Jordanijoje – kūrybinių kelių kryžkelės | KaunoDiena.lt

JORDANIJOJE – KŪRYBINIŲ KELIŲ KRYŽKELĖS

  • 1

Jordanijos mieste Akaboje ką tik baigėsi antrasis tarptautinis meno simpoziumas "Ammon art", kuriame tarp menininkų iš aštuonių pasaulio šalių būta ir lietuvių.

Simpoziumo metu ne tik buvo kuriami darbai, bet vyko ir meistriškumo kursai, kuriuos vedė menininkai ir menotyrininkai. Šis tarptautinis meno simpoziumas yra puiki galimybė užmegzti ir plėtoti kultūrinius-tarptautinius ryšius tarp Rytų ir Vakarų. Simpoziumo dalyvių geografija – nuo Jordanijos, Kuveito, Irako iki Tanzanijos, Japonijos, Korėjos, Lietuvos.

Šiais metais renginyje trys tapytojos iš Lietuvos: Rita Rimšienė iš Kauno, Aistė Gabrielė Černiūtė ir Rebeka Bruder iš Vilniaus, taip pat menotyrininkė Gabrielė Kuizinaitė. Visi menininkai parodoje pristatė net po kelis savo paveikslus, sukurtus simpoziumo metu.

R.Bruder simpoziumo metu pristatė du darbus, kuriuos pavadino "Sausumo" ir "Lengvumo" pojūtis. Autorė abstrakčia maniera tapo dykumą ir jūrą, savo darbuose išryškina Jordanijos gamtos – vandens ir dykumos stichiją, šviesą. Menininkė savo darbuose išryškina natūralumą, nekomplikuoja formos, ryškios darbų spalvos sukuria laisvės ir lengvumo pojūčius. Tapytoja A.G.Černiūtė simpoziumo parodoje pristatė du paveikslus, pavadintus "Aliejinės pastelės". Tapytoja itin abstrahuoja savo kuriamus vaizdinius. Abstraktūs ryškių spalvų gamtiniai motyvai tampa fonu, kuriame ryškėja moterų su gobtuvais portretų fragmentai.

Kaunietė tapytoja R.Rimšienė, kurios darbai išsiskiria abstrakčia bei ekspresyvia menine stilistika, simpoziumo parodai pateikė "Raudonos jūros dainą" ir "Kerintį grožį". Tai itin ekspresyvūs darbai, gana kontrastingi, nes viename dominuoja ryškių, "degančių" spalvų itin dinamiškas vaizdinys, simbolizuojantis jūros stichiją. Antrajame prislopintų spalvų kūrinyje fiksuojama aplinkos nuotaika, o taip pat sielos peizažas. Visas autores inspiravo egzotiškas Jordanijos gamtos grožis, tačiau visos pateikė itin skirtingus, įdomius darbus.

Apie renginio formatą, tikslus ir perspektyvas – pokalbis su simpoziumo įkūrėja ir vadove Safaa El- Sharief.

Forumo rezultatai – puikūs, sukurta įvairių ir įdomių darbų, jie eksponuojami ir ateityje bus rodomi įvairiose parodose.

– Kaip kilo idėja surengti šį simpoziumą?

– Organizacija "Ammon art" teikia didelę reikšmę organizacijos vaidmeniui vietos ir tarptautinei bendruomenėms išryškinti. Tarptautinis meno simpoziumas Akaboje kvietė menininkus iš skirtingų šalių, kurie ne tik kartu kūrė, bet ir bendravo, ieškojo sąlyčio taškų.

– Organizuojate meno simpoziumus ir kitose šalyse, ar galėtumėte pasidalyti įspūdžiais iš kitų simpoziumų?

– Taip, aš organizuoju tarptautinius meno simpoziumus ir kitose šalyse. Ir turiu dar šešis kolegas, kurie padeda darbuotis prie didelio renginio. Esame organizavę vieną simpoziumą, kuriame dalyvavo net 150 menininkų iš skirtingų šalių, tai buvo puiki patirtis. Tuo metu mes buvome gavę finansinę paramą, kuris visą darbą palengvino.

– Kokiais kriterijais vadovaujatės, kai atrenkate dalyvius tarptautiniam "Ammon art" simpoziumui?

– Svarbiausi kriterijai – menininkas privalo turėti gerą reputaciją savo šalyje; dailininkai turi būti jau rengę parodas, dalyvavę pleneruose ar simpoziumuose, kur būtų piešiama ir kuriama iš natūros. Taip pat visada pageidaujame, kad jau būtų susiformavusi patirtis ir būtų gebama žodžiu pristatyti bei argumentuoti savo temą.

– Kokie jūsų įspūdžiai iš šiųmečio simpoziumo?

– Įspūdis buvo geras: visi dalyviai tarpusavyje bendravo, tarp dalyvių jautėsi harmonija ir geranoriškumas, buvo dalijimasi idėjomis. Forumo rezultatai – puikūs, sukurta įvairių ir įdomių darbų, jie eksponuojami ir ateityje bus rodomi įvairiose parodose. Tačiau kiekvieną kartą rengdami panašaus pobūdžio simpoziumus ir forumus ieškome naujų idėjų, stengiamės kviesti įvairių šalių menininkus, inicijuoti bendradarbiavimo ir mainų programas.

GALERIJA

  • Jordanijoje – kūrybinių kelių kryžkelės
  • Jordanijoje – kūrybinių kelių kryžkelės
  • Jordanijoje – kūrybinių kelių kryžkelės
  • Jordanijoje – kūrybinių kelių kryžkelės
Organizatorių nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Kaunietė

juokas

SUSIJUSIOS NAUJIENOS