Lietuvai pagražinti draugijos 100-mečiui – daugybė renginių visoje šalyje | KaunoDiena.lt

LIETUVAI PAGRAŽINTI DRAUGIJOS 100-MEČIUI – DAUGYBĖ RENGINIŲ VISOJE ŠALYJE

  • 0

Šiemet pažymint Lietuvai pagražinti draugijos įkūrimo 100 metų jubiliejų, Vyriausybė Kultūros ministerijos teikimu patvirtino minėjimo planą. Vertinant tai, kad ši organizacija telkė visuomenę, ugdė pilietiškumą ir patriotizmą, įvairiais būdais gražino Lietuvą, 2021-ieji paskelbti Lietuvai pagražinti draugijos metais.

Lietuvai pagražinti draugija, 1921 m. įkurta prof. Povilo Matulionio, Juozo Tumo-Vaižganto, prof. Tado Ivanausko, Stasio Šilingo ir prof. Liudo Vailionio iniciatyva, veikė iki 1940-ųjų. Aplinkosauga, kraštotvarka, gamtos, kultūros paminklų tvarkymu ir apsauga, visuomenės ekologiniu švietimu besirūpinančios draugijos veikla atkurta 1995 m. Šiuo metu Lietuvoje veikia per 60 draugijos skyrių, vienijančių daugiau kaip 4 tūkst. narių.

„Ši solidi draugijos sukaktis yra ypatinga galimybė įprasminti jos puoselėtas tradicijas ir iniciatyvas nūdienos Lietuvoje. Šiandien visoje šalies teritorijoje veikiantys draugijos nariai, įvairios institucijos labai aktyviai įsijungė į metų paminėjimo renginių ir veiklų programos sudarymą. Todėl tikimės, kad draugijos šimtmečio minėjimo metais Lietuva išties taps dar gražesnė ir bendruomeniškesnė“, – sakė kultūros viceministras Albinas Vilčinskas.

Ši solidi draugijos sukaktis yra ypatinga galimybė įprasminti jos puoselėtas tradicijas ir iniciatyvas nūdienos Lietuvoje.

Lietuvai pagražinti draugijos metų minėjimo plane – konferencijos, kultūriniai, edukaciniai ir pažintiniai renginiai, vyksiantys daugelyje Lietuvos regionų, taip pat ir draugijos įkūrėjų bei aktyvių bendradarbių gimimo ir veiklos vietose. Visoje Lietuvoje numatytos miškų sodinimo ir aplinkos tvarkymo akcijos, talkos, ekskursijos, konkursai ir kiti renginiai, skirti geriau pažinti šalies kraštovaizdį, istorinius ir kultūros paminklus, akcentuoti aplinkosaugos, krašto tvarkymo, ekologijos, kitus visuomenei ir krašto gerovei svarbius klausimus. Šiai datai paminėti daugelyje Lietuvos vietų numatytos įvairios parodos, susitikimai su aplinkosaugininkais, etninės kultūros kūrėjais ir skleidėjais, koncertai, šventė Žalgirio pergalės parke Kauno rajone.

LRT programose bus skleidžiama informacija apie Lietuvai pagražinti draugijos metų minėjimą, išleista jubiliejui skirta knyga-albumas „Tautos kuriama Lietuva“, įrengti informaciniai stendai svarbiose geologinių reiškinių ir radinių vietose, numatytos kitos viešinimo ir leidybos veiklos, skirtos minėjimo metams.

Šiemet Lietuvai pagražinti draugijos 100 metų jubiliejui paminėti bus skirta ir tautos vienijimo sąšauka „Piliakalnių šviesa“, vyksianti Liepos 6-ąją, Valstybės (Lietuvos Karaliaus Mindaugo karūnavimo) dieną.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS