Lietuvai – flamenko festivalio „Cante de las Minas” apdovanojimas | KaunoDiena.lt

LIETUVAI – FLAMENKO FESTIVALIO „CANTE DE LAS MINAS” APDOVANOJIMAS

  • 0

Rugpjūtį Mursijoje, Ispanijoje, vyko jubiliejinis – 60-asis – flamenko festivalis „Cante de las Minas“. Tai vienas svarbiausių ir seniausias tradicijas turinčių šalies flamenko festivalių. Šiemet jis buvo dedikuotas Lietuvai. Už flamenko meno puoselėjimą ir sklaidą mūsų šaliai įteiktas „Catedral del Cante“ („Balsų katedra”) apdovanojimas.

Anksčiau šį prestižinį apdovanojimą yra gavusios Belgija, JAV, Meksika, Kinija, Prancūzija ir kitos šalys.

Jau keletą metų Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje (LMTA) vyksta cante jondo (flamenko dainavimo) pamokos, studentai supažindinami su flamenko meno pagrindais, jie įtraukti į dėstymo programą. „Cante de las Minas“ festivalyje 2019 m. buvo pristatytas LMTA dėstytojos doc. dr. Brigitos Bublytės teatralizuotas muzikinis projektas „Flamenko ir sutartinių jungtuvės“, jungiantis Andalūzijos ir Lietuvos balsus. Projekte dalyvavo LMTA studentai, profesionalūs flamenko atlikėjai, sutartinių giedotojų ansamblis „Ūtara“, o per spektaklį Valensijoje prisijungė šio miesto lietuvių bendruomenės ansamblis „Sadula“. Prie šio unikalaus projekto prisidėjo ir flamenko suknelių dizainerė iš Lietuvos Rima Pocevičienė, šiuo metu gyvenanti Sevilijoje. Į jos kuriamas flamenko sukneles subtiliai įsilieja lietuviškas atspalvis.

Nuo 2007 metų Vilniuje veikiantis klubas „Tientos“ irgi puoselėja flamenką Lietuvoje. Klube nuolat vyksta flamenko šokio pamokos, profesionalių šokėjų iš Ispanijos seminarai, fiestos, minimos su flamenku susijusios dienos. Klubas dalyvauja viešuose miesto renginiuose ir spektakliuose.

V. Dobilaitės nuotr.

Galisijoje gyvenančio saksofonininko Šarūno Pupelio flamenko-džiazo ansamblis, pasirodęs viešojoje Valensijos bibliotekoje 2018 metais per karaliaus Mindaugo karūnacijos dienos minėjimą, tapo dar viena simboline kultūrinio tilto, tiesiamo tarp Lietuvos ir flamenko gimtinės, dalimi. 

La Unión miesto, kuriame vyksta festivalis, meras Pedro Lopezas Milanas iškilmingai įteikė „Catedral del Cante“ apdovanojimą mūsų šalies ambasadorei Ispanijos Karalystėje Lyrai Puišytei-Bostroem. Lietuvos konsulatas Valensijoje pristatė saksofonininko Kęstučio Vaiginio flamenko-džiazo projektą. Ceremonijoje dalyvavo Lietuvos konsulas Valensijoje Ispanijoje Aleksandras Kudaba ir atsakinga už kultūrą sekretorė Vilma Dobilaitė, vyriausybės atstovas José Vélezas, Mursijos regiono kultūros ir švietimo ministrė Maribel Campuzano.

Lietuvos menininkų bendradarbiavimas su Ispanija ir flamenku tęsiasi, planuojamos flamenko dienos Lietuvoje, paskaitos San Sebastiano „Musikene“ konservatorijoje.

GALERIJA

  • Lietuvai – flamenko festivalio „Cante de las Minas” apdovanojimas
V. Dobilaitės nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS