Kėdainiuose atidaryta tekstilės paroda, atspindinti Japonijos kultūrą | KaunoDiena.lt

KĖDAINIUOSE ATIDARYTA TEKSTILĖS PARODA, ATSPINDINTI JAPONIJOS KULTŪRĄ

Kėdainių Janinos Monkutės-Marks muziejuje atidaryta tarptautinė šiuolaikinės tekstilės meno paroda „Azija-Europa 2“. Tai jau antras prancūzų menininkės Erny Piret , sujungusios Europos ir Azijos šalių tekstilės meną, projektas. Paroda eksponuota tik trijose šalyse – Vokietijoje, Prancūzijoje ir Lietuvoje.

Parodoje demonstruojami vienuolikos europos šalių menininkų  ir devyniolikos Japonijos kūrėjai darbai. Pasitelkę savo šalies kultūrą menininkai pristato darbus atsiskleidžiančius per medžiagų ir technikos įvairovę.

„Japonai išvystė ne tik savo šibori techniką – ir pynimas, ir rišimas, ir daigstyta, ir siuvinėta“, – sakė Janinos Monkutės-Marks muziejaus direktorė Dalia Minkevičienė.

Japonijos šiuolaikinis menas harmoningai sujungia originalumą ir tradicijas. Menininkų darbai supažindina lankytojus su senoviniu kultūros menu, pavyzdžiui,popierinių juostelių pynimo technika.

„Anksčiau Japonijoje iš jų pindavo dovanas įvairioms progoms ir dovanodavo linkėdami, kad neštų laimę ir pinigus šeimai. (Pintas juosteles, - red. past.) nešdavo ir į laidotuves – tik  naudodavo baltą, juodą, sidabrinį popierių. Dažniausaii būdavo susukamos baltos ir sidabrinės juostelės arba baltos ir raudonos“, – paaiškina Kakuko Išii, menininkė iš Japonijos.

Parodoje Baltijos šalims atstovauja dvi latvių tekstilininkės, viena jų lygina savo darbus su japonų.

„Manau, kad man artima japonų technika. jų darbai spinduliuoja ypatingą ryšį su gamta, jie atrodo labai paprasti, bet struktūriškai ir idėjiškai sudėtingi“, – sako Antra Augustinovičia, menininkė iš Latvijos.

Tarptautinė šiuolaikinės tekstilės meno paroda Janinos Monkutės-Marks muziejuje Kėdainiuose veiks iki balandžio 4-os dienos.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS