Įvykis muzikos pasaulyje: suburtas Lietuvos nacionalinis jaunimo choras | KaunoDiena.lt

ĮVYKIS MUZIKOS PASAULYJE: SUBURTAS LIETUVOS NACIONALINIS JAUNIMO CHORAS

  • 0

Visai Lietuvai ruošiantis kitąmet šimtmetį minėsiančiai Dainų šventei, jaunieji menininkai permąsto chorinės muzikos žanrą: pagal geriausius Europos pavyzdžius suburtas Lietuvos nacionalinis jaunimo choras, kuriame dainuoja jauni atranką įveikę profesionalai.

Lietuvos nacionalinis jaunimo choras – mūsų šalyje visiškai naujas formatas. Chore dainuoja dvidešimt penki jauni chorų vadovai ir chormeisteriai iš įvairių šalies miestų. Su choristais, įveikusiais projekto organizatoriaus Lietuvos nacionalinio kultūros centro skelbtą atranką, dirba ne tik vienas talentingiausių Lietuvos dirigentų Povilas Vanžodis, bet ir pasaulyje vertinamos chorinės muzikos žvaigždės: Tomas Johnsonas (Belgija), Astrida Vang-Pedersen (Danija) ir Merzi Rajala (Suomija).

„Šis choras turi didžiulį potencialą. Jaunieji chorinės muzikos profesionalai labai mėgsta savo darbą ir yra ištroškę žinių, kartu jau yra stiprūs, puikius duomenis turintys muzikantai. Tai mums leidžia per labai trumpą laiką paruošti sudėtingus, įdomius, retai atliekamus arba naujus kūrinius. Tikiu, kad Lietuvos nacionalinis jaunimo choras taps ne tik svarbiu mūsų chorinės kultūros dalyviu, bet ir ateityje galės aukščiausiu lygiu pristatyti šalį tarptautiniuose renginiuose“, – sakė projekto meno vadovas P. Vanžodis.

Kas mėnesį choras susitinka vis kitoje Lietuvos vietoje ir kiekvieną repeticijų savaitgalį vainikuoja koncertas vietos bendruomenėms. Choro repeticijose, kurios jau vyko Palangoje, Molėtuose, Birštone ir Jurbarke, projekto dalyviai ne tik dainavo ir susipažino su nauju repertuaru, bet ir gilinosi į scenos judesio, koncerto dizaino, improvizacijos temas bei susipažino ir atliko naujo projekto „Ecoside law for choirs“ kūrinius, atkreipiančius dėmesį į aktualias ekologijos problemas.

Jaunieji chorinės muzikos profesionalai labai mėgsta savo darbą ir yra ištroškę žinių, kartu jau yra stiprūs, puikius duomenis turintys muzikantai.

Pirmąjį projekto etapą šį savaitgalį užbaigs nemokami koncertai Pasvalyje ir Pakruojyje. Koncertų programoje – šiuolaikinė lietuvių, belgų, suomių, amerikiečių kompozitorių kūryba, apmąstanti gamtos, stichijų ir klimato kaitos temas. Programa sudaryta pasitelkiant koncerto dizaino kūrimo metodiką, kurią papildo šviesomis kuriama vizualizacija, skaitovų intarpai tarp kūrinių ir koncertmeisterio improvizacijos.

Gruodžio 9 d. 19 val. koncertas vyks Pasvalio muzikos mokyklos koncertų salėje, gruodžio 10 d. 15 val. – Pakruojo sinagogoje. Koncertuose skambės ne tik Lietuvos melomanams gerai žinomi Broniaus Kutavičiaus „Atnešu rūtos šaką“, Algirdo Martinaičio „Žemaičių plentas“, Vaclovo Augustino „Du dob dob (tie bernelio pažadai)“, bet ir mūsų šalyje retai atliekami Kevino Foxo „Creation“, Chriso Hutchingso „The Rules, reprise: the New Law“, M. Rajalos „Hope“ bei kitų autorių kūriniai.


Projektas „Nacionalinis jaunimo choras“ rengiamas vykdant 2021–2030 m. Lietuvos Respublikos kultūros ministerijos kultūros ir kūrybingumo plėtros programos pažangos priemonės „Aukštos meninės vertės, įvairaus ir įtraukaus kultūros turinio prieinamumo didinimas“ veiklos „Kultūros sektoriaus darbuotojų kvalifikacijos tobulinimas“ Lietuvos nacionalinio kultūros centro projekto „Kultūros centrų darbuotojų kvalifikacijos tobulinimas“ veiklą „Kūrybinė laboratorija „Nacionalinis jaunimo choras“ („Changing Horizons“)“.

GALERIJA

  • Įvykis muzikos pasaulyje: suburtas Lietuvos nacionalinis jaunimo choras
  • Įvykis muzikos pasaulyje: suburtas Lietuvos nacionalinis jaunimo choras
Organizatorių nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS