Kultūros viceministras: Lietuva pasirengusi padėti skaitmenizuojant Ukrainos kultūros paveldą | KaunoDiena.lt

KULTŪROS VICEMINISTRAS: LIETUVA PASIRENGUSI PADĖTI SKAITMENIZUOJANT UKRAINOS KULTŪROS PAVELDĄ

  • 1

Trišaliame Lietuvos, Lenkijos ir Ukrainos atstovų susitikime „Liublino trikampio“ formatu Varšuvoje, kuriame dalyvavo kultūros viceministras Rimantas Mikaitis ir Lenkijos pirmasis vicepremjeras, kultūros ir nacionalinio paveldo ministras prof. Piotras Glinskis, pristatytas Ukrainos kultūros paveldo skaitmenizavimo projektas ir surengta diskusija dėl jo įgyvendinimo.

Ukrainos kultūros ir informacinės politikos viceministrė Anastasia Bondar informavo, kad dėl Rusijos kariuomenės veiksmų per pirmus du karo mėnesius buvo sunaikinti arba apgriauti 242 Ukrainos kultūros paveldo objektai. Tarp jų – 127 senoviniai, 92 religiniai pastatai, 28 paminklai, 20 muziejų, 19 teatrų ir kultūros namų, 13 bibliotekų. Taip pat akcentuota būtinybė suskaitmeninti ir inventorizuoti Ukrainos muziejuose saugomas kilnojamąsias kultūros paveldo vertybes.

A. Bondar kartu su Ukrainos kultūros ir informacinės politikos Informacinių technologijų paramos ir koordinavimo departamento vadovu Evgenu Tonkopriadovu pristatė Ukrainos kultūros paveldo skaitmenizavimo projektą, kuris vėliau turėtų pasitarnauti ir atkuriant sunaikintus bei sugadintus paveldo objektus, išsaugant Ukrainos muziejuose sukauptas vertybes. Planuojama sukurti nacionalinę platformą, kurioje bus renkami, generuojami ir saugomi duomenys kultūros paveldo srityje.

Diskusijoje, kurioje dalyvavo Lenkijos kultūros ir nacionalinio paveldo valstybės sekretorius Jaroslawas Sellinas, aptarti praktiniai šio projekto įgyvendinimo klausimai.

„Lietuva kartu su Lenkija yra pasirengusios „Liublino trikampio“ formatu teikti Ukrainos kultūros paveldo skaitmenizavimo projektui finansinę, ekspertinę ir kitą reikiamą pagalbą, taip pat tarpininkauti dėl galimos Europos Sąjungos paramos“, – sakė kultūros viceministras R. Mikaitis.

Vasario 28 dieną Lietuvos, Lenkijos ir Ukrainos kultūros ministrų pasirašytoje ketinimų deklaracijoje dėl trišalio bendradarbiavimo „Liublino trikampio“ formatu įsipareigojama, siekiant stabdyti karinę Rusijos agresiją Ukrainoje ir apsaugoti kultūros bei istorijos paveldą, skirti daugiau dėmesio šalių kultūros paveldo ir istorijos sklaidai, skatinti kultūros institucijų bei ekspertų bendradarbiavimą.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

o man atrodo

kad bus isplauti milijonai ir tiek

SUSIJUSIOS NAUJIENOS