Lietuva pirmą kartą dalyvaus Venecijos architektūros bienalėje | KaunoDiena.lt

LIETUVA PIRMĄ KARTĄ DALYVAUS VENECIJOS ARCHITEKTŪROS BIENALĖJE

Gegužės pabaigoje prasidėsianti Venecijos architektūros bienalė yra vienas ryškiausių pasaulio architektūros renginių. Jame Lietuva pasirodys bendrame paviljone su Estija ir Latvija.

Bendra Baltijos šalių ekspozicija Venecijoje gegužę įsikurs brutalistinės architektūros sporto centre, esančiame šalia pagrindinių parodos erdvių. Pasak rengėjų, ieškodami, kas jungia tris šalis, jie radę ne tik „Rail Balticą“, ar SGD terminalą. Pavyzdžiui, 60 proc. gyvenamojo ploto visose šalyse – sovietiniai daugiabučiai. Ir nors tai nepuošia šalių, bet rodo, koks jų veidas, kaip jis keičiasi ir įgauna naujų bruožų.

Baltijos šalys užsibrėžė įveikti sudėtingą uždavinį – per ekspoziciją parodyti, kaip bendri trijų valstybių pramonės ar infrastruktūros projektai nulemia visą architektūros aplinką.

„Mes naudosime įvairias medijas: fotografiją, filmus, pastatų maketus, kompiuterinę grafiką. Pasirinkome skirtingus šalių pastatus, architektūrą, tačiau jie, mūsų manymu, atskleidžia svarbiausius bendrus Baltijos šalių bruožus“, – sakė parodos kuratorė Dagnija Smilga.

„Venecijos bienalė yra vienintelis architektūros renginys, kur architektūra – atstovaujama nacionaliniu pagrindu. Visos kito bienalės, trienalės, jos yra kuruojamos ir grindžiamos tematiniais pjūviais“, – kalbėjo dar viena parodos kuratorė Ona Lozuraitytė.

Kas dvejus metus vykstanti architektūros bienalė skiriama vis kitai temai: ekologijai ar išmaniems būstams. Šios, 15-osios bienalės, šūkis – „Žinios iš fronto“. Ekspozicijų erdvės lankytojams duris atvers gegužės 28-ąją ir veiks pusę metų. Daugiausia nacionalinių paviljonų įsikuria Venecijos soduose, Arsenale. Nacionalinius paviljonus Venecijoje pristatys per 50 valstybių.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS