

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS