Kultūros piligrimai traukia į purpurinius Anykščius | KaunoDiena.lt

KULTŪROS PILIGRIMAI TRAUKIA Į PURPURINIUS ANYKŠČIUS

„Sveiki, kultūros piligrimai!“, – taip vakar į Anykščius susirinkusius 12-ojo nacionalinio bardų festivalio „Purpurinis vakaras“ svečius, atlikėjus ir žiūrovus sveikino vienas festivalio organizatorių, menotyrininkas Juozas Žitkauskas. Su pirmaisiais jo žodžiais mieste ant Šventosios upės kranto prasidėjo tris dienas truksianti kultūros puota, kurioje kiekvienas ras artimą sau veiklą.

Pirmąją festivalio dieną anykštėnams ir miesto svečiams buvo pasiūlyti net trys renginiai. Anykščių kultūros centre atidaryta medžio drožėjo ir muzikos albumų kolekcininko Rimvydo Matijaškos parengta muzikos įrašų paroda.

Rimvydas Matjaška, žinomas Seno Hipio slapyvardžiu, dažnai sutinkamas dainuojamosios poezijos renginiuose. Iš meilės muzikai gimė ir jo kolekcija – vyras jau 40 metų renka savo mėgstamos muzikos vinilines bei kompaktines plokšteles. Šiandien jo kolekcijoje – daugiau nei tūkstantis trofėjų, neretas jų papuoštas ir atlikėjų autografais. Parodai Anykščiuose buvo atrinkta daugiau nei 100 eksponatų ir iš Rimvydo, ir iš „Bardai LT“ lobynų. Stenduose sudėtos vinilinės, kompaktinės, vaizdo plokštelės, netgi kasetės tarsi atskleidžia gyvą bardų muzikos Lietuvoje istoriją. „Negaliu išskirti labiausiai mėgstamo savo albumo ir neskaičiuoju, kiek pinigų tai kolekcijai išleista – širdžiai brangi kiekviena plokštelė“, – parodos atidaryme kalbėjo Senas Hipis ir pasakojo apie tai, kad kartais, panorėjęs įsigyti vieną ar kitą eksponatą, reikėdavo ypatingo sumanumo. Parodos lankytojai muzikos laiko mašina parodoje gali keliauti ir stabtelėdami prie 1978 metais išleistos plokštelės „Vytautas Kernagis“, ir prie ką tik iš leidyklos atvežto „Baltų varnų“ kompaktinio disko „Virsmas“.

Vyskupo skvere, prie L. ir S. Didžiulių viešosios bibliotekos vykęs koncertas „Dovana Anykščiams“ priviliojo būrį dainuojamosios poezijos mylėtojų. Jiems dainavo anykštėnų grupė „Vyriškas požiūris“, jausmingais fado muzikos ritmais svaigino svečiai iš Portugalijos Celia Leiria, Pedro Amendoeira ir Joao Filipe, o vakarėjantį miestą gitaros ir smuiko akordų pripildė Vilija Radvilė ir Oksana Sadauskienė.

Festivalio kino ekranas vakar Anykščiuose kvietė net į du režisierės Ramunės Rakauskaitės dokumentinių filmų seansus. Miesto kultūros centre papasakota visai dar šviežia režisierės kino istorija apie okupuotą tėvynę lankiusių Amerikos lietuvių patirtis – „Kelionės namo“, o 2017 m. pasirodęs filmas „Trys skrybėlės“ supažindino su skrybėliuotais kūrėjais: aktoriumi Valentinu Masalskiu, dailininku Rimantu Olšausku bei filosofu Algiu Mickūnu.

Penktadienis Anykščiuose taip pat pilnas atradimų. Anykščių menų inkubatoriuje-menų studijoje bus atidaryta fotomenininko Ramūno Danisevičiaus fotografijų paroda „Muzika – mano gyvenimas: pasaulio muzikos žvaigždės Lietuvoje“. Miesto bibliotekoje vyks susitikimas su poete, dramaturge, dainų tekstų autore Daiva Čepkauskaite, o į Didįjį penktadienio koncertą Dainuvos slėnyje pakvies tikros akustinės muzikos žvaigždės – Domantas Razauskas ir Saulius Petreikis, iš Airijos grįžęs Darius Mileris-Nojus su grupe, „Baltos varnos“ su styginių kvartetu ir naujų dainų žadanti žavingoji atlikėja JURGA su grupe.

Nacionalinis bardų festivalis „Purpurinis vakaras“ vyks rugpjūčio 16-17 dienomis Anykščiuose. Festivalio programą galite rasti www.purpurinisvakaras.lt ir feisbuke – https://www.facebook.com/purpurinis/. Festivalio renginius iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

GALERIJA

  • Kultūros piligrimai traukia į purpurinius Anykščius
  • Kultūros piligrimai traukia į purpurinius Anykščius
  • Kultūros piligrimai traukia į purpurinius Anykščius
  • Kultūros piligrimai traukia į purpurinius Anykščius
  • Kultūros piligrimai traukia į purpurinius Anykščius
  • Kultūros piligrimai traukia į purpurinius Anykščius
  • Kultūros piligrimai traukia į purpurinius Anykščius
  • Kultūros piligrimai traukia į purpurinius Anykščius
G. Pikutienės ir G. Kaminsko nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS