Į internetą persikėlusiame Liubeko kino festivalyje lietuvių autoriai sieks prizų | KaunoDiena.lt

Į INTERNETĄ PERSIKĖLUSIAME LIUBEKO KINO FESTIVALYJE LIETUVIŲ AUTORIAI SIEKS PRIZŲ

  • 0

Lapkričio 4 dieną prasidedantis 62-asis Liubeko kino festivalis „Šiaurės šalių kino dienos“ iki paskutinės minutės siekė pakviesti žiūrovus į kino sales, tačiau kaip ir daugelis kitų tarptautinių renginių, šiemet kino teatruose neįvyks – filmus žiūrovai bus kviečiami žiūrėti tik internetinėje festivalio platformoje.

Tarp daugiau nei 140 kino istorijų iš Vokietijos, Skandinavijos ir Baltijos šalių regiono – devyni lietuvių filmai, nuo prizų sieksiančios naujausios dokumentikos ir trumpo metro pasakojimų iki lietuvių kino klasikos.

Į konkursinę dokumentinių filmų programą, kurioje viso yra 27 filmai, atrinkti du nauji filmai: ką tik Varšuvos kino festivalyje geriausio dokumentinio filmo apdovanojimą pelniusi Giedrės Žickytės istorija „Šuolis“ (2020) ir bendros ispanų ir lietuvių gamybos dokumentinis filmas „Omarų sriuba“ (2020). Ispanų režisierių Pepe Andreu ir Rafa Molés kūrinio scenarijaus bendraautorius ir koprodiuseris yra lietuvis Arūnas Matelis.

Festivalio trumpametražių konkursą šiemet papildė trys naujos lietuviškos istorijos: Lauryno Bareišos darbas „Atkūrimas“ (2020), Sauliaus Baradinsko „Auksinės minutės“ (2019) ir Vytauto Oškinio „Komisija“ (2019).

„Šiaurės šalių kino dienos“ kasmet daug dėmesio skiria vaikų ir jaunimo filmų programai. Šiais metais joje bus galima išvysti tris lietuvių darbus: vaidybinę Linos Lužytės istoriją „Pilis“ (2020), animacinį Igno Meilūno filmą „Matilda ir atsarginė galva“ (2020) bei Dominykos Adomaitytės ir Vykinto Labanausko lėlinės animacijos darbą „Močiutės blynai“ (2019).

Retrospektyvos programoje, tarp dvidešimties kino klasikos darbų, bus rodoma šiais metais Lietuvos kino centro restauruota ir šiuolaikiniams kino ekranams pritaikyta 1983-ųjų Algimanto Puipos drama „Moteris ir keturi jos vyrai“.

Į interneto erdvę persikėlusiame festivalyje bus ir pokalbių kino industrijos profesionalams. Vienas jų kvies susipažinti su kino gamybos galimybėmis ir mokesčių lengvatos sąlygomis Baltijos šalyse. Lietuvos patirtimi dirbant su užsienio kino kompanijomis dalinis Lietuvos kino centro atstovas Deimantas Saladžius ir Vilniaus kino biuro direktorė Jūratė Pazikaitė.

Festivalyje dalyvaujantys filmai rungiasi dėl aštuonių apdovanojimų. Vienas jų – Baltijos šalių prizas, kuris teikiamas Lietuvos kino centro, Latvijos kino centro ir Estijos kino instituto išrinktam ilgametražiui vaidybiniam filmui.

„Šiaurės šalių kino dienos“ yra vienas seniausių Europos kino festivalių. Jis yra rengiamas nuo 1956-ųjų ir kasmet pristato daugiau nei 200 filmų iš Danijos, Estijos, Suomijos, Latvijos, Lietuvos, Norvegijos ir Švedijos. Tai vienintelis festivalis ne tik Vokietijoje, bet ir Europoje, kurio programoje rodomi tik Šiaurės Europoje sukurti filmai.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS