LNDT vadovas M.Budraitis: nacionalinės kultūros įstaigos turi būti visiškai išlaikomos valstybės | KaunoDiena.lt

LNDT VADOVAS M.BUDRAITIS: NACIONALINĖS KULTŪROS ĮSTAIGOS TURI BŪTI VISIŠKAI IŠLAIKOMOS VALSTYBĖS

Nacionalinės kultūros įstaigos turi būti visiškai išlaikomos valstybės, finansuojant ne tiktai jų pastatus ir atlyginimus, bet ir kūrybinę veiklą, mano Lietuvos nacionalinio dramos teatro (LNDT) vadovas Martynas Budraitis.

"Valdžios požiūris į biudžetines įstaigas turėtų keistis. Bent jau nacionalinės įstaigos turi būti visiškai išlaikomos finansuojant ne tiktai jų pastatus ir atlyginimus, bet ir kūrybinę veiklą", - penktadienį paskelbtame interviu dienraščiui "Lietuvos rytas" sakė teatro vadovas.

Dabar, M.Budraičio teigimu, LNDT atiduoda uždirbtus pinigus į biudžetą ir vėl juos atgauna kaip finansavimą.

Jis tvirtino, kad nuo kitų metų teatrui bus leidžiama susigrąžinti tik ketvirtadalį užsidirbtų lėšų.

"Dabar LNDT gaunamos dotacijos ne visada užtenka pastatui išlaikyti ir minimalioms darbuotojų algoms. Šio teatro aktorių atlyginimų koeficientai yra vieni žemiausių Lietuvoje. Didžiausias kūrybinių darbuotojų, turinčių aukštąjį išsilavinimą, atlyginimas popieriuje - apie 2,3 tūkst. litų", - tikino M.Budraitis.

"Tai problema, apie kurią laikas kalbėti. Manau, neteisinga, kad nacionalinės įstaigos iš savo biudžeto tegali išlaikyti pastatą ir sumokėti atlyginimus, o meną turi kurti iš pajamų už bilietus ar nuomą. Taip jos priverstos vaikytis komercinės sėkmės, nors turėtų rūpintis menu. Toks veiklos modelis kertasi su biudžetinės įstaigos statusu, kuris apriboja galimybę užsidirbti, neleidžia kaupti lėšų", - tvirtino LNDT generalinis direktorius.

Jis taip pat tvirtino, kad šiuo metu 5,5 tūkst. litų dydžio kainą už salės nuomą yra nustačiusi Aplinkos ministerija.

Teatro vadovas atmetė viešojoje erdvėje pasirodžiusius teiginius, esą dėl to, kad jis yra buvęs '"Oskaro Koršunovo/Vilniaus miesto teatro" (OKT) vadovas, būtent šio teatro spektakliai rodomi LNDT.

"Aš neturiu jokių interesų OKT (...) O asmeniškai pažįstu beveik visus Lietuvos teatrų menininkus. Negi mano draugystė su jais turėtų užkirsti jiems kelią į LNDT sceną? Gana juokingas atrodo ir nepasitenkinimas, kad tarp LNDT rodomų spektaklių kūrėjų figūruoja mano žmona scenografė Jūratė Paulėkaitė. Ji jau beveik prieš 20 metų pradėjo bendradarbiauti su šiuo teatru ir sukūrė čia scenografiją aštuoniems spektakliams", - kalbėjo M.Budraitis.

M.Budraitis, laimėjęs konkursą, buvusį LNDT vadovą Adolfą Večerskį pakeitė praėjusių metų spalio pabaigoje. 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS