Apie mitybos įpročius vasarą: moterys atsipalaiduoja labiau – valgo keptą šoninę, riebius kepsnius | KaunoDiena.lt

APIE MITYBOS ĮPROČIUS VASARĄ: MOTERYS ATSIPALAIDUOJA LABIAU – VALGO KEPTĄ ŠONINĘ, RIEBIUS KEPSNIUS

  • 1

Restoranai fiksuoja augantį itin sočių ir riebių patiekalų suvartojimą, praneša LNK.

Specialistai rekomenduoja, kad vasarą turėtų keistis mūsų mitybos įpročiai. Turėtume valgyti daugiau daržovių, mažiau sunkių patiekalų. Tačiau ar iš tikrųjų taip elgiamės, galime paklausti tų, kurie maistą ir gamina.

Pokalbis su „Kolegų“ užeigos gamybos vadove Evelina Zvicevičiene.

– Tai kaip, ar iš tikrųjų keičiasi mitybos įpročiai vasarą?

– Vienintelis metų laikas, kada pajaučiame stiprų pasikeitimą maitinime, yra pavasaris, ankstyva vasara, kada žmonės valgo daugiau salotų, sveikesnių patiekalų. Mes savo meniu esame išskyrę skiltį, kurioje yra sveikuolių meniu, ten nėra mėsos, yra žuvis, jūros gėrybės, daug visokiausių daržovių, apkepai ir užkepai. Vasaros metu vėl prasideda cepelinai, visi mėsos patiekalai, sunkūs patiekalai. Mes garnyrui turime bulvių košę, tradiciškai keptas bulves ir visada turime ryžius, grikius, visas kruopas – kuskusą, bulguro kruopas, bet žmonės vis tiek valgo bulvių košę. Labai keista, nes ir moterys pagrinde renkasi bulvių košę. Tad kad labai sveikai pradėtų maitintis vasarą, tikrai nepastebėjome.

Visas LNK reportažas vaizdo įraše:

– Ar nuo temperatūros priklauso, kada būna +30°C, +20°C, kitokių patiekalų pasirinkimai?

– Tik sriubos. Jaučiame, kad karštų sriubų valgymas sustoja, ypač mėsiškų. Tada daugiau valgomi šaltibarščiai, saldžios sriubos, kas dabar labai populiaru. O antrų patiekalų, žinokit, tikrai nepajautėm jokio skirtumo. Gal kiti renkasi truputėlį daugiau salotų, tada neima visai garnyro, kaip bulvių košės arba kažkokių kruopų.

Vienintelis metų laikas, kada pajaučiame stiprų pasikeitimą maitinime, yra pavasaris, ankstyva vasara, kada žmonės valgo daugiau salotų, sveikesnių patiekalų. Vasaros metu vėl prasideda cepelinai, visi mėsos patiekalai, sunkūs patiekalai.

– Gal žiemą, pavyzdžiui, kokių kepsnių, mėsų valgo, nes dabar girdžiu cepelinai, miltiniai patiekalai, bulvės. Gal žiemą tada galima išskirti daugiau mėsų?

– Tik ant sriubų, žinokit, pajautėm šitą dalyką ir, be abejo, sumažėja salotų valgymas žiemą, tokių kaip Cezario salotos, graikiškos salotos. Visų rūšių salotų mes turime truputėlį mažiau. Bet kepsniai visi, natūraliai keptos mėsos. Mes kuo puikiausiai visą vasarą leidžiame keptą šoninę, kuri valgoma tikrai dideliais kiekiais. Žinokit, ta tendencija yra tokia, kad ne vyrai, o moterys renkasi ir riebesnį, ir sotesnį maistą. Vyrai dar net labiau žiūri, ką jie įsideda. Kiti valgo grikius, ryžius ir daugiau salotų.

– Kas būtų TOP patiekalai?

– Kepsniai, užkepti su sūriu. Tu gali užkepti bet ką, bet kad būtų užkeptas. Jeigu maltinukas yra užkeptas, tai jis išeina pirmutinis. Jeigu maltinukas yra tiesiog paprastas, tai jis yra mažiau valgomas. Bet jeigu užkepei su sūriu arba įdarai vidų su sūriu, tai lietuviams sūris yra Nr.1, taip pat pievagrybiai, grybai.

Pokalbis su Kauno poliklinikos gyvensenos medicinos specialiste Aiste Kučinskiene.

– Kaipgi dabar iš tikrųjų yra su mūsų mitybos įpročiais ir ar daug pacientų sulaukiate, kurie ne taip maitinasi ir turi sveikatos problemų?

– Taip, pagrinde tai yra pacientai, jau turintys tam tikrų rizikos veiksnių arba sergantys lėtinėmis ligomis. Tai dažniausiai yra antsvoris, nutukimas, nepakankama mityba, pasyvus gyvenimo būdas, mažas fizinis aktyvumas, psichoemocinės sveikatos problemos.

– Kaip mes turėtume maitintis vasarą? Ar keičiasi mūsų mityba nuo žiemos?

– Taip, būtinai turėtų keistis, nes vasarą yra lengviau sveikai maitintis. Pirmiausia, žmogus turėtų vartoti pakankamai skysčių, tai yra, išgeriamas vandens kiekis turi būti pakankamas. Tada augalinės kilmės produktai – įvairios daržovės, vaisiai. Tai turėtų būti valgoma kasdien ir pakankamais kiekiais, tai yra, ne mažiau 400 g per dieną, vaisių šiek tiek mažiau – 250 g, bet irgi ribotą kiekį, jeigu yra problemos su cukriniu diabetu arba padidėjusiu gliukozės kiekiu kraujuje. Taip pat reikia valgyti labai daug skaidulinio maisto, tai yra grūdiniai produktai, ankštinės daržovės, šviežios daržovės, jų kiekį reikėtų padidinti, bent jau keturios porcijos per savaitę tikrai turėtų būti valgomos.“

– O kas mūsų organizmui nutinka, jeigu mes valgome kepsnius, mėsas, grilintus patiekalus, riebius cepelinus karštą vasarą, kai yra +30°C?

– Jeigu nėra pakankamo judėjimo, tai viskas tiesiog eis į antsvorį, papildomą svorį. Kaip tik turėsime nepakankami energijos, būsime apsunkę. Tai yra lėtinis procesas, bet mūsų sveikatos rezultatai blogės.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Baikit

su tais nurodinėjimais ką ir kaip valgyti.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS